אודה לכל מי שירחיב את היריעה בענין . כמה זה טוב ? כמה זה נכון (מנקודת המבט של הסגנון) וכו'
התיאוריה והפרקטיקה של ה-carbonation (מיגוז)
אדי, לא ברור מה אתה שואל, כמבשלי בירה רציניים אנחנו משתדלים לבשל בירה לקטגטריה. כל קטגוריה דורשת רמת מיגוז אחרת וזה די מובן, הגיזוז משפיעה על הטעם ועל תחושה פה מעבר לחוויה הויזואלית. המשולש של עיקצוץ מרירות הטעמי המאלט מייצרים את חווית הטעם של הבירה. לדעתי חשוב מאוד להיות בטולרנס של המיגוז בדיוק כמו שחשוב להיות בטווח האלכוהול ובטווח המרירות של הסגנון.
נושא המיגוז מציב אתגר לא פשוט למבשל היות והבירה ביציאתה ממיכל התסיסה מכילה כמות לא מבוטלת של CO2 מומס. כל מחשבוני המיגוז לא לוקחים המסה זאת בחשבון ומתייחסים לבירה שטוחה לגמרי. פה נכנס הנסיון. צריך לדעת לכוון קצת נמוך כדי לקלוע למטרה. היות ומדובר בטווח ולא בנקודה ספציפית אני מכוון תמיד לגבול התחתון של הסגנון. כך שהתוצאה אי שם באמצע. נניח שהסיגנון מכתיב 2.3 - 3 יחידות נפח , אני מכוון ל2.3 ומניח שהתוצאה תהיה סביב 2.6. לא ידועה לי שיטה מעשית לבדיקת נפח המיגוז במוצר הסופי. יש שיטה להערכה גסה שלא ניסיתי והיא פתיחת בקבוק והצמדת בלון לפיה. רוב הגז מצטבר בבלון ולפי נפחו ניתן להעריך כמות הגז בבירה.
אישתי יודעת לפי קול תרועת הגרפס כמה CO2 בבירה.
עמנואל,
במחשבוני הקרבונציה שמכבדים את עצמם דווקא נלקח בחשבון ה-CO2 המומס בבירה. המחשבון לוקח בחשבון את ה-CO2 המומס על פי הטמפרטורה של הבירה במועד המילוי, תחת ההנחה של עבודה בלחץ הנתון בגובה פני הים. כידוע - כמות ה-CO2 המומסת בבירה היא פונקציה של טמפרטורה ולחץ.
המחשבון שאני משתמש בו הוא זה: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?12494355#tag
כאמור - כדי לקבל את התוצאה המבוקשת חשוב להקפיד להזין את הטמפרטורה של הבירה במועד הביקבוק. המחשבון כמובן גם לוקח בחשבון את נפח הבישול, הסוכר בו אתה משתמש ורמת ה-fermentability שלו ונותן בהתאם את הכמות הנדרשת בהתאם.
אדי - המחשבון שציינתי גם מספק את רמת המיגוז הנדרשת (טווח ערכים) בהתאם לסגנון.
המחשבונים לעניין המיגוז ידייקו רק בתרחיש תאורטי אחד, טמפ' הבירה במיכל התסיסה רק במגמת עליה. באופן מעשי, עם נניח שבפועל הטמפ' בתסיסה לא מבוקרת טמפ' עולה ביום ויורדת בלילה נוצר מצב בימים האחרונים כאשר התסיסה הסתיימה והשמרים לא מיצרים יותר CO2 שגז המומס בבירה משתחרר ביום וכמובן לא חוזר לבירה בלילה. אם הביקבוק נעשה בטמפ' נמוכה מטמפ' השיא ביום , הטמפ' של הבירה לא נותנת אינדיקציה אמיתית לכמות הגז שמומסת בבירה. ה מחשבונים הם בסדר גמור כי אנחנו בסופו של דבר לא במעבדה והדיוק לא קריטי בעניין זה. כל זמן שנשארים באותו סדר גודל.
עמנואל, מה שאתה אומר עושה הרבה שכל.
עכשיו שאני מתסיס בסביבה מבוקרת טמפ', התכנון הוא לעשות COLD CRASH לקראת הביקבוק. זה אמור לסייע בהצללה.
האם להזין במחשבון הגיזוז טמפ' אמיתית (נניח 4 מעלות) או שזה בעצם יגרום למחשבון לחשב מעט מידי סוכר לביקבוק מתוך מחשבה שיש יותר CO2 מומס בבירה. כאשר בעצם, מה שאתה אומר זה שהבירה יכולה להכיל בתוכה רק את כמות הCO2 שמומסים בטמפ' של סוף התסיסה (נניח 20 מעלות).
האמנם?
רגע, השמרים לא פעילים גם בירידת הטמפרטורה מ20 ל-4 וגם ב-4?
אם כן הם מייצרים CO2 והנוזל סופג כתלות בטמפרטורה
אגב
שים לב שלאגרינג ארוך עלול לדרוש ממך שמרים לביקבוק
או לחילופין - קג.
לדעתי, כמות ה-CO2 המומס הוזה שהיה בטמפ' הכי גבוה מאז שהסתיימה התסיסה, כלומר ייצור CO2 על ידי השמרים.
תודה חברים. השאלה עלתה אצלי מאחר וב-Beersmith, שאני משתמש בו , ומשתמש ככל הנראה בנוסחה מהקישור של דגן (התוצאות כמעט זהו), ברירת המחדל היא 2.4 ובנוסף הם נותנים את הטווח של הסגנון, כך שהעצה המעשית של עינואל לכוון לממוצע (שהוא בעצם ה-2.4, ברירת המחדל של התוכנה)עונה בעצם על השאלה שלי מהפן המעשי (כלומר, מה בעצם אומר הניסיון). ומהפן התיאורטי: למה בעצם לכל סגנון בירה אמור להיות מיגוז שונה? איך זה תורם לסגנון?
תודה שחר. רק עכשיו התפניתי לקרוא ואכן מאיר עיניים