רכז סמיך בסוף הבישול

5 תגובות [לתגובה האחרונה]
אילן אנצל's picture

Location

לאה אמנו 17/4
באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/14/2014

שלום לכולם.

אתמול בישלתי באותה דרך שאני מבשל תמיד, אך משהו השתבש...

אני מבשל בסיר 10 ליטר עם רכז ולתת. בישלתי עם רכז אמבר.

התליך הוא כזה:
מחמם מים בכמות של 2 ליטר לטמפ' של 67 מעלות ואז מכניס לתוכם את הלתת למשך חצי שעה-40 דקות.
לאחר מכן אני מרתיח את המים (לאחר שהוצאתי את הלתת) וכאשר המים רתחו, מכבה את האש ומכניס את הרכז (3 קילו) תוך כדי ערבוב.
לאחר שהרכז נמס אני מרתיח שוב את הנוזל ומתחיל את הבישול. כאשר התירוש רותח אני מוסיף את הכשות של המרירות ולאחר 45 דקות את הכשות של הארומה (את הכשות אני פשוט זורק פנימה ללא שק או משהו).
10 דקות לפני סיום הבישול אני מוסיף מים רותחים שבהם מומס סוכר חום (לתוספת אחוז אלכוהול).
במשך כל הבישול הרתיחה הייתה טובה והתירוש ביעבע עד הוספת המים עם הסוכר.
אתמול, בסיום הבישול, התירוש היה מאד מאד סמיך, כאילו הוא עדיין רכז. הנחתי את הסיר בתוך גיגית עם מים קרים לצורך קירור. ראיתי שהתירוש סמיך, אבל החלטתי בלכ זאת להעביר אותו למיכל תסיסה.
במיכל ראיתי שבתוך המים יש הרבה גושים קשים של התירוש, ושכל התירוש שקע למטה וסתם את הברז.
כפי שציינתי, התהליך שביצעתי לא שונה מהפעמים הקודמות.
מה עשיתי לא נכון? אשמח לשמוע עצות שדבר זה לא יקרה לי שוב... זה מבאס...

האם סיר גדול יותר יעזור? (אני צריך ממש לשמור ולשחק עם גודל הלהבה כדי שהתירוש לא יגלוש)
האם סדר הפעולות שלי שגוי?
האם כמות המים בסיר נמוכה?

תודה,

אילן

 

עידן - אולגה's picture

Location

חדרה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/06/2015

שלום, למרות שאני לא מבין כזה גדול, משהו בשיטת ההכנה שלך נראה לי קצת מוזר.

מדוע אתה מחמם רק 2 ליטר בסיר ורק לאחר הבישול מוסיף את השאר? אני לא יודע אם זה מה שיצר את הבעיה אך למיטב ידיעתי כדאי לבצע את הבישול עם כמות מים כגודל הבאטצ', או אפילו יותר גדולה כי חלק מהנוזלים מתאדים בבישול.

ואולי אם תבשל עם יותר מים בסיר גם לא תצטרך להוסיף סוכר על מנת להעלות את הOG, כי לפי מה שקראתי בפורום זה משפיע.

אני מבין שבגלל הסיר יש לך מגבלה, אבל לפחות לנצל אותו כמה שאפשר, או כמובן לקנות סיר גדול יותר.

סדר הפעולות נראה לי בסדר גמור.

מקווה שעזרתי, עידן.

גיל's picture
Offline

Location

מאור
מאור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/04/2010

כמו שכתבו לך - יש פה איזה בעיה בסיסית בתהליך.

בישול עם רכז מאפשר בישול של בנפח קטן מהכמות הסופית אבל לא ברמה של 2 ליטר. אם תוסיף 3 ליטר רכז ל-2 ליטר אין פלא שהתוצאה הסופית היא נוזל מאוד מורכז... הכמות המומלצת שאני מכיר היא 10 ליטר (חצי מהכמות לבאטצ' של 20 ליטר) שאליהם באמת מוסיפים 3 ליטר רכז ומוודאים שאכן התמוססו בצורה מלאה.

סיר גדול יותר - 16-18 ליטר יספיקו - ללא ספק יעזור כי תוכל לחמם בו 10 ליטר, להוסיף 3 ק"ג רכז ועדיין לבשל על הגז הביתי בלי בעיה.

אגב, למה להוסיף סוכר במים רותחים (ובאיזו כמות?) - הרי הסוכר מחוטא ברתיחה של הסיר עם התירוש, אין צורך לחטא מראש.

מעוניין לחלוק שק לתת חיטה - צרו קשר כאן או בנייד 054.261.0303

www.bronsteiner.com

יוחאי מיטל's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/31/2013

לא אחזור על מה שכתבו- אבל כמובן שזה נכון. 
בנוסף- אחוז ההמרה של חומצות האלפא שבכשות, או יותר נכון- יעילות המיצוי, תלוי מאוד בריכוז התירוש המורתח. 
באופן שטחי- ככל שהכשות רותחת בתירוש מרוכז יותר- כך המיצוי שלה פחות אפקטיבי. 
למעשה כשאתה מרתיח רק 2 ליטר מים עם 3 קילו רכז אתה מרתיח תירוש ממש ממש מרוכז ופוגע משמעותית בניצולת הכשות שלך. 

מעבר לכך- אתה מוזמן לקרוא את המאמר הבא על שיטת הבישול ברכז+ גרעינים:
http://beergeeks.co.il/general/%D7%9E%D7%93%D7%A8%D7%99%D7%9A-%D7%94%D7%...

Location

אילת
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/30/2015

שבוע טוב 

אני משתמש בסיר 10 ליטר לבישול רכז +גרעינים 

אבל לפי הוראת הכנה לבירה ביתית של בירדי ,לי זה עובד מצויין 

http://www.beer-d.co.il/65841/%D7%94%D7%95%D7%A8%D7%90%D7%95%D7%AA-%D7%9...

אני ממלא בסיר 8 ליטר מים 

נכון שלאחר הוספת הכשות התירוש רוצה לברוח מהסיר ,אני עומד עם צינור ומרסס כל פעם שהוא מתחיל להתרוממם פעמיים שלוש וזה נרגע לכל אורך הבישול :)

 

בהצלחה

Guy's picture
Guy
Offline

Location

באר יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/02/2013

אתה מחמם 2 ליטר מים לסטיפינג. זה אומר שנשאר לך אולי קצת יותר מליטר אחד תירוש. ואתה מוסיף 3 ק"ג רכז...

אבל יש לך סיר של 10 ליטר.....איפה ההגיון ?

כמה גרעינים אתה משרה ? 1 ק"ג ?

תשרה את הגרעינים ב4-5 ליטר וכשאתה מוציא את הגרעינים תוסיף איזה 2 -3 ליטר מים רותחים.

תוסיף כשות לפי המתכון (המיצוי שלו יהיה הרבה יותר טוב ) ואת הרכז מספיק לשים 15 דקות לפני סוף הבישול. הוא מוכן כבר. 

בהצלחה.

 

מבשלת הבאר