לום לכל המבשלים!!! טוב ככה עד היום בישלתי מספר פעמים אייל...עם Amber לתת וכישות סוג אחד היה נחמד אבל לא שווה את העבודה פירותי מידי!!! אז הבאתי מקרר ובקר מחובר בתקווה להכין בירה לאגר פשוטה עם רכז, כמו בחנויות מרה ובהירה עד כמה שאפשר. האם יש למשהו מתכון כזה? סיגנון מכבי גולדסטאר.....תודה מראש לעונים....ואם אפשר פירוט לגבי התסיסה תודה מראש לכל הבשלנים
לאגר/פילסנר עם רכז
מה אי אפשר רק תסיסה ב 8 מעלות וביקבוק 4 מעלות? חייבים בלאגר גם שלב של 16 מעלות ?
כדאי מאד
פרסמנו כמה מתכונים רלוונטיים בשירשור מקביל לפני יומיים.
בהמשך לתגיבה של נועם , אעזור לך :
http://zion.e-snif.com/content/%D7%91%D7%A7%D7%A9%D7%94-%D7%9C%D7%9E%D7%...
אתה צודק!אבל הכל מבולבל חפרתי במשך שבועיים באתרים שונים אנגלית עברית הכל מבולגן בשבילי.כי אם יש מתכון סבבה באתר אמריקאי אז אין בארץ את המצרכים (ואין לי מושג איך לבנות משהו דומה שיתאים למצרכים שיש בארץ) אני בכל אופן לא מצאתי משהו מדוייק עם הסבר תסיסה שתואם לבישול עם רכז. אם יש לך כזה אשמח לקבל וגם אם לא תודה לך על העינות לתגובה שלי. (מה שרשמו לפני יומיים לא מובן למישהו שרוצה בפעם הראשונה להכין לאגר ) ואני מבין את הראש של האנשים פה שישבו וחיפשו מתכון טוב ללאגר וכשהגיעו אליו הם בוודאי לא יתלהבו לפרסם אותו. אבל זה לא מה שאני מבקש! אני יודע כשהגעתי לבירדי וביקשתי ממנו מתכון לבירה הוא נתן לי את דף הוראות מלא לבירה אייל. ואני בא לפורום של אנשים תותחים ואין בחיפושים מתכון מדוייק ללאגר+רכז? אפילו מנהלי האתר לא פירסמו מתכון אחד שיתאים לאנשים שלא עברו קורס!
גיא נראה לי שהמתכון מדבר על ALL GRAIN מה שאני רוצה זה לאגר + רכז
דבר שני יש לך מושג מה רצה הבחור שכתב את זה בתגובות לקישור ? (מה ה מנוחת דיאצטיל ומה משך הזמן שלו מתי איך ?) תודה מראש
לא הייתי מתחיל מבישול לאגר. למרות שבמהותו הבישול כמו בישול אייל, התסיסה והלאגרינג שונים,
כפי שציין נועם, אם אין לך אפשרות שליטה על טמפרטורת התסיסה (10 מעלות) מנוחת דיאצטיל (16 מעלות) ןלאגרינג (2 מעלות) כדאי לחכות.
הטמפרטורות בעונה זו מתאימות לבישול והתססת אייל גם ללא שליטה מדויקת על טמפרטורת התסיסה.
תתחיל באייל ואפילו פשוט (SMASH), ומשם אפשר רק להתקדם,
בהצלחה,
2 מאמרים שהתפרסמו בפורום בעבר:
תסיסת בירות לאגר / מאת Kai Troester / braukaiser.com
תסיסת בירות לאגר / מאת Kai Troester / braukaiser.com - המשך
היי, אנסה לפשט כמה מהמושגים. זה לא מדוייק כמו שאולי הייתי רוצה, אבל זו התחלה.
תסיסת לאגר- תסיסה של שמרי לאגר אשר אוהבים טמפרטורת תסיסה יותר נמוכה משמעותית. כלומר 10 מעלות פחות או יותר. מה שזה אומר הוא:
יותר שמרים- ללאגר ברמת אלכוהול של גולדסטאר או בוסטון לאגר תזדקק לבערך שתי שקיות של שמרי לאגר. בכדי להגיע לטעמים אותם אתה מחפש ללא טעמי לוואי.
תחילת תסיסה איטית יותר- Lag time. אייל יתחיל לתסוס תוך כמה שעות עד יממה, לאגר צפוי להיות יומיים ואף יותר לפני שתתחיל לראות תנועה בנשם.
סיום תסיסה איטי יותר - אמרנו קר יותר? סיום תסיסה איטי יותר גם כן.
מנוחת דיאציטיל - שמרי לאגר נוטים לייצר דיאצטיל (טעמי חמאה אם אפשר לקרוא לזה כך), מכיוון שאתה בדרך כלל רוצה לאגר כמה שיותר נקיה ללא דיאצטיל, בסיום התסיסה הפעילה או לקראת סופה מעלים את הטמפרטורה ל16 מעלות בכדי "להאיץ" את פעולת הניקוי של השמרים. השמרים "אוכלים" את תוצרים הלוואי האלו בכדי להכין מלאי מזון לקראת "שנת החורף" שלהם. דיאצטיל זה אחת מהתרכובות שהשמרים אוגרים בדרך לשנת החורף. הידד! בירה נקיה יותר.
קירור ב4 מעלות. בעצם זו פעולת הlager. אחסון בטמפרטורה נמוכה לזמן ארוך. עוזר להצללת הבירה ושקיעת השמרים בתחתית החבית או הדלי.
לצורך ההשוואה. שמרי אייל חיים היטב ב19 מעלות. יכולים לסיים תסיסה פעילה גם ב4 ימים (בתנאים מסויימים), לאג קצר יותר ובכללי מהירים יותר לסיום פעולת התסיסה. לרוב גם שוקעים מהר לאחר סיום התסיסה.ולרוב, דורשים שקית אחת של שמרים למרבית המתכונים ברמת אלכוהול של עד 5.5%
עכשיו, אחרי שקצת יותר הבנת מושגים, אתה רוצה להמשיך ללאגר?
אם כן, נעזור לך שלב אחרי שלב.
וכמובן, רק אחרי שכתבתי את כל זה, גיליתי שכבר עשו עבודה הרבה יותר מקיפה ויסודית ממני. ממש כאן.
http://zion.e-snif.com/content/%D7%AA%D7%A1%D7%99%D7%A1%D7%AA-%D7%91%D7%...
קראתי את מספר פעמים אבל אני מחפש את השלבים המעשיים! ת'כלס מה לעשות...כמו קח את המיכל תכניס למקרר שבוע תוציא תעביר תשים תוציא תכניס תחכה.....בלי כל ההסברים והתהליך ומה קורה לשמרים עולים יורדים מצטער שאני כותב בסגנון קצת פרוע.
בטח!!!גל תודה תודה...
נגיד שסיימתי את הבישול וקיררתי אותו לטמפרטורה פחות מ 24 מעלות
1 - הכנסתי 2 שקיות של שמרי לאגר (כמובן לאחר שחיממתי מים במיכל קטן הורדתי לטמפרטורה 24 מעלות ואז אני שופך את השמרים מערבב ומעביר למיכל תסיסה סוגר, שם נשם ואז.
2- מכניס למקרר כמה מעלות אמרו 10 +/- וכמה זמן....?
3- מנוחת דיאציטיל כמה זמן?והאם באותו המיכל תסיסה?
4- האם צריך להעביר למיכל תסיסה שני ? מתי וכמה זמן?
5- הביקבוק (באייל חיממתי שקית סוכר תירס ושפכתי למיכל וביקבקתי) בלאגר הבנתי שהבקבוקים צריכים ליהיות חודש במקרר 5 מעלות
אשמח אם תענה לשאלותי ואם יש לך איזה מתכון עם רכז אשמח תודה תודה
בכיף אחי, אנסה לעזור תחת המגבלה שבסך הכל בישלתי לאגר אחד עד עכשיו וזה הניסיון שיש לי בלאגרים. בישול איילים זה סיפור אחר.
סיימת בישול, נפלא! לאחר שהתירוש קורר ככל שאתה יכול (נניח 24 מעלות צלסיוס) העבר לדלי מחוטא עם נשם ושים במקרר עד שיגיע לטמפרטורת ההגשה. במקרה של לאגר 10-11 מעלות
1)התהליך הזה נקרא "הרטבה" או רי-הידרציה. החזרת המים לשמרים בכדי להחזיר אותם למצב פעילות. מינוס השוק שבמפגש עם תירוש עתיר סוכרים. לא לשכוח להמתין משהו כמו 15 דקות מתחילת ההרטבה על מנת שהשמרים כולם יתעוררו ויספגו. לשתי שקיות שמרים תזדקק לבערך 220 מ"ל מים בטמפ שבין 20-30 מעלות.
2) מגיש את כל נוזל השמרים (שמרים פלוס מים) לתוך הדלי שהכנת מבעוד מועד ל10 מעלות. (לא לשכוח לרסס ולחטא הכל טוב טוב לפני פתיחת המכסה. עד שלושה ימים עלולים לעבור לפני שתתחיל לראות פעילות בנשם. לאחר שלושה עד 4 שבועות התסיסה הפעילה אמורה להסתייים
3)מנוחת דיאציטיל - להעלות את הטמפרטורה ל16 מעלות ולתת לו עוד שלושה עד חמישה ימים לחיות שם. (אני לקחתי שתי דגימות מהברז בשלב הזה. לאחר יומיים עדיין היה קצת טעם חמאתי. לאחר 4 ימים כבר לא היה בכלל.)
4)בשלב הזה הדעות חלוקות: אפשר בהחלט להעביר למיכל תסיסה שני (מחוטא וכל זה) ולתת לבירה 4 שבועות מנוחה ב4 מעלות. זה עוזר להצללה ול"התבגרות" הבירה. זו הדרך הקלאסית ולמי שיש סבלנות.
או- לוותר על נושא הצלילות וללכת ישר לcold crash בטמפרטורה קרובה ל0 מעלות (אצלי זה יורד ל3 מעלות בערך) לשלושה ימים. ואז לבקבק. קח בחשבון שבסוף הבירה תוצלל ותתבגר. בתוך הבקבוק. אחרי חודש בבקבוק פשוט יהיו המון משקעים בתחתית הבקבוק. לי זה לא מפריע במיוחד. יש כאלו שיעלו אותי על המוקד עבור חילול הלאגר הצלולה שלהם.
5) ביקבוק- אני מרתיח את הסוכר בתוך מים (15 דקות) כדי לוודא שזה מחוטא ומתפזר טוב בדלי הביקבוק. חישוב הסוכרים יעשה כמו בבירה רגילה. אני משתמש באפליקציה לטלפון שנקראת WORT . טמפרטורת תסיסה שניה בין 10-15 מעלות לשבועיים-שלושה לפחות. כלומר מקרר התסיסה שלך יהיה תפוס לתקופה נוספת. כמות הסוכר תיקבע לפי הטמפרטורה בה תתבצע התסיסה השניה בבקבוק.
6) קירור במקרר לזמן של לפחות יום יומיים לפני השתיה יעזור למשקעים לרדת שוב לפני השתיה.
7) שתיה והנאה מפרי ידיך.
המתכון הבא שהחברים העלו פה נראה יופי טופי!
https://www.brewtoad.com/recipes/homebrewtalk-inspired-boston-lage
תחליף את הtwo-row ב3.2 קילו רכז בהיר. שאר הגרעינים כמו שרשום במתכון להשריה של 30 דקות לפי הנוהל הרגיל..
אין לי כוח להמיר את כל המתכון אבל גוגל בהחלט עוזרים בעניין. הנה מחשבון להמרת פאונד לקילו.
http://www.convertunits.com/from/lbs/to/kg
ועוד אחד לחישובי הכשות
http://www.convertunits.com/from/oz/to/gram
בהצלחה!
איזה אלוף תודה לך! אם הבנתי נכון אז ככה.... קיררתי את המיכל תסיסה ל10מ. מים בטמפרטורה 20-30מ לשפוך שתי שקיות שמרים להמתין 15 דקות לשפוך למיכל. 4 שבועות בערך אחר כך מעלה את המקרר ל16 מעלות 3-5 ימים ולטעות בין הימים. ואז להוריד טמפרטורה הכי קרוב ל 0 שלושה ימים. אחכ להמיס סוכר תירס לשפוך למיכל ותסיסה 10 מעלות עוד שלושה שבועות. אחלה עזרת לי מאוד מאוד תודה רבה מקווה שיצא סבבה אעדכן אותך.... אם אני אשאר חי אחרי הטעימה חחחחחחחח איזה תותח אתה
בכיף אחי ובהצלחה.
אני בסך הכל סיכמתי ממה שאחרים כתבו לפני. וקצת מניסיוני האישי. אשמח כמובן לתיקונים מאלו שבישלו לאגרים ויש להם יותר ניסיון בעניין. אני לא מתיימר להיות מומחה. מקסימום- קצרן.
חחחחחחחחחחחחח קצרן או לא? שיחקת אותה!!! אעדכן בהמשך.....