מעבר ל AG- התלבטויות

19 תגובות [לתגובה האחרונה]
Offline

Location

רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/15/2013

שלום לכולם,

אני מבשל כבר כשנתיים מרכז, מעוניין לעבור/לשלב AG, בעיקר עבור בירות שבעייתי לעשות אותם מרכז כמו לאגר מעושן או פורטר מעושן.

אני יודע שאין תשובה אחת נכונה אז אני אציג מה חשבתי ואשמח לשמוע את דעתכם.

כרגע יש לי סיר אלומניום 12 ליטר ואני מבשל שליש מהפעמים 20 ליטר (משלים עם מים קרים וקרח) ושני שליש 10 ליטר (מוסיף כ 4 קג קרח). היתרון של 10 ליטר מבחינתי זה בישולים יותר תכופים מה שמאפשר לי לנסות יותר מתכונים.

כמו כן שמתי לב שטמפרטורת הסטפינג שלי ממש לא אחידה בסיר- אולי זה בגלל הנפח הקטן

אז אני אנצל את ההזדמנות לעבור ל AG גם לסידור נושא אחידות הטמפרטורות

 

חושב לעבור ל BIAB בשביל להקל על כמות הציוד. ונראה שזה יותר פשוט.

לגבי שיטת חימום נראה לי גז+שוקל להוסיף גם גוף חימום 1000-2000 וואט + בקר PID לשלב במאש - כיוון שאני מבשל 10-20 ליטר נראה לי שלא צריך להיות בעיה לבשל על הגז ובכל מקרה אין לי בבית תלת פאזי

מצד שני אם אני קונה מחליף חום לקרור אולי כדאי לעבור לHERMS ע"מ למנוע קרמול כי יש כבר כמעט כל כל המרכיבים ואז אין צורך בגוף חימום בסיר לבקרת טמפרטורה.

משאבת סחרור- ראיתי כמה לינקים פה בפורום למשאבה כזו, חושב להשתמש בה גם לסחרור,למחליף חום וגם למעבר למיכל תסיסה. משהו כמו http://www.aliexpress.com/item/24V-Solar-Water-Pump-Circulation-High-Quality-Food-Grade-212-degree-F-Coupler-TE090/32258561909.html או משאבת מדיח. כיוון שאני מתכנן לבשל BIAB אני מניח שאין צורך בפילטר ואין סכנה לסתימות.

לגבי סיר, ממה שקראתי אני צריך כ 40-50 ליטר, האם לא תהיה בעיה להשתמש בסיר כזה גם ל 10 ליטר מרכז ? מתלבט בין נרוסטה לאלומניום - קראתי שיש שטוענים זה לא באמת משנה לבירה, אחרים אומרים שהסיר חייב להיות חדש כי אחרת נכנסים טעמים, לי נשמע מוזר שטעמים עוברים מסיר נרוסטה ואפילו אלומניום.

משום מה יש הבדל לא קטן במחיר בין סיר 35 ליטר ל 50 ליטר, מצד שני אני פוחד לקנות סיר קטן מידי.

אולי בכלל כדאי לי ללכת על 35 ליטר ומקסימום אם יהי קטן ל 20 ליטר לעשות חלק בסיר של ה 12 ליטר או אולי פשוט לבשל קצת פחות- נניח 18 ליטר.

 

ובכלל , למרות שהייתי שנה שעברה בפגש חובבי ציון אשמח להצתרף למי שמבשל AG באזור רחובות.

וזהו, בעיקר התלבטויות על המשך הדרך,מכיר בגדול את השיטות השונות אבל מתקשה לבחור.

 

אולי יספיק לעטוף את הסיר בפלציב ולוותר על סחרור התירוש.

תודה לכולם

אין כמו לשמוע מיכל מפליץ...

(טוב... אולי השלב של השתיה...)

 

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/14/2014

היי תומר, העלת פה המון נושאים שונים, אתה צריך להבין שבשביל מעבר מוחלט ל AG באופן שמאפשר בקרת טמפרטורה צריך להשקיע הרבה כסף. אני מציע לך לקרוא בפורום יש כמה חברים שהצליחו לעשות משו פשוט יחסית שנותן תוצאות טובות. חוץ מיזה קח בחשבון שלהקים מערכת משלך דורש חוש טכני והרבה רצון טוב. מעבר לזה המעבר לAG הוא מבורך וחיוני בעיני פשוט צריך להחליט כמה כסף וכמה אנרגיה רוצים להשקיע . 

אני מוכר בימים אלה מיחם של 20 ליטר אם תרצה לשלב אותו במערכת שלך בדרך כזו או אחרת 

בהצלחה 

Offline

Location

רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/15/2013

היי יובל, חוש טכני יש לי, חוץ מריתוכים אין לי בעיה לבצע הכל בעצמי.

לגבי הרבה כסף- ממה שהתרשמתי הכסף הגדול זה הסיר,

בקר PID זה 35 דולר, משאבה 21 דולר, מחליף חום כ 60 דולר, pt 100  כ 20 דולר

כלומר אם אני מוצא סיר יד שנייה או סיר אלומניום בסביבות ה 300 שקל, נשאר עוד כ 150 דולר.

אם אני הולך על סיר חדש ממה שהבנתי זה בסביבות ה 500-600 שקל.

את ה בקר אני יכול להוסיף גם בהמשך.

מחליף חום ומשאבה אני צריך בכל מקרה אם אני רוצה לעבור לנפח מלא. ככה שהתוספת עבור  ה HERMS זה רק הבקר  ומד טמפרטורה כלומר כ 50 דולר.

כן יש גם מחברים, צינורות סיילקון אבל אני מניח שבגדלים האלו הם לא יקרים במיוחד.

 

אין לי מקום למערכת 3 כלים ככה שאין לי ממש מה לעשות עם המיחם.

וקראתי לא מעט בפורום ובבלוג של בירגייק אין שם ממש תשובות אלא - תשב עם עצמך ותחליט מה אתה רוצה.

אין כמו לשמוע מיכל מפליץ...

(טוב... אולי השלב של השתיה...)

 

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/14/2014

לגבי סיר אתה צודק , לך על חדש וזה באמת רוב הכסף , אבל קח בחשבון שבשביל בקרה נורמאלית צריך רגש טמפרטורה של uber שעולה סביב ה 60 דולר והpid רצוי לשים אותו בקופסה מסודרת עם קונטקטור נורמאלי . האמת שזה באמת לא חובה בשלב ראשון , אני ההיתי מציע לך שאם אתה הולך על biab  תקנה סיר איכותי ותתקין לו גוף חימום , 3000 w מספיק להרתיך בכיף 20 ליטר, אני לפני כמה שנים גם הלכתי לאיש נירוסטה והוא יצר לי מסננת פנימית (כמו של פסטה) לסיר 60 ליטר שלי אבל זה באמת עלה קצת הרבה ושק רגיל יכול להספיק 

לסיכום - אם אתה אוהב להתעסק ויש לך חוש טכני תתחיל ממשהו בסיסי סיר גדול מקור חום ( אני ממליץ חשמל)  ושק, כדי לשמור על טמפרטורת המאש תבודד את הסיר טוב ואם יש גוף חימום אפשר ידנית להפעיל כול כמה זמן קצת ולהרבב . אחרי שתבין שזה עובד לך ואתה רוצה להתקדם אתה יכול להמשיך לבקרה כמו שצריך 

דבר אחרון לגבי שאיבה ב biab אם אני לא טועה אחד החברה פה טען שיש משהו בשק שלא מאפשר לשאיבה לעבור דרך כול הגרעינים ובכלל שהיא די מיותרת ב biab 

בהצלחה 

Guy's picture
Guy
Offline

Location

באר יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/02/2013

הי .

אני אתן לך אולי רעיון אחר שעובד אצלי כבר שנתיים :

אני משתמש בסיר אלומיניום פשוט 38 ל' שקניתי בשוק רמלה (בסביבות 250 ש"ח) 

כירת שדה (גם בשוק רמלה 100 ש"ח) שמחבר אותה ליציאת גז במרפסת (אפשר גם בלון גז)

בתור מאש טאן משתמש בציידנית\קולר 38 ל' (שקניתי ביד 2 ב200 ש"ח) שעליו מלביש שק BIAB.

ובסוף גריקנים ל-NO CHILL.

אלה כל ההוצאות שלי עבור בישול.

 אולי כדאי לך להתחיל במערכות פשוטות יותר ואז להתקדם ומסובכום יותר.

בהצלחה תומר Wink

 

 

 

מבשלת הבאר

 

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/14/2014

מסכים מאוד עם גיא , יתן תוצאות טובות , מוכן לתת לך צידנית יד שניה במצב סביר עם חור ברז וצינור ניגרה לסינון. רק תגיע לרמת הגולן 

 

Guy's picture
Guy
Offline

Location

באר יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/02/2013

אני משתמש בשק BIAB לסינון בתוך הקולר . 

במקרה שלי צריך רק ברז.

זה תהליך פחות מסובך ממאש קלאסי. אין צורך בספארג'.

 

 

מבשלת הבאר

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מה שגיא אמר. ואם הסיר מספיק גדול, אז לא צריך ציידנית, אפשר לעשות BIAB קלאסי.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/04/2013

אכן הרבה התלבטויות, ההוצאה העיקרית בהתחלה זה סיר וצ'ילר לדעתי. אל תזלזל במחברים ובצנרת, הם יכולים להוסיף לך כמה מאות שקלים להשקעה. 

בתוך כל האינפורמציה  הזו מסתתרת גם דרך עם ריסק מינימלי. 

סיר-ככה או ככה תצטרך נכון? הייתי בתור התחלה מוותר על סחרור ועובד עם סיר מבודד או אפילו צידנית בשילוב שק- היו לי תוצאות מעולות עם צידנית כשהמשאבה סירבה לעבוד איזה פעם. אז ההחלטה הזו מצטמצמת לגודל הסיר. 

חשמל או לא? בסיר עם תחתית כפולה בגודל באץ' סטנדרטי גז ביתי ייתן לך עבודה מעולה, לפחות עכשיו בשלב ההתלבטות. אז תנסה תראה איך זה וגו"ח תמיד תוכל להוסיף. נחסכה התלבטות אחת בעיני או לפחות נדחתה ובינתיים אפשר לנסות אול גריין בכיף. 

צ'ילר? זה ככה או ככה חייבים בעיניי(אם אתה מבשל בירות בלי הרבה כשות בארומה-חד משמעית אפשר לעבור לנוצ'יל). אז אין הרבה התלבטות. השקעה של איזור ה400 שקל, אני ממליץ לוותר על צ'ילר פלטות ולעשות את זה עם סליל טבול אבל סליל רציני וארוך ובנוי היטב. חוסך הרבה כאב ראש של סינון.

אם אתה קצר במקום איך בכלל herms בא בחשבון? נשמע כמו אובר קיל. אבל ככה או ככה מהרגע שיש לך סיר+שק+צ'ילר+ברז וצנרת+אולי צידנית שהם המאסט פחות או יותר בעיניי, תמיד תוכל לעשות את הקפיצה לשם ולהשתמש בציוד שכבר יש לך.

כל התוספות שדיברת עליהן תמיד אפשריות להוספה על הציוד שהוא מאסט בלי להחליף הכל. 

כדי לצאת "future-proof" אז מראש הייתי הולך על סיר די גדול, ומראש הייתי מחליט על סוג מסוים של מחבר מהיר שילווה אותך גם בשדרוגים עתידיים. 

עריכה: ועוד דבר שהוא מאסט ושכחתי לציין- תרמומטר דיגיטלי איכותי. אי אפשר באמת לעבוד עם מדחומי הסוכר הפשוטים בעיניי.

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

תיקון קטן-

אפשר לעשות בירות עשירות בארומות וטעמי כשות גם עם no Chill.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Offline

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/04/2013

אני גם חושב שיש סיכוי טוב מאוד שאפשר, אבל עדיין לא מצאתי איזו "נוסחת קסם" שתמיר לי את התוספות ארומה במתכון רגיל לתוספות בנוצ'יל. זה קצת טריקי ומצריך ניסוי וטעיה.
קירור נשלט פותח קצת יותר אופציות של מתכונים לפחות במובן של להעתיק אותם, לדעתי.
אני רק אציין שכל הבירות שהכנתי עד עכשיו בנוצ'יל יצאו נהדרות! כולל אחת שכן שילבה לא מעט כשות ארומה.

Offline

Location

רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/15/2013

תודה לכולם על התגובות.

את ה HERMS חשבתי לעשות עם סיר ביתי רגיל 5-8 ליטר שנמצא בכל בית ככה שזה לא תוספת מקום.

השאלה המרכזית האם סיר אלומניום מספיק טוב או שמאוד כדאי נרוסטה

והאם BIAB בסיר/צידנית.

האמת, למרות שכולם משתמשים בצידנית לא בטוח שלצידנית מותר להחשף ל 70 מעלות- שלא תפלוט כל מיני...

 

לגבי מחברים, ממה שאני מכיר יש קאמלוק וטרי-קלמפ. נראה לי שהקאמלוק יותר זול. שאר המחברים לא ממש פריקים.

אני מניח שגודל חצי נראה לי הגיוני... אבל מה שתגידו...

אין כמו לשמוע מיכל מפליץ...

(טוב... אולי השלב של השתיה...)

 

Offline

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/04/2013

קוטר- אכן חצי. הכי זמין ונפוץ. טריקלאמפ זה אובר קיל מטורף. האופציות לדעתי הן קאמלוק או מחברים מהירים רגילים(quick connect/disconnect). 

לגבי ההרמס בסיר 5,לא מכיר את התחום אבל לא נשמע לי הגיוני, נראה לי צריך משהו יותר גדול, מסת המים חשובה שם, וגם אורך הסליל.  

לגבי צידנית, אתה תמיד יכול להתחיל עם סיר ולבודד אותו באמצעים ביתיים(שמיכה,  מזרון שטח) ולדחות את ההחלטה על צידנית לאחר מכן.

כל העולם בערך עושה מאש בצידניות פלסטיק, שלא נדבר על נוצ'יל, לא הייתי חושש מזה... 

Location

ההסתדרות
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/02/2013

אני בניתי הרמס שאני מאוד מרוצה ממנו ואני ממליץ לך את המחליף חום לא לעשות מכלי של פחות מ 20 ליטר וגם זה עלול להיות קצת קטן.

ההרמס שלי בנו משתי חביות 50 ומחליף חום מחבית 30 עם גו"ח 3000. בפועל אני ממלא אותה ב ערך 17 ליטר. ככל שאמלא יותר, מדרגות הטמפרטורה יהיו איטיות יותר, ככל שאמלא פחות, יהיו לי פחות מים לספארג'. 17 זה גבולי. בגלל שאני עובד עם תלת פאזי אני יכול לחמם מים במקביל למאש ולכן לא מפחיד אותי להיות גבולי עם כמות המים במחליף חום.

מה שמביא אותי לאחת ההחלטות החשובות שעשיתי - עבודה בתלת פאזי. בסיר הבישול שלי שני גופי חימום - 3000 ו 1800  הדבר חוסך המון!!! זמן ביום הבישול.

דבר אחרון, לדעתי, איזה כיוון שלא תלך, תחשוב בגדול - כל הזמן וההשקעה בשביך בצ' של 20 ליטר - בעיני חבל. כדאי לכוון לדעתי אם כבר אתה משקיע, שתהיה לך האפשרות ל בצ' 40.

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

יהודה-

נשמע שהמערכת שלך מכוונת בדיוק לצרכיך, ונשמע שהיא בנויה לתלפיות. אשמח לבוא בהזדמנות ולראות את על העסק עובד.

יחד עם זאת חשוב לציין שHERMS זה לא משהו שמתאים לכל אחד. מקום, נפח עבודה וסרבול. ובמיוחד תלת פאזי. מי ששוכר דירה או עדיין לא סגור על איפה הוא רוצה לגור. תלת פאזה זו הוצאה לא קטנה אם הבית לא בנוי לעניין.

עוד משהו חשוב לפחות עבורי, גודל הבאצ'. אני אוהב גיוון. ולנסות דברים חדשים. ולמרות שהסיר שלי מסוגל להוציא גם 30 ליטר בסוף הבישול, לרוב אני מבשל בבאצ'ים של 20. פשוט כדי שהבירה תיגמר בפרק זמן סביר. כך יהיה לי תירוץ לייצר משהו אחר ולגוון לעצמי את הטעמים.

ויש גם את עניין התקציב.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Location

ההסתדרות
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/02/2013

צודק לגמרי..אחד הדברים החשובים הוא להגדיר ולהבין מה אתה צריך..

אני מרוצה ממנה בעיקר כי היא עונה לצרכים שלי..

אין לי בעיית מקום ותלת פאזי היה בכל מקרה.

יש לי גמישות מבחינת גודל הבצ' - אני מבשל עם חברים הרבה פעמים ואז בצ' 20 ליטר הוא קטן.אני גם מביא הרבה לחברים ואירועים ואני לא רוצה לעשות חשבון כמה נשאר לי.. גם כשעושים בירה גדולה שיש לה זמן התיישנות, ולעיתים יותר רחוקות או לאגר שאני עושה בעיקר בחורף, נח לי לעשות כמות שתישאר לפרק זמן ארוך יותר..שוב, אלו שיקולים שלי שלא בהכרח רלוונטים לכולם.

וכמובן גל, אתה בהחלט מוזמן לבוא לבישול, תמיד שמח לפגוש!

 

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

Wink בשמחה גדולה.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Offline

Location

רחובות
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/15/2013

ממה שהבנתי התפקיד של ה HERMS זה למנוע כרמול.

אם אני משתמש במחליף חום פלטה כל מה שחשוב לו שהמיים יהיו בטמפרטורה גבוהה מהטמפרטורה של התירוש, נניח 80-90 מעלות.

אולי אפשר גם רתיחה.

 במקרה כזה אני לא רואה מה נפח המיים משנה, הם העל להבה שדואגת שהטמפרטורה שלהם לא תרד.

חשבתי  להוסיף בקר ולחבר אותו למשאבה של הקו החם וככה אפילו לא צריך SSR כי ההספק של המשאבה הזו הוא גם ככה אפסי.

 

בכל מקרה אם זה BIAB אני לא צריך נפח מים לספרג' ולא צריך פילטר למחליף חום.

 

בכל מקרה שלב ראשון אני צריך לקנות סיר...האם 35 ליטר מספק או שיש צורך ב 50 ל BIAB ?

 

האם במקום לדקוח אני יכול לשים צינור סיליקון תבול בתחתית הסיר וצד שני למעלה?

 


אין כמו לשמוע מיכל מפליץ...

(טוב... אולי השלב של השתיה...)

 

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

סיר BIAB:

35 ליטר יאפשר לך להכין בערך 20 ליטר בירה בבקבוק. קח בחשבון שאם תרצה להכין בירות "גדולות" עם הרבה גרעינים, סביר להניח שהנפח הסופי של הבירה ירד מתחת ל20 (גם לאחר סחיטה מאסיבית, הגריעינים עדיין ישמרו חלק מהנוזל בתוך הגרעין.)

כל מה שתיקח מעבר לכך יאפשר לך גמישות גדולה יותר אבל ... חשוב לזכור שאתה צריך מקור חום רציני כדי לחמם כמות כזו של מים בפרק זמן סביר. כלומר כירת גז חזקה עם ווסת טוב. או גוף חימום חשמלי כזה או אחר.

מנסיון, לנסות להביא לרתיחה 30 ליטר תירוש על גז ביתי. בהחלט יבדוק את גבולות הסבלנות שלך.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Location

Rehovot
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 07/11/2015

היי תומר, 

אולי אוכל לעזור לך, אני עברתי לבישול AG לפני כחודשיים ויש לי מאש טאן נחמד, פשוט, קל ושומר על חום אחיד במשך כל התהליך ואפילו אפילו נשארו לי חומרים ספייר מהבניה.

אני רחובותי מאיזור אושיות אז אתה מוזמן ליצור קשר, לבוא לראות ולשתות משהו.

אריק 0549012345

הבטן לא גדולה בגלל הבירה, היא גדולה *בשביל* הבירה.