שאלות של מבשל מתחיל

9 תגובות [לתגובה האחרונה]
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

שלום לכולם

 

בתחילת החודש בישלתי בפעם הראשונה (אחרי קורס בביר&ביונד) נגלה של 20 ליטר מגרעינים ורכז לפי מתכון ל- IPA.

הבירה בוקבקה לפני שבועיים וחצי, בקבוקים ראשונים נפתחו לפני שבוע.

אני מאד מרוצה מהתוצאה וכך גם מספר חברים שלגמו.

לקראת הפעמים הבאות עלינו לטובה - עלו לי כמה שאלות:

 

1. האם יש "דרך קיצור" למדידת מפלס המים הדרוש של 20 ליטר בתוך מיכל התסיסה של 25 ליטר? או שאני חייב פעם אחת למלא לפי מידה מדוייקת ולסמן לי בטוש (מבחוץ כמובן)?

 

2. מדידת הצפיפות בסיום התסיסה (למרות שזה IPA לא עשיתי Dry Hopping אלא רק תסיסה ראשית עם הכשות האחרון כדקה לפני הסיום) היתה 1.014 אבל לאחר כשתי דקות ששיחקתי עם מד הצפיפות הוא הראה 1.020. בדיוק כך היה גם במדידה שלקחתי יום קודם לכן (כך שאני יודע שהתסיסה הסתיימה). יש הבדל גדול בין שתי המדידות, בין 6.9% ל- 6.1% אלכוהול (על פי המדידה הראשונית שהיתה 1.065).

בערך הראשוני - בין הבישול לתסיסה - אני לא זוכר שערך הצפיפות השתנה תוך 2 דקות, יכול להיות שהוצאתי אותו מיד לאחר שהתייצב - אני לא זוכר..

 השאלה - האם אני צריך להתייחס לצפיפות הנמדדת מייד לאחר התייצבות הגובה של מד הצפיפות במשורה (כלומר כמה שניות לאחר הכנסתו)? או שהערך הנכון הוא רק לאחר 2-3 דקות? או במילים אחרות - כמה לחכות מהכנסת הנוזל והמודד למשורה ועד לקריאת הערך?

 

3. האם יש גורם מקצועי שיכול לטעום ולתת פידבק לקראת הפעמים הבאות?  האם זה מקובל?

 

זהו בינתיים...

המון תודה

עמית

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

1. אפשר לסמן שנתות על כף הערבוב

3. כן. הגש את הבירה לתחרות בתסיסה הקרובה בקטגוקיה חופשית ותקבל משוב מקצועי

 

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

וגם תבוא לברו פארטי ותתן לחברים לטעום. רק תהיה מוכן למשוב אמיתי

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

תודה שחר, אני אדבר עם שחר (האחר).

על המשוט לא חשבתי, רעיון מעניין :)

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני אוהב לשהתמש במיכל כזה:
http://www.beerandbeyond.com/homebrewing-supplies/fermentation-accessori...

יש לו שנתות מסומנות בכל ליטר. זה מאד נוח. בייחוד בתור דלי ביקבוק

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

לגבי ההידרומטר.

ישנה חשיבות לטמפרטורת הנוזל. כלומר אם הבירה שאתה מודד כרגע ב25 מעלות. וההידומטר שלך מכוייל ל20 מעלות. צפויה לך סטיה מסויימת בקריאה.

בנוסף יש את עניין הגזים בבירה שיכולים לשבש את הקריאה, תן לדגימה לשבת על השיש 15 דקות . תעשה בנתיים משהו אחר. אחר כך תמדוד טמפרטורה. תן סיבוב קטן להידרומטר שישחרר בועיות שאולי נדבקו אליו. וחכה לתוצאות האמת.

1.020 לבירה מרכז זה די צפוי. גם 1.014 אפשרי. תבדוק ותעדכן אותנו.

 

אשמח להיפגש בברו פארטי ולטעום את הבירות שלך.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

תודה גל

כל התסיסה היתה בטמפרטורה של 20-21 מעלות, טמפרטורת הנוזל בזמן המדידה היתה 20 מעלות.

בזמן המדידה הראשונה (לפני התסיסה) הטמפרטורה היתה 24 מעלות, לא חשבתי על זה שצריך להמיר את הערך - אם אני ממיר אותה ל- 20 מעלות (לפי המחשבון ב- www.brewersfriend.com) זה יוצא 1.066 במקום 1.065, לפי הנוסחה זה מוסיף כ- 0.15 אחוז לחישוב האלכוהול הסופי. כלומר אני בדילמה אם בבירה יש 6.2% או 7%. הערך הראשון יותר מתאים לכמות שכיוונתי אליה (השתמשתי ב- 4 ליטר רכז), אבל אני עדיין לא יודע אם מדדתי בתזמון הנכון.

בהנחה שהטמפרטורה היתה בדיוק 20 מעלות בזמן המדידה, הייתי צריך להמתין לירידת בועות? כלומר המדידה של אחרי 2 דקות (1.020) היא היותר-נכונה? (לא המשכתי לחכות עוד)

 

לגבי הברופארטי - רק אתמול קראתי עליה לראשונה, אני אבדוק אפשרויות :)

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

היי עמית,

אם אתה רוצה לקרוא בצורה יותר מעמיקה על הידרומטר ואיך בדיוק לקרוא את התוצאות. זה מקור מצויין לעבור עליו: http://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/how-to-take-an-accurat...

בכל מקרה, לדעתי הצפיפות הסופית לדעתי תהיה יותר דומה ל1.020 בגלל שהשתמשת ברכז. אולם זה ממש תלוי בסוג השמרים וכמה פעילים הם היו. מקסימום תפתח בקבוק תמזוג למבחנה חלק ותן לזה הרבה זמן לתת לגזים להתפוגג. בנתיים שתה ותהנה ממעשה ידיך.

אחרי חצי שעה שעה. תבצע מדידה. תסחרר את ההידרומטר ובצעה עוד מדידה. התוצאות זהות? זהו המספר הסופי שלך. התוצאות שונות. חכה עוד קצת ונסה שוב.

בסופו של יום, הגזים קצת משנים את המדידה. אבל אתה מכין בירה ביתית. סטיה בהידרומטר זה בסדר. סטיה במתכון זה גם בסדר, ובכללי, אם הבירה לטעמך טובה. תהנה ממנה. ותלמד משהו נוסף לפעם הבאה. אני לומד כל הזמן. כל הזמן.

עם הזמן והניסיון תהיה יותר מדוייק במה שאתה מודד ומייצר. וזה סבבה לגמרי.

לחיים!

 

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

קראתי את המדריך, באמת לא הייתי מודע למיניסקוס שהם מציינים.

גם ככה נשרף לי יותר מדי על הדגימות לפני הבקבוק, נראה לך שאני אבזבז עוד חצי בקבוק על מדידה בדיעבד?  Wink

הבירה אפילו יותר מטובה בעיני ואני מנסה ללמוד, לכן השאלות.

תודה Cool

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

בכיףLaughing

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform