לכל מבשלי האול גריין שלום,
אני מבשל ביתי שמבצע את המאש שלו בקולר של חמישה גלון.
כידוע, (או שלא), על מנת לדעת שזמן המאש הסתיים וכל העמילן בגרעינים הומר לסוכר צריך לבצע בדיקה בעזרת יוד.
למי שאינו יודע, (או אף פעם לא עשה ניסוי כזה בבי"ס), כאשר עמילן נפגש עם יוד הוא משנה את צבעו לצבע שחור.
שיטת הבדיקה היא די פשוטה: שימו כמה טיפות יוד בתוך צנצנת, (עדיף לבנה כדי ששינוי הצבע יהיה פשוט יותר לזיהוי), הוציאו כמה טיפות מתוך המאש, (אפילו בכפית), הכניסו את התירוש מהמאש לתוך הקערה עם היוד. אם השתנה הצבע המאש עוד לא הסתיים ותנו לו עוד רבע שעה עד לבדיקה מחודשת, (אתם יכולים גם דקה אם בא לכם אבל 15 דקות נראה לי סביר יותר). אם לא השתנה הצבע כל העמילן מן הגרעינים הומר ואתם יכולים להתחיל בשלב הבא.
עד הבישול האחרון היה ברשותי יוד שקניתי בחו"ל ונקרא tincture iodine. היוד הזה הו בעצם תמיסה של: יוד, אלכוהול ומים. היתרון של היוד הזה הוא צבעו הבהיר שמקל על זיהוי של שינוי הצבע.
בארץ לא הצלחתי למצוא יוד כזה, (ואני לא יכול להגיד שחיפשתי קשה מדי), אבל אשתי הלכה היום לסופר פארם אז ביקשתי שתקנה לי יוד, (מומס במים ואלכוהול).
אשתי חזרה מהסופר פארם והודיעה לי שפונקתי ביוד הכי זול שהצליחה למצוא, (אשתי אינה חובבת בירה ואינה מעודדת את התחביב שלי בלשון המעטה).
אך אבוי.. אשתי קנתה "פוליסקין תמיסה" שזה PVP-IODINE!!
עשיתי חיפוש מהיר בפורומים של מבשלים ומצאתי דרך קצרה ופשוטה לוודא כי החומר הנ"ל מתאים למטרה שייעדתי לו, (לצערי לא מצאתי כלום באתר הנוכחי ולכן החלטתי להוסיף תוכן).. לוקחים כמה טיפות של החומר ומדללים אותם במים, (כתוב ביחס של 10:1 לטובת המים\אלכוהול רפואי אבל אני הוספתי מי ברז עד שהגעתי לצבע הרצוי), מכניסים חומר שידוע שיש בו עמילן, (האמריקאים רשמו קורן סטארצ' corn starch), ומשהו שאין בו ולראות את התגובה.. עצלן שכמוני פתחתי את המקרר והוצאתי תפוח חצי אכול ולחם. הנחתי חתיכה מכל אחד בתוך התערובת הדלילה שהכנתי ואת התוצאות אפשר לראות בתמונות המצורפות.
לכם חסרי הסבלנות: הלחם הפך לשחור והתפוח לא שינה את צבעו..
שורה תחתונה: בדיקת עמילן לאלוהים יודע כמה באצ'ים הבאים, (משתמשים בשתי טיפות כל פעם ויש 20 מ"ל), בתשעה וחצי שקלים