תסיסה לא מתחילה :(

31 תגובות [לתגובה האחרונה]
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

בוקר טוב לכולם

למרות שחלפו כבר כמעט 3 יממות מההעברה למיכל התסיסה, עדיין אין כל אינדיקציה בנשם לתחילת התסיסה.

מדובר בבאץ' של 20 ליטר של פורטר אנגלי עם שמרי דנסטאר נוטינגהם, הטמפרטורה בסביבת מיכל התסיסה נעה בין 18 ל- 18.5 מעלות - כלומר בטווח הדרוש (14-21 לפי היצרן).

FG=1.065

  • לחכות עוד יום-יומיים?
  • לחמם מעט את הסביבה?
  • להניח שקיימת תסיסה אבל לא רואים/שומעים אותה? (כבר קרה לי באחד הבישולים הקודמים)
  • להוסיף שמרים?

 

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תשובה ד

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
גיל's picture
Offline

Location

מאור
מאור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/04/2010

לא ג'?

מעוניין לחלוק שק לתת חיטה - צרו קשר כאן או בנייד 054.261.0303

www.bronsteiner.com

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

צודק בהחלט. טעות. טעיתי, טועים

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

אז פשוט להרגע ולא להילחץ? Undecided

ניר קרודו's picture

Location

קהילת סלוניקי
תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2014

לא מתאים לך ;))

ניר קרודו's picture

Location

קהילת סלוניקי
תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2014

במה אתה מתסיס?

Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

מיכל תסיסה לבן (הפשוט, לא קורני) של 25 ליטר

ניר קרודו's picture

Location

קהילת סלוניקי
תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2014

הדליים הלבנים עם הזמן בורח מהם לחץ

תדליק פנס של פלאפון על המכסה, אני מאמין שאתה תראה קצף על הדפנות של הדלי

Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

אפשר להבדיל בין קצף "חדש" של התסיסה לבין הקצף המקורי שנוצר בבישול ו/או בהעברה למיכל התסיסה ו/או שאריות של כשות?

(אני מבשל במיחם מגרעינים + רכז, בסיום הרתיחה שופך את תכולת המיחם למיכל התסיסה הכולל 6 ק"ג קרח ובהמשך משלים מים קרים/פושרים כדי להגיע לנפח+טמפרטורה הדרושים)

ניר קרודו's picture

Location

קהילת סלוניקי
תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2014

הקצף החדש הוא גס יותר

אתה ממש תראה טבעת של קצף יבש

סך הכל הקירור שלך סבבה.

גם לי יש דליים לבנים שאני מתסיס בהם ואני לא רואה פעילות בנשם

אבל כן רואה קצף על הדפנות

 התרגלתי ;))

 

 

Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

עדיין אין בלומפים דרך הנשם.

 הארתי עם פנס של פלאפון דרך המכסה ודרך הדפנות, אי אפשר לזהות קצף - רק את גובה המפלס. הצלחתי לעמוד בפיתוי ולא פתחתי את המכסה כדי להציץ.

אני אקח מדידת צפיפות בערב.

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לא היית צריך לעמוד בפיתוי. היית צריך לפתוח את המכסה ולהביט פנימה.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
ניר קרודו's picture

Location

קהילת סלוניקי
תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2014

נראה לי שכדאי שתמדוד צפיצפות

יש מצב שהמיכל נמצא באזור יותר קר ממה שאתה חושב? בכל זאת חורף

Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

אין מצב, הטמפרטורה נעה בין 18 ל- 20, מדחום נמצא באופן קבוע בערך מטר מהמיכל.

 

ניר קרודו's picture

Location

קהילת סלוניקי
תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2014

אז צפיפות ותעדכן

בהצלחה

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מטר מהמיכל?
אז אתה מודד את האויר שבחדר, כן?

המיכל עצמו חם יותר. התסיסה עצמה מייצרת חום

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

אכן, מודד רק את האויר בחדר, לא בתוך המיכל.

מדדתי צפיפות - 1.018 או 1.020, מה שאומר שהיתה תסיסה (ואולי עדיין).

אם כל התסיסה היתה ללא בועות שעולות דרך הנשם - לאן יוצא כל ה- CO2? יכול להיות שהמכסה או הגומיה סביב הנשם לא אטומים - ואז לא רק יצא (גז) אלא גם נכנס (זיהום)?

ניר קרודו's picture

Location

קהילת סלוניקי
תל אביב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/28/2014

חדשות טובות יש תסיסה

כמו שכתבתי, הדליים הלבנים עם הזמן נשחקים וכנראה הדלי לא אטום

בורח לך לחץ 

טעמת כשמדדת צפיפות?

אין לך מה לדאוג (לא נכנס זיהום)

לפי מה שכתבת, ב23.12 את יכול לבקבק

Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

אכן טעמתי והיה סבבה יחסית לשלב.

למה ב- 23.12?

העברתי למיכל תסיסה ב- 9.12.

הפעם אני לא עושה דריי הופינג וגם לא התכוונתי לעשוות secondary.

יש חשיבות לעשות תסיסה משנית אם היא יכולה להתבצע רק במיכל פלסטיק מאותו סוג (ולא זכוכית/נירוסטה), ואין לי צורך (אני מקווה...) להצליל אותה מעבר להצללה היחסית של טחב אירי?

או שאפשר לבקבק כבר הסופ"ש?

 

גיל's picture
Offline

Location

מאור
מאור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/04/2010

כלל אצבע - שבועיים תסיסה (לא משנה אם במיכל אחד או שניים). אפשר גם לבקבק לפני אבל אז מומלץ לוודא שהתסיסה הסתיימה - צריך לקבל שתי קריאות זהות של הצפיפות יום אחרי יום.

מעוניין לחלוק שק לתת חיטה - צרו קשר כאן או בנייד 054.261.0303

www.bronsteiner.com

Offline

Location

רמת גן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/21/2016

ברור - רק אחרי 2 קריאות זהות.

בבישולים קודמים אף פעם לא היתה לי תסיסה אחרי יותר מ- 6 ימים (כלומר הקריאות של ימים 6 + 7 תמיד היו זהות) גם בלי סטארטר לשמרים.

אם זה יהיה המצב גם הפעם, כלומר הקריאה של מחר תהיה זהה לזו של היום, יש טעם לדחות את הביקבוק?

(שוב - בהנחה שאני לא עושה DH או SF)

גיל's picture
Offline

Location

מאור
מאור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/04/2010

אני מניח שלא

מעוניין לחלוק שק לתת חיטה - צרו קשר כאן או בנייד 054.261.0303

www.bronsteiner.com

אמיר קלינמן's picture

Location

ישורון
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/29/2016

יש מצב ששמרים מסויימים עובדים אחרת?

אתמול בחצות סיימתי בישול, גם עם שמרי דנסטר. ובניגוד לבאטצ'ים קודמים (עם שמרים אחרים) שפיתחו תסיסה סוערת עד הבוקר,  נכון לבוקר זה - לאחר 10 שעות - נאדה.

מיכל הפלסטיק הלבן נראה אטום, לחיצה עדינה על המכסה מזיזה את גובה המיים בנשם.  המיים בנשם מאוזנים פיקס :(

מה האינדיקציה לזה שהצלחתי להרוג איכשהו את השמרים?  או אולי הריהידרציה לא הסתיימה טוב?

מהי נקודת ההחלטה להוסיף שמרים, אם בכלל?

לקחתי קריאת רפרקטומטר - אותה קריאה כמו אתמול בלילה.

אמיר קלינמן's picture

Location

ישורון
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/29/2016

הי.   מצטער שהתלבשתי על השרשור הזה  :)  אולי הייתי צריך לפתוח חדש בפורום השמרים....  אבל הכותרת התאימה..

וכרגע - אחרי 40 שעות ללא תזוזה, העצבים כבר מתוחים עד לקצה.  :(

הצפיפות לא זזה. נשארה כמו ה OG. (אולי אפילו עולה .. ?? Surprised)

אבל אחרי שיטוטים ברשת - עבור שמרי ה BRY97 שאני משתמש בהם עכשיו לראשונה - אני קורא שלפעמים גם 50 שעות עוברות (LAG TIME) עד לתחילת עבודה ?

יש למישהו נסיון דומה?

אז נחכה עוד יום. זה לא שיש לי איפה לרכוש שקית שמרים חדשה עכשיו :)

אבל באופן עקרוני - מתי אפשר להניח שהשמרים נפטרו? או שאולי לא היו תקינים מכלתחילה? יש משהו חד משמעי בנושא?

ואז... מה מדיניות ההוספה? יש מניעה מלהוסיף מחדש שמרים חדשים?

יש איזה חלון זמן שאחריו כבר אין טעם וצריך לזרוק את הבצ'? התחמצנות בתוך המיכל?

תודה.

 

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

בגלל שקר מאוד בחוץ - בוא נתחיל מהשאלות הרגילות:

איפה הדלי נמצא?

מווסת טמפרטורה (חימום וקירור?)

מה היתה טמפרטורת ההגשה של השמרים?

מה הטמפרטורה עכשיו של הבירה?

מה הצפיפות ההתחלתית של הבירה?

כמה שמרים הוספת ואיך? רה-הידרציה עם מים. ישר לתירוש?

 

-ובאופן יותר כללי יותר, שמרים חיים טובים ושמחים בדרך כלל מתחילים להראות סימני חיים אחרי 12-24 שעות. 30 שעות זו כבר קצת הגזמה . אם הטמפרטורה של הדלי יציבה ובטווח ששמרי אייל אוהבים לעבוד בהם (18-20 מעלות נחשב לקלאסי) אז הבירה צריכה להתחיל לתסוס.

ישנם שמרי אייל שמסוגלים לעבוד גם ב12 מעלות. אבל אם הדלי בחוץ ויש 4 מעלות בלילה. אל תצפה לתסיסה כלשהיא. השמרים פשוט הלכו לישון. אם זה המקרה, נסה להכניס את הדלי לבית במקום יחסית חמים לאורך כל שעות היום.

אין שום בעיה להוסיף שמרים אחרים בהנחה ואלו לא עבדו. לא בטוח שתצא לך אותה בירה. אם הזן הוא שונה מהמתוכנן. אבל שווה לנסות אם התנאים האחרים מתקיימים.

 

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

אמיר קלינמן's picture

Location

ישורון
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/29/2016

הדלי בבית.  טמפ החדר 17 - 18 מעלות.  וזו גם הטמפ עכשיו.

OG 1.058

בשלב ההגשה הדלי היה כ 21 מעלות, והחשש היחיד הוא טמפ הרההידרציה שאולי היתה יותר לכיוון ה30 ולא הצטננה מספיק לפני שהוספתי.

הוספתי שקית אחת 11 גר.

בכל מקרה רכשתי שתיים נוספות :) ואוסיף אחת בערב - אם עדיין באמת לא יתחיל כלום.

 

תודה

 

 

 

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

הממממ.. מעניין יהיה לבדוק לאיפה הטמפרטורה צונחת במהלך הלילה. בכל מקרה, ההשערה שלי היא שאולי בישלת את השמרים אם טמפרטורת המים היתה גבוהה יותר מ30 מעלות. אבל אני לא סגור על זה. בכל מקרה, אם כבר יצא לך לפתוח את הדלי לצורך הוספת השמרים, איך הריח, יש סימני תסיסה וכו?

לפי המידע באינטרנט, השמרים האלו קצת יותר איטיים מהus 05 אבל לא בטווח שאתה מדבר עליו.

 

ספר לנו מה קרה.

בהצלחה!

 

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

אמיר קלינמן's picture

Location

ישורון
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/29/2016

על השקית של ה BRY97 ההנחיות הם להשרות בין 30-35 מעלות.  (במקום אחרת ראיתי המלצה על 41 מעלות). אז אני לא דואג מהבישול המוקדם :)

מה שכן - כתוב שם מפורשות שצריך להוריד טמפ' בהדרגה!!! עד לטמפרטורת הוורט...  ולא לרדת יותר מ 8-10 מעלות במכה.....   זה מה שהם מדגישים כפוטנציאל לדום לב של השמרים :)

וזה מה שאולי קרה לי :(

עכשיו הורדתי טמפ מ32 ל20 במהלך שני אינטרוולים של חמש דקות.... כמוסבר באתר של חברת היצרן, וא הוספתי לדלי.. (שהיה ב 18..)

הדלי היה צלול.....  בטעם של מי דבש. שום קצף/תסיסה.

.... זהו - נכון לעכשיו עברו שוב 24 שעות ותסיסה סוערת לא התחילה - - אכן על השמרים האלה כתוב שהם איטיים.

מה שכן - זיהיתי (אני מקווה) ירידה של 2 אלפיות בגרביטי. שעד אתמול לא זז כלום.

אז זהו...   נמתין....  אני שוקל להתקין מצלמת IP מול הנשם כדי שאוכל להמשיך לצפות מהעבודה :)

תודה.

אמיר קלינמן's picture

Location

ישורון
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/29/2016

אז יש תוצאות - וזו כנראה ההתנהגות הנכונה של BRY97, שתואמת מה שקראתי גם במקומות אחרים, ולא כמו במתכונים "סטנדרטיים", ש"תסיסה סוערת מתחילה לאחר 4 עד 8 שעות".

אחרי ריהידרציה-

24 שעות - כלום

בין 24 ל48 קרה משהו .... :)  לא יודע  מה אבל נוצר כתם לכלוך על המכסה מבפנים - רק במרכז :)

48 שעות - לחץ חיובי יציב - 1 סנטימטר הפרש בין גבהי המיים בנשם S.
ירידה של 5 אלפיות בגרביטי

ואחרי כ ~ 55 שעות - תסיסה חזקה.. בועה בשנייה.......  לא הייתי קורא לזה סוערת.  בפרמנטיס S33 (אייל בלגי) ,   וב WB06  (חיטה בוורית) אכן היתה תסיסה סוערת "לפי הספר".
ירידה של עוד 10 אלפיות - סה"כ ירידה של 15 אלפיות בגרביטי יחסית ל OG.

לסיכום-

א. בהגשת השמרים הראשונה כנראה פישלתי. רצחתי מיליונים.

ב. כשהכל בסדר - כנראה שאין יותר מדי טעם במעקב אחרי התקדמות התסיסה בימים הראשונים.   אבל כשמתחילים לעבוד עם שמרים שונים, ובשביל לדעת שבאמת הכל בסדר, שווה לדעת מראש לגבי כל סוג שמרים מה הצפי.
מעניין אם יש איפה שהוא ברשת אנציקלופדית התנהגות שמרים לפי סוג ? - מישהו נתקל?

ג. מזל מזל גדול שרכשתי רפרקטומטר לקראת הבישול הזה......  בקצב המדידות שרצו פה, עם 250CC במשורה כל פעם -  הייתי מסיים את הבישול עם בקבוק אחד Laughing

 

גל ולנסי's picture
Offline

Location

פרדס חנה- כרכור
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/17/2013

חחח. שמח שיש תזוזה חיובית.

עזוב לרגע מספרים. איך הטעם והריח? יש חמיצות, גרביים ישנות, או תחושה של משהו לא תקין? או שיש פשוט טעם של בירה שמשתפר עם הזמן?

הטעם והריח בסופו של דבר הוא הקובע.

! Yeast is a very strange and entertaining lifeform

אמיר קלינמן's picture

Location

ישורון
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/29/2016

תודה.  בינתיים מריח היטב.....

מריר כמו ש IPA צריכה להיות  (זוגתי פחות אהבה כמובן.....)  ומחר/מחרתיים כנראה אתחיל את דרי הופינג.  

מסכים שהמספרים פחות חשובים.   מה שיותר רציתי לישר קו זה ההתנהגות....  כדי לחסוך לאנשים שערות לבנות (אצלי כבר הכל לבן... אבל לצעירים יותר)  ואירועי לב קלים.
הרי התחברתי לשרשור קיים שפתח משתמש אחר, עם אותם לחצים :)

יש פה כבר באתר טבלה עפ פרטי שמרים טכניים. טמפרטורות, הדללה, וכו..

אבל אם - כמו שאני רואה בכל מיני אתרים - יש אנשים שמדווחים על צורת ההתנהגות שונה לשמרים שונים - אולי כדאי היה להוסיף עוד איזה עמודה או שתיים:

Lag time ממוצע; תסיסה מהירה/איטית  (בהתחלה/בסיום)....  כל מיני כאלה.

וכמובן להעשיר את הרשימה ששם.

הכי קל אם אפשר היה לפתוח את הטבלה לעדכון ישיר, לתת לכל מי שרוצה להוסיף שורה.....  מדי פעם לעשות ממוצעים ולעדכן...

חכמת המונים.