עקב רצון לשנות את שיטת קירור התירוש במשלתי הקטנה, חשבתי לפתוח שאלה.
מה עדיף: מחליף חום זרימה נגדית או מחליף חום טבול?
בבקשה תנו את דעתכם מתוך נסיונכם האישי והידע הרלוונטי
כמובן שיש עניין של חיסכון במים וכו'
עקב רצון לשנות את שיטת קירור התירוש במשלתי הקטנה, חשבתי לפתוח שאלה.
מה עדיף: מחליף חום זרימה נגדית או מחליף חום טבול?
בבקשה תנו את דעתכם מתוך נסיונכם האישי והידע הרלוונטי
כמובן שיש עניין של חיסכון במים וכו'
מחליף חום זרימה נגדית:
יתרונות:אפקטיביות גבוהה בהעברת החום, יותר חסכוני במים, קירור מהיר
חסרונות:קושי לנקות היטב וסיכון לזיהום, מחייב ברז בסיר הבישול
מחליף חום טבול:
יתרונות:בטוח מפני חשש לזיהום
חסרונות:קירור איטי יותר, יותר "בזבזני" במים
מבחינת חסכון במים - בשני המקרים באמצעות שימוש במשאבה, במיכל מים (נגיד חבית פחמס) ובקרח שהוכן מראש - אתה יכול לבצע את כל הקירור בלי לשפוך טיפת מים אחת. גם בלי כל האופרציה - שימוש ב-pre-chilling יכול לחסוך הרבה מים.
מהזיהום זה בעיקר מה שאני חושש
היום יש לי סוג של מתקן צ'ילר שבניתי. המים עוברים בתוך צינור שנמצא באמבטיית קרח, ומתקררים בתוך הצינור. אני ממש חושש מהזיהום שיכול להיות בתוכו. גם כשאני מעביר מים נקיים כדי לנקות את הצינור, אני עדיין חושש ממה שהולך בפנים
יש מישהו שכן מקרר עם מחליף חום טבול ויכול לספר מה קצב הקירור?
אין מה לחשוש מזהום
פשוט צריך להעביר מים רותחים ליפני הבירה לחיטוי וגם אחרי לשטיפה וכמובן לכסות את פתחי הצינור הנחושת באיחסון
אני מניח שסירקולציה של בירה רותחת למשך כמה דקות גם תעשה את העבודה.
פרננדו
אני משתמש ב IMMERSION CHILLER. אם אני לא נמצא על יד הסיר כדי לערבב לוקח לי כמעט 50 דקות ו50 ליטר מים. אין לי פרה-צ'ילר והמצב הקטטסטרופלי מתחיל כשעוברים את ה50 מעלות מטה.
יש כאלה שטוענים שמצליחים להגיע ל40 מעלות תוך 15 דקות על ידי עירבוב רציף. לאחר מכן פשוט לא מנסים ומוסיפים קרח.
פרננדו
אני מקרר 25 ליטר ל-28 מעלות (תלוי בטמפ' מי הברז. בחורף המצב הרבה יותר טוב) ב-15 דקות. משתמש במצנן זרימה נגדית. וללא פרה צ'ילר שאגב ניסיתי ולא עוזר בכלל (במקרה שלי) משתמש בכ- 100 ליטר מים שמשמשים להשקיית הצימחייה.
זו לא הפעם הראשונה שאני שומע שפרה צ'ילר לא עוזר, כדאי לוותר מראש על הרעיון הזה.
כדי לשפר את הקירור צריך להזרים את מי קרח בצי'לר בעזרת משאבה או גרביטציה.
רועי,
אני חושב שהחוסר יעילות נובעת מכך שמנסים לבנות פרה-צ'ילר המבוסס על בקבוקי קרח במים עומדים. המעבר חום מהמיים לבקבוקים הוא איטי מדי.
אני בטוח שאם תתבול 4 מטר נחושת בתוך גוש קרח (תעשה את זה כשהוא במצב נוזלי אחר-כך זה קשה יותר :-) ) אז המים יעזבו את הגוש קרח ב0 מעלות ואין לי ספק שזה יאשפר לך זרימות יותר מהירות של התירוש, דהינו פחות זמן.
אני אמור לקבל את הספר האהוב של מעבר חום בימים הקרובים. אני אעבור על הנוסחאות ואעדכן לגבי היחס בין הפרה-צילר לצילר.
פרננוד
אל תתפלא אם המים יגיעו לטמפ' קטנה מ 0 מעלות תוך כדי מעבר בפרה צ'ילר, ואז אתה ממש בבעיה.
בבישול האחרון טבלתי את הפרה צילר ממש בקרח ומים. טמפ' המים היתה מעלה אחת. וכל זה נתן ירידה של 2 מעלות ביציאה מהצילר. במקום 30 מעלות 28 מעלות. לדעתי לא שווה את הטירחה.
עדיף להזרים את המים לצ'ילר דרך מי קרח בלי סליל טבול.
צריך מיכל אטום שמסוגל להחזיק לחץ עם פתחי כניסה ויציאה (לדוגמא קורניליוס), בתוכו מי קרח ולהזרים דרכו מים מהברז.
אלון ניסה את זה עם דלי פלסטיק אבל צריך מיכל עמיד ללחץ.
.
בימי הקיץ כניראה אין מנוס ממשאבה נוספת. הייתי מנסה איזו משאבה פשוטה יותר מזאת שיש לי, הטמפ' נמוכות בהרבה (גם לספרג') והחיטוי לא משחק תפקיד. ידוע לך על משאבה של מכונת כביסה/מדיח שיכולה להתאים?
רועי,
אל תשכח את החום הלטנטי שאתה צריך להוסיף כדי לעבור מצב צבירה. בהנחה זרימה קבועה הסיכוי להיווצרות קרח הוא אפסי.
תנו לי כמה ימים ואני אעדכן. רגע, אולי זה יבעס מישהו, סך הכל זה סתם פורום... לא, אני אשתף, ככה אני!!
פרננדו
קיבולת החום של קרח די גבוהה והמסה של ק"ג אחד של קרח יכולה לקרר כ-80 ליטר מים במעלה אחת. אם הקרח הוריד את החום של 30 ליטר בירה ב 2 מעלות אזי בהסך הכל הומסו כ 0.75 ק"ג קרח. אם התכנון של הפרי צ'ילר יאפשר מעבר חום (קור) מהקרח למים ביעילות והמים הנכנסים הם ב-25 מעלות, צריך כמות קרח שהיא לפחות 1/3 ממשקל המים שמשתמשים לקירור בשביל לקרר את כל המים הנכנסים לפרי צ'ילר. אבל המים גם יצאו מהפרי צ'ילר ב 0 מעלות ויקררו את התירוש בהתאם. מהניסיון שלי צריך לערבב את המים והקרח של הפרי צ'ילר כל הזמן בשביל שהם יקררו את המים הנכנסים לצ'ילר.
אפשר גם להוסיף מלח?
JZ דיבר על זה אבל אני לא זוכר באיזה הקשר.
סליל טבול בפרי צ'ילר עם מלח - הוא טען זהוא מקרר ככה בץ' בכמה דקות (בנוסף לווירפול)
לפי החברה האלו במחליף חום ששאלתי עליו לפני כמה ימים בפורום הזמנים יותר טובים בלי קרח ומלח
http://www.homebrewstuff.com/servlet/the-259/counter-flow-plate-heat/Detail
Compact 20 Plate Wort Chiller
Max flow rate to chill 99c° to 20c° = .75gpm
time to chill 5 gallons = less than 7 minutes
אבי
אבי, הבעיה היא בצ'ילר, הבעיה בטמפ' הגבוה של המדיום המקרר (מי הברז בקיץ). בכל צ'ילר הכי יעיל שלא יהיה אי אפשר לרדת נמוך יותר מנוזל הקירור. אם מי הברז בקיץ מגיעים לסביבות 28 מעלות במקרה הטוב, התירוש יצא ב- 30 מעלות. ופה נכנס לתמונה הפרה צ'ילר למנסיון לא ממש אפקטיבי.
מי קרח הם נוזל קירור מקובל מאוד בתעשייה וניתן להגיע איתם אפילו למינוס 20 מעלות! מי שמעוניין לדעת איך זה קורה שיחפש קצת מידע על עיקרון vant hoff ויקבל הסבר. בכל מקרה יתכן בה-plate chiller לא בנוי מחומר שעמיד לתמלחת ויתכן שיגרום לקורוזיה.
באופן כללי, פרה צילר עם מי קרח לא כ"כ יעיל כיוון שההפרשים זניחים. כשאני אגיע חזרה לארץ אציג לכם נוסחא לחישוב מעברי חום במחליף חום.
או שניתן לבדוק כאן:
כאן יש כמה נוסחאות פשוטות למי שרוצה לקבל מושג ראשוני.
http://ganshmuel.blogspot.com/2006/05/blog-post.html
בהצלחה.
מאמר רציני ומעניין - אני בהחלט אעמיק בו. תודה.
את המפעל המדובר אגב אני מכיר ממקור ראשון - עבדתי בו מספר שנים ובהחלט למדתי הרבה.
דגן, לא אמרנו שכשאין מה חכם להגיד, לא אומרים?
סתאם, אני צוחק, אני רושם לי 2 נקודות זכות. הצלחתי להעיר את הדוב פעמיים באותו היום.
או להעביר חומר חיטוי בצינור עד שאתה מתחיל לקרר...
גלעד,
כשתסיים לפתור נוסחאות איבוד חום בקרח, ללפף צנרת נחושת ולחשב צפיפות מלח בתמיסת קרח קורוסיבית...שלח לי מסר.
נועם
אני חושב שגלעד קיבל מזמן תשובה לשאלתו. הנושא "קצת" התפתח גם לתחומים קרובים (פרה צ'ילר) וזה לא כ"כ נורא. הנוסחאות הם בהחלט התפתחות מזוויעה. אני מסתכל עליהן ולא מבין מה עשיתי 4 שנים בפקולטה להנדסת מכונות, חבל שלא נרשמתי לפסיכולוגיה, גם היה הרבה יותר קל להתקבל ואולי אפילו הייתי נהנה מהלימודים.
בגדול, קיבלתי קדחת, אבל חזרתי משיט של יומיים אז אני באווירה טובה. תרמתם הרבה, ואני בטוח שאני אעשה את השיקולים בהתאם. אגב, כמה מכם משתמשים במשאבות עבור העברת התירוש, המים במחליף חום? זה באמת אפקטיבי?