ביקבוק - איך עושים את זה קצר?

32 תגובות [לתגובה האחרונה]
עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

את הבוקר הזה החלטתי להקדיש לביקבוק הבלונדה הבלגית ששוכבת כבר כ20 יום במיכל התסיסה.

התהליך התחיל ב 8:30, חיטוי כלים, הכנת תמיסת סוכר  והעברה בסיפון למיכל הביקבוק - 8:50

שטיפת בקבוקים בסבון -9:30

חיטוי - 9:45

ביקבוק  -  10:15

ניקוי מיכלים וכלים לפני הבישול הבא -  10:30

שטיפת המרפסת -  10:45

 

יותר משעתיים עבודה ל 20 ליטר. אני זקוק בדחיפות לשיטות לקיצור כל התהליך למשהו הרבה יותר סימפטי.

 

עודד
ארז- בירת הכרמל's picture

Location

חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/18/2010

תקנה חבית!

לאחר שנתיים וחצי של שטיפה,חיטוי ומילוי בקבוקים (אין קיצורי דרך), גם אני נכנעתי ורכשתי חבית ומיכל CO2 (עוד לא השתמשתי אבל ממש בקרוב).

המחיר לא זול אבל הפעולה קצרה יותר, נקיה יותר ומכאיבה פחות בחוליות הגב התחתון .

בהצלחה,

ארז.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עודד, לי זה לוקח יותר זמן. אני מקרצף כל בקבוק וזה באמת קוץ בת*ת. הנכון לעשות זה למלא חביות. זה הכיוון שלי. גם לי נמאס מהבקבוקים.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

טוב, כמה תובנות:

ראשית, אני משתדל להפריד בין שטיפת הבקבוקים לבין הביקבוק עצמו. קודם כל, אם מקפידים לרחוץ כל בקבוק במים אחרי שמסיימים לשתות ממנו אז לא מתחילים לגדול שם יערות ואז אין ממש צורך בקירצוף. אני משתדל לשטוף בקבוקים כל פעם שאני שותה (או שאני מעביר אותם במדיח כלים). חוץ מזה, אם מצטברים בקבוקים שנתרמו ע"י שותי בירה אחרים אני עושה מבצע שטיפה (כל פעם 20-30 בקבוקים): מעמיד את הבקבוקים בכיור, מוזג לכל כל בקבוק תמיסה של מים + אקונומיקה (או אבקת כלור) נותן לזה לעמוד איזה שעה, במקביל אני ממלא את הכיור במים (סביב הבקבוקים) וגם לשם מוסיף אקונומיקה.

המים שבתוך הבקבוק הם לנקיון פנימי, המים שבחוץ הם לשחרור המדבקות. לאחר כשעה אני רוחץ את הבקבוקים בזריזות ומעמיד אותם הפוך לייבוש.

בכל אופן, בשיטה הזו אני דואג בכל זמן יהיו לי איזה 50 עד 100 בקבוקים נקיים וארוזים בקופסאות קרטון (טיפ: את האריזות אני מעמיד הפוך כך שהבקבוקים עומדים על הראש, זה אחרי שפעם מצאתי 2 ג'וקים עושים אהבה בתוך בקבוק. אל תאגה, את הבקבוק הזה זרקתי לאשפה).

לקראת ביקבוק אני מחטה את הבקבוקים שכבר נקיים בתמיסת יוד בעזרת משטף בקבוקים - כאן המקום לשדרוג הציוד לכל מי שעדיין אין משטף! זה חוסך המון זמן וגם מים וזה יחסית לא יקר. גם עץ בקבוקים מאד עוזר.

 

עוד דבר, ניסיתי לבקבק לבד, זה באמת מבאס ולוקח המון זמן. אין ברירה, לביקבוקים אני מגייס את אשתי.

 

לגבי KEGING, מלבד עצם זה שההשקעה הראשונית היא לא קטנה, יש צורך ביותר מKEG אחד אם רוצים להחזיק בכל רגע נתון יותר מבירה אחת.

כמו כן, המזיגה דורשת קירור של כל הKEG ואז כבר נכנסים להשקעות של בנית מקרר KEGים.

ועוד דבר, את הבירה שלי אני כמעט ולא שותה בעצמי בבית, הרוב הולך לחברים מכרים וידידים ואת זה אי אפשר לעשות אם הבירה נמצאת בחביות...

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תודה נועם, לגבי החיטוי - אתה מבצע אותו בלי להקדים לו שטיפה קלילה לפני כן?

ולגבי משטף + עץ בקבוקים - אתה משתמש בזה רק לחיטוי, לא לשטיפה. נכון?

עודד
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עודד,

חיטוי - אם הבקבוק נקי ויבש אני רק משפריץ פנימה תמיסת חיטוי ומניח לו לטפטף.

במשטף אני משתמש לחיטוי אבל אין בעיה למלא אותו במי סבון או בתמיסת אקונומיקה ולהשפריץ פנימה. לחלופין, ניתן לרכוש אצל גדי מתז שמתחבר לברז סטנדרטי ושבאמצעותו ניתן לשטוף בקבוקים במי ברז בלחץ.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לי יש את המשטף שמתחבר לברז שקניתי אצל גדי וזה ממש אחלה. הוא נותן שפריץ בלחץ חזק וזה לוקח שניה. יש לי עץ שעליו אני מחזיק את הבקבוקים אחרי השטיפה ועד מועד הביקבוק. אז אני נותן להם רק חיטוי ביוד ומחזיר אותם לעץ עד שמגיע תורם להתמלא. מבחינת חיטוי - אני משתמש באותו שפריצר חיטוי שנועם הזכיר.

אני גם מפנק את עצמי לפעמים וקונה בקבוקים חדשים (במחיר מופקע). שטיפה קלה במים, חיטוי זריז והופ - למילוי. אבל איך שלא תהפוך את זה, אפילו עם בקבוקים חדשים מהאריזה - זה החלק המעצבן בכל הסיפור.

אגב - בתחום היין (שם מבקבקים פעם או פעמיים בשנה ולא פעם בשבועיים) יש מישהו עם קו מילוי אוטומטי מדוגם על משאית. הוא מגיע, מעבירים את היין למיכל שלו והוא ממלא לך את הבקבוקים בצ'יק. כשזה מסתיים הוא נוסע לדרכו, לעוד לקוח מרוצה.

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 

 

בדיוק קיבלתי הצעת מחיר מחן שמואל

 

משטף+עץ בקבוקים 100 ש"ח לא כולל מע"מ

דרור ספיר's picture

Location

Denver
United States
תאריך הצטרפות לפורום: 01/28/2010

בהחלט מאוד נוח וחוסך"כאב ראש" כאשר משתמשים בחבית, אך חבית אינה תחליף לבקבוק. גם כמו שנועם אמר- אי אפשר לשנע חבית בקלות, וגם לפי ניסיוני, בירה כבדה ועשירה שצריכה זמן התיישנות תמיד עדיפה למילוי בבקבוק ולא בחבית.

צריך גם וגם!!

ובנושא קיצור הזמנים החשוב ביותר הוא לבצע פעולות במקביל, תרתיח סוכר תוך כדי חיטוי הבקבוקים  (את שטיפת הבקבוקים תמיד כדי לבצע אחרי בישול, עם מי הקירור) ותתחיל אפילו בשפייה, וכך תגיע למצב שבו מיכל המילוי מלא בדיוק כאשר מסיימים לשטוף את הבקבוקים (כמובן לשים לב שהיה ניקוז טוב של חומר החיטוי)

 

brew-tali's picture
Offline

Location

חולון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

השיטה שלי ? קומבינציה של כל השיטות המצוינות מעלה:

1. שטיפת כל בקבוק מיד לאחר השתייה (יש לי כבר מספיק בקבוקים משלי אז אני לא לוקח מחברים - עד שאגדיל את כמויות הבישול בנפח או בהפרש בין בישול לבישול).

2. ביום הבקבוק הטבלת כל הבקבוקים באמבטיה במים כמעט רותחים (א. אשתי מרשה לי, ב. יש לנו בבניין אספקת מים חמים כל הזמן) חיסרון: בזבוז גדול מים.

3. חיטוי באמצעות ה"משטפה" (אגב, ילדים, אתם יודעים שפעם שטפו באופן דומה כוסות ל"גזוז" בקיוסקים של פעם?)

4. ייבוש על עץ בקבוקים.

אבל , וזה האבל הגדול , זה דורש זמן וזה החלק הכי מבאס בתהליך . זהו, לא תמיד החיים הם רק דבש (או בירה)

אדי סער
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לקח חשוב מאד לגבי ביקבוק!

לא להתחיל ביקבוק לפני שבדקת שיש לך מספיק פקקים!!!.

אתמול ביקבקתי בלילה (בעזרת האדיבה של אשתי היקרה). לקראת סוף הביקבוק גילינו שמספר הפקקים הולך ומתמעט. אוי אברוך.

הפתרון היה לבקבק קצת יותר בקבוקי חצי (בד"כ אני מבקבק רק בקבוקי שליש) ובסוף בסוף גם 2 בקבוקי שמפניה עם פקק 29 (באדיבות החברים היקרים שתרמו לי מספר פקקים גדולים במפגש האחרון).

והקטע העצוב הוא שהייתי אתמול אחה"צ אצל גדי. מרוב קישקושים שכחתי לקנות גם פקקים.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אתמול ביקבקתי עם משטף ועץ ייבוש לראשונה

תענוג וגם לא יקר במיוחד אצל חן שמואל

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני ממלא את מיכל הביקבוק במים עם 15CC חומר חיטוי. מטביעה את עץ היבוש ל- 4 דקות. מוציא ומרכיב. מטביעה את הבקבוקים בחומר החיטוי בקבוצות של 15 או משהוא כזה במיכל הביקבוק  משאיר ל5 דקות מוציא ושם על עץ הייבוש. בסוף אני מזרים את חומר החיטוי דרך הברז של מיכל הביקבוק ודרך הסיפון האוטומטי במקביל לדלי אחר. הסיפון ישמש לריקון מיכל התסיסה למיכל הביקבוק. כך גם צינור הביקבוק עובר חיטוי (מחובר לברז והנוזל עובר דרכו במשך מספר דקות. בסוף אני נותן את חומר החיטוי לכלב, שישתה. סתאאם.....

לא לשכוח לחטא גם את הפקקים.

Location

דרך חפר 143
בית יצחק- שער חפר
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/01/2010

אוקיי קראתי את כל ההודעות פה...

אמממ שאלה אחת קטנה וחשובה...

מה זה"עץ הייבוש" שאתם מזכירים??

באופן עקרוני את הבקבוקים אני מעביר שטיפה במיים חמים מאוד מהברז...

ואז אני ממלא כל בקבוק בתמיסת יוד עד השפה של הבקבוק...

נותן לזה כה חצי שעה 40 דקות מייבש את זה סתם במתקן לייבוש כלים...

ונותן לזה עוד שטיפה קטנה....

אפשר לקבל איזו תמונה של עץ ייבוש??

להבין מה תפקידו...??

תודה :)

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני מאמין שאין צורך בהסברים נוספים

 
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תרשה לי להעמיד אותך על מספר טעויות בתהליך החיטוי שלך.

א. זמן המגע של חומר החיטוי (יוד) כ- 4 דקות. אין צורך ביותר מזה.

ב. כאשר אתה שוטף את הבקבוקים במי ברז שלא רתחו, אתה מסתכן בזיהום הבקבוקים בבקטריות הקיימות במים.

ג. עץ ייבוש הוא מתקן עליו מניחים את הבקבוקים כאשר הפתח פנה כלפי מטה כדי לאפשר לשאריות חומר החיטוי לטפטף.

אתה יכול לראות עץ כזה בקישור הבא:

http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/bottling/bottling-accessories/bottle-tree-90.html

באיזה חומר חיטוי אתה משתמש?

 

 

Location

דרך חפר 143
בית יצחק- שער חפר
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/01/2010

קודם כל תודה ונחמד לדעת שאני מתאמץ יתר על המידה...

אני משתמש בתכשיר חיטוי על בסיס יוד שקניתי בבירדי...אין לו שם משל עצמו....

ההרכב שלו: הלוגן מעורב על בסיס חומצה חנקתית...

אני מדלל את החומר בכ- 0.5 cc בליטר מיים...

כתוב לדלל 5cc ב10 ליטר פשוט חילקתי לעשר...

האמת שבינתיים אומנם בקבקתי בעקרון פעמיים... מתוכן רק פעם אחת שאפשר לקרוא לזה משהו שדומה לבירה...

לא היו לי שום בעייות זיהומיות...

אולי אני פשוט לא יודע על קיומן מחוסר ידע...

אז אחרי החיטוי ביוד לתת לבקבוקים פשוט להתייבש??

וגם לא ראיתי את זה כמעט בשום מקום איפה אפשר למצוא כזה??

תודה :)

 

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אין צורך לחכות שהבקבוקים יתייבשו. כמה טיפות חומר חיטוי לא יזיקו.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לדעתי הבירות שלי טעימות במיוחד בגלל שאני מקפיד תמיד שישאר קצת יוד בבקבוקים ובצנרת...

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

קיבוץ גלויות 22
חדרה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

אצלי, כל בקבוק לאחר השתייה עובר מילוי במים רותחים, מקורר, ונסגר ע"י נילונית, כאשר מגיע יום הבקבוק, אני פשוט שוטף מבחוץ בשל האבק, ומבקבק,

 

בהנחה שהבקבוק נקי מטינופות למיניהן, אחרת הוא עובר מדיח ומברשת שרברבים עד שהוא מצוחצח לגמרי!

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני לא הייתי מספר את זה לכולם. אתה מבקבק בבקבוקים לא מחוטאים וזה ממש חטא. (:

Offline

Location

קיבוץ גלויות 22
חדרה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

אוקיי, הייתי בטוח שמים רותחים הורגים את כל הבקטריות, וניקיון ע"י סבון כלים מוציא את כל הליכלוך,

מזל שיש ל SO2 בבית

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מה זה SO2? את הכימיה שלי למדתי לפני יותר מ-20 שנה ושכחתי הכל. גופרית דו-חמצנית? מה זה?

Offline

Location

קיבוץ גלויות 22
חדרה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

זה סודיום משהו, לפי מה שהבנתי זה חומר חיטוי, ההוא במבשרת מכר לי אותו.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יש לנו היום בעיה קשה בתחום החיטוי. מאז שהופסק שיווק חומר החיטוי על בסיס יוד אין חומר חיטוי מוסכם ויעיל (עד כמה שידוע לי).

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לדעתי אצל רשף ואצל בירמאסטר יש יוד

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נמרוד - אני מניח שמה שיש לך זה סודיום-ביסולפיט שהוא למעשה SO2 מוגב לסודיום (יוצא NaSHO3 או משהו כזה) - בעברית E222.

חשוב להבין שהחומר הזה הורג לא רק חיידקים ובקטריות אלא גם שמרים (כמובן שנדרש מינון מסויים לרצח שמרים אפקטיבי). למעשה, דני ממבשרת מוכר את הביסולפיט שלו לטובת תעשיית היין. השימוש בביסולפיט בתעשיית היין הוא בדיוק למטרה זו - עצירת התסיסה (משהו שאנחנו לא עושים בבירה) ולכן יש לנהוג בו בזהירות ראויה.

Offline

Location

קיבוץ גלויות 22
חדרה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

אז שאלה לי אליכם, מה החומר המומלץ ביותר לחיטוי כלי הבישול שלי, הסירים והבקבוקים?

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לגבי הסירים יש לי דווקא תשובה טובה. לא צריך לחטא. אין צורך לחטא את הצד החם של התהליך (כל מה שנוגע בבירה עד לסוף הרתיחה).

Location

מדליקי המשואות
מעלה אדומים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/05/2010

אני פשוט שם בקבוקים בסיר באמבטיה(בשביל לא ללכלך) עם מים בתוך הסיר ב80 מעלות בערך ל 15 דקות-זה משחרר תוויות ומחטא הכל, אני גם משתדל להתחיל עם בקבוקים נקיים יחסית.

בגלל מגבלת המקום בסיר אני עושה 3 נגלות, שאחרי כל אחת אני תולה את הבקבוקים על עץ בקבוקים, ותוך כדי השלישית מכין את הסוכר ברתיחה עם קצת מים, בסוף הנגלה השלישית אני נותן לסוכר להתקרר ומעביר את הבירה למיכל ביקבוק, כשהכל כבר מוכן.

נ.ב:  אני מחטא את שאר הכלים גם בסוף הנגלה השלישית.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מים ב80 מעלות מחטאים? לא ידעתי...

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

שמולץ,

    אני מבולבל לגבי הקשר בין החיטוי לסוכר. תוכל להסביר?

תודה,

פ.פ.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הסוכר לביקבוק. במקביל לניקוי וחיטוי הבקבוקים מרתיחים סוכר מומס במים ומקררים לטמפ' הסביבה.