מבשלת העם - פרק ראשון: בישול

31 תגובות [לתגובה האחרונה]
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כמו שכבר כתבתי ואמרתי לכמה חברים בהזדמנויות שונות – אנחנו בהליכים די מתקדמים של הקמת מבשלה. בטקסט הזה ובהמשך, אתאר את הקונספט ואשמח לשמוע דעות, רעיונות וכיוונים למחשבה. אני חושב שיש לנו כאן, בחובבי ציון, את מיטב המוחות לדיון פורה ומעשיר.

אנסה לסקור לפי הסדר את כל התהליך (אחד אחד) - המבשלה, התסיסה, ההגזה, המילוי ובטח עוד הרבה דברים בין לבין. תרגישו חופשי לשאול, להתייחס וגם לבקר ולהעלות תהיות. כשיהיה מה להראות – אני מבטיח שאתם תהיו הראשונים לבוא לראות ולגעת.

אז נתחיל מהמבשלה עצמה:

המערכת שבחרנו להקים שנויה במחלוקת – הן מבחינת הטכנולוגיה והן מבחינת נפח הבישול שלטענת רבים פשוט אינו כלכלי. אנחנו חושבים שהטכנולוגיה מתאימה ושהנפח מאפשר עסק רווחי אבל אני מניח שימים יגידו.

הנפח שבחרנו לייצר בו הוא 200 ליטר לבישול. מקובל להתייחס לבישולים בנפח כזה כאל מבשלה ביתית גדולה. במונחים של מבשלות בוטיק – זו אפילו לא מבשלת מיקרו, אולי נאנו. מה שאנחנו רוצים להשיג באמצעות נפח הבישול הקטן הוא כמה דברים:

1) בהיעדר השכלה פורמאלית וניסיון רב שנים, רצינו ללכת על מערכת בה עקומת הלימוד תהיה קצרה יחסית. במבשלות גדולות ההתמודדות היא שונה לגמרי ומבשלה של 200 עדיין קרובה בהרבה למה שאנחנו מכירים מהבישול הביתי.

2) מרבית מבשלות הבוטיק בארץ מבשלות בנפח של 1,000 עד 2,000 ליטר. עם זאת – רובם מבשלים בממוצע כ-4 בישולים בחודש בלבד. המבשלה שלהם עומדת מיותמת רוב הזמן וצבירת הנסיון וההיכרות של הברומאסטר עם המבשלה שלו לוקחת זמן רב. מבשלה קטנה יותר שתעבוד מידי יום (או מספר בישולים ביום) תאפשר לימוד מהיר וניצול מיטבי של ההון.

3) גמישות – אנחנו רוצים לבשל הרבה סגנונות של בירה, רוצים לשמור על גמישות ותגובה מהירה לשוק ומאמינים שנפח קטן יאפשר גמישות כזאת. בנוסף, נפח של 200 ליטר מאפשר גמישות עסקית לכיוונים נוספים עליהם ארחיב בהמשך.

חסרונות – בעיקר ייקור עלויות הייצור. לכאורה בישול שלנו מצריך פי 5 השקעה בשכר עבודה לעומת בישול של 1,000 ליטר שלוקח משך זמן דומה. בפועל זה לא בדיוק ככה, לפחות לפי הדרך בה אני מחשב את הדברים. גם מבחינת "בזבוז" האנרגיה שלכאורה יש בבישול קטן, יש פתרונות שיכולים להפוך את החיסרון ליתרון (למשל שימוש במי הקירור שהתחממו כדי להזין את המאש בבישול הבא כשמבשלים ברצף).


מבחינת טכנולוגיה, המבשלה שרכשנו היא ה-Braumeister של Speidel הגרמנית בגרסאת ה-200 ליטר שלה. למי שלא מכיר – מדובר בטכניקה של brew in one vessel, בדומה למערכות תוצרת בית של רועי או של רפיטין, או עם מידה רבה של דמיון ל-BIAB של נועם. זה כיוון לא ממש פופולארי ולמעשה לא רואים אותו במבשלות מקצועיות, בעיקר בגלל שהוא פתרון שמוגבל לנפח בישול קטן. 200 ליטר נראה כמו הרף העליון בו השיטה יישימה. הבחירה ב-Speidel היתה מכמה סיבות:

1) רצינו מערכת שניתנת להפעלה ע"י אדם אחד ושתהיה ברמת אוטומציה כזאת שתאפשר לעשות דברים אחרים בזמן המאש והבישול. אם נשים בצד את נושא המילוי (ביקבוק), אנחנו רוצים מבשלה שאדם אחד יכול להפעיל בה את כל התהליך ולהוציא תחת ידיו בישול או שניים ביום.

2) הגענו למסקנה (שעוד מחייבת את שלב ההוכחה) שמערכת בכלי אחד תהיה פשוטה יותר מבחינה מכנית ותסבול מפחות תקלות. היא תאפשר לימוד והסמכה מהירים יחסית של עובדים חדשים אם וכאשר נעבור ל-3 משמרות ביום (-:

3) אנחנו חושבים שהמערכת תאפשר גידול טבעי וזול בעתיד (אם באמצעות ביצוע בישולים כפולים אחד אחרי השני למיכל תסיסה אחד או אם באמצעות רכישת מערכת נוספת תאומה ובישול שני בישולים במקביל למיכל תסיסה אחד).

4) המערכת זולה משמעותית מכל מערכת אחרת. אחרי הרבה מחשבות, הגענו למסקנה שהפתרון הזה מתאים לנו וליעדים שהגדרנו לעצמנו. אני לא אגיד שאין חששות – יש הרבה. אבל כנראה שצריך לקפוץ למים עם משהו ולקוות שנלמד לשחות מספיק מהר (לפני שנטבע).


שאלות?

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

דגן,

מסכים עם כל השיקולים שלכם. לבשל ב 1000 ליטר מתאים למבשלות שלא רוצות גמישות.

בינתיים אין שאלות מכיוון שהמערכת מוכרת לי.

דרך אגב, יש אפשרות למכור את הלתת לאחר שימוש לרפתות או דומה?

פרננדו

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מבחינת השימוש בלתת אחרי הבישול - זו שאלה שאנחנו תוהים בעצמנו. מבחינתי אפילו לא למכור, רק שיבואו וייקחו. זה יהיה שימוש טוב, הפרות ישמחו והגרעינים לא ירקבו לי בחצר של המבשלה.

אני מודה שבשלב זה אין לי מושג אם ניתן למצוא מי שיבוא לקחת את זה.

Location

דרך חפר 143
בית יצחק- שער חפר
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/01/2010

דגן לדעתי מבחינת הגמישות קלעתם בול מן הסתם אתה עושה את זה מתוך אהבה לבירה וגמישות בבישולים זה דבר חשוב, אף אחד מאיתנו כמה מסחרי שהוא לא יירצה להפוך ,לא נראה לי שבא לו שכל בישול הוא יבשל את אותה הבירה.

וסתם כן שאלה אם כבר יש דיבור בקטע של החסכון, חשבתם על בישול בסגנון party gyle אם ככה זה נכתב ונאמר בכלל..

בקטע של לייצר פעם אחת בירה עם O.G גבוה איזו בלגית טעימה למשל ואז עם אותו הלתת למשל לייצר איזה IPA כשותית כמו שאתם אוהבים?

לדעתי זה יכול להיות מאוד חסכוני ורווחי בנפחים כאלה...

וגם לדעתי מגוון במבשלות בוטיק או בכלל זה דבר חשוב,

נשמע מעניין מחכה להמשך! וכמו שאמרתי עד עכשיו שיהיה בהצלחה.

 

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דן, parti-gyle לא אפשרי ב-brew in one vessel מכיוון שהרעיון בפרטי-גייל הוא של הפרדת התירוש של הראן הראשון (לטובת בירה גדולה) מהתירוש של הראן האחרון (לטובת בירה low gravity) וזה אפשרי רק כשאתה עושה מאש בכלי נפרד. בכלל זה שיטה שהיתה מקובלת בזמנים שכל בישול הבירה היתה יוצאת אחרת ותכל'ס - קצת קשה לשמור איתה על אחידות הבירה שלך. זה מגניב לנסות אבל לא ממש פרקטי.

Location

מדליקי המשואות
מעלה אדומים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/05/2010

דגן כל הכבוד על היוזמה ותהליך החשיבה, מקווה שהכל יזרום כמו בירה.

אגב מתי רכישה? ומהיכן?

יש לו''ז לתפעול והקמה?

אשמח לבקר ולחוות תפעול המערכת אם יתאפשר

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ההזמנה של הציוד כבר בוצעה - מחברת Speidel הגרמנית.

מבחינת הלו"ז - אני מקווה שתוך סדר גודל של חודשיים נוכל לבשל בישול ראשון.

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אם הבנתי נכון מיכלי התסיסה יהיו בגודל כפול ( 2 בישולים למיכל) + אז בכל מקרה לא תרצה להתסיס רק 200 ליטר שזה אומר שתצטרך לבשל כל בישול ב 2 סבבים.

עודד
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עודד - עדיין לא הגעתי לסקירת נושא התסיסה (בפרק הבא) אבל אנחנו דווקא כן הולכים להתחיל עם מיכלים לבישול אחד (בנפח 240 ליטר). הכוונה היא שבהמשך יצטרפו אליהם גם מיכלים גדולים יותר (500 ליטר) לבישול כפול.

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דבר ראשון שיהיה בהצלחה, בירה מצויינת אתם יודעים להכין אני מניח שעיקר המאמצים יהיו בצד העסקי/שיווקי וגם על זה אשמח לשמוע.

 

שאלה:

מה היתרונות לעומת מערכת 3 מיכלים דוגמת בירה מלכה?

היא יותר פשוטה מכנית ואפשר להביא אותה לרמת אוטומציה שתאפשר תפעול ע"י אדם יחיד. 

ב SPEIDEL יש די הרבה נקודות כשל , משאבה, גוף חימום ,אלקטרוניקה. כל אחד מאלה יכול להשבית את המערכת לשעות ואולי גם לשבועות אם אין חלקי חילוף זמינים.

 

 

  

 

 
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני רואה שני נושאים בעייתיים למבשלה 3 כלים דוגמת מלכה: (1) המערכת היא ידנית לחלוטין, משמע איך בקרה אוטומטית של טמפרטורה ואין העברה אוטומטית של התירוש ממיכל המאש למיכל הבוייל; (2) הוצאת התירוש מהמאש נתקעת לעיתים ונדרשים מאמצים ועבודת ידיים להשלמת ההעברה. מצד שני, כמובן שניתן לייצר בקלות יחסית מערכת 3 כלים בנפח 200 ליטר שתהיה עם רמת אוטומציה גבוהה יותר ושתעבוד בצורה חלקה (למשל כמו המערכת של אוהד או של עמנואל).

המערכת שאנחנו הולכים עליה לא מצריכה העברה של המים ממיכל למיכל ולמעט הורדה של הגרעינים לתוך המיכל בתחילת המאש והרמה שלהם בסוף המאש - לא נדרשת התערבות כלל. בנוסף היא תופסת פחות שטח רצפה (למרות ששטח רצפה זה לא הבעיה שלנו כרגע).

נושא התחזוקתיות הוא באמת נושא חשוב ואני מודה שבהיעדר הבטחה ל-SLA מוגדר מראש, נשארנו עם אופטימיות שהמערכת יציבה ואמינה. היום יש בארץ כבר מספר מערכות של שפידל (למיטב ידיעתי כולן קטנות יותר) כך שהולך ונצבר נסיון בנושא.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

רועי, רוצה לשמוע על הצד השיווקי/עסקי? אני אספר לך את מה שהדובים בשלב הזה לא רוצים לספר (לדעתי, כמובן!).

נתחיל משם המבשלה, מבשלת העם. שאלת את עצמך למה מבשלת העם? למה לא מבשלת הדובים? למה לא בירת העם? 

מבשלת העם מסיבה מאוד פשוטה. שלא כמו שרבים פה חושבים, המוצר של המבשלה המוקמת הוא לא בירה. כלל וכלל לא. ברור שלא רנטבילי (משתלם כלכלית) להקים מבשלה בהיקף כל כך קטן. שני ניחושים מה המוצר שהמבשלה מוכרת?

זה ברור כשמש, המוצר הוא המבשלה עצמה. ואני אסביר. מבשלה כזאת לא יכולה לעבוד כל החודש בשתיים או שלושה משמרות כפי שדגן כותב. כל אחד יודע שלצורך בישול שני בצ'ים ביום צריך לפחות 20 מיכלי תסיסה. ושום מבשלה בהיקף קטן לא תשקיע כזה סכום דמיוני. כבר עדיף להשקיע בנפחי בישול גדולים יותר.

מצד שני, נניח שהמבשלה מצויידת ב- 6 מיכלי תסיסה, המבשלה עובדת 6 ימים בחודש בלבד, גם לא כדאי, ובטח לא בהיקפי בישול כל כך קטנים. מה עושים? משכירים את המבשלה לי ולך (ככה לפחות חושבים). המבשל יוכל להגיע עם 3 מיכלי 60 ליטר פחמס, לבשל 200 ליטר ולחזור הביתה עם 180 ליטר בירה להמשך התסיסה, או לאחסן את המיכלים במבשלה. כך ניתן להשכיר את כל הרשיונות להפעלת המבשלה, מכונות המילוי וכו'. כמובן למכור את חומרי הגלם ושרותים נוספים.

ופה, מה לעשות, חוזרים לניגוד הענינים, אבל מי שלא הבין את זה עד עכשיו, לא אני אתאמץ להסביר שוב. 

לדעתי, אמרתי?

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אם אכן זה הרעיון - אז יש פה סטרט אפ מטורף.

עודד
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הלוואי

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כתבתי שזה רעיון רע?

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

לא הייתי קורא לזה סטאר-אפ מטורף אלה רעיון מאוד היגיוני ומתבקש. לאחר שדיברתי 3 דקות עם מבשלת נגב הבנתי שמגוחך לבצע את כל התהליך וההשקעה עבור מבשלה אחת שתעמוד יתומה 90% מהזמן.

בעיקרון, 5 מבשלות יכולות להשתמש במתקן של 1000 ליטר.

מה שנחמד אצל הדובים, (אם מעניין אותם) הוא שגם משתמשים ביתיים יוכלו לנצל את המערכת כל עוד המחיר ישתלם למבשל שכזה.

אבל בטח נגיע לפרק זה בהמשך...

פרננדו

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 

אני מקווה מאד שהדובים לא בנו תוכנית עסקית שמתבססת על הנכונות של מבשלים בייתים להשכיר את הציוד.

לדעתי הרעיון של שימוש משותף בציוד של כמה מבשלות/מבשלים הוא מוצלח כל עוד כולם עם אותם מטרה מסחרית/חובבנית ועלויות ההקמה והתפעול מתחלקות בין כולם .

 

חבר'ה צפוניים מה אתם אומרים, נתאגד?

 

 
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

פרננדו, אל תרוץ מהר מידי, אני אמרתי את זה לא הדובים. וכידוע אני לא מדבר בשמם. רעיון פרוע שלי....

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

אוף, עוד פעם לא הבנתי אותך. חשבת שאני רוצה להקים מבשלה?

סיינט

תאריך הצטרפות לפורום: 04/05/2010

שלום דגן.

אני מאד אוהב את הרעיון של הגמישות שיצרת למבשלה שלך אם ביכולת להתמודד בדרישת השוק למגוון של סגנונות בירה ואם ביכולת הבישול עצמה (מבשל יחיד)

כיף לשמוע על יוזמות שכאלו - יש לך כבר קונה אחד בטוח.

יש לי שאלות שלא קשורת דווקא לבישול עצמו אלה לניהול המבשלה שהם לא פחות חשובים אך הרבה פחות מהנים:

1) לגבי הרישוי עבור המבשלה, היכן אתה עומד בתהליך ואילו פרצדורות אתה עתיד לעבור ומול מי?

2) שיווק,שיווק, שיווק. מכיוון שאתה רוב זמנך תבזבז על בישול בירה( הלוואי עלי !!!) מי ידחוף את הבירה הלאה - לצרכנים וללקוחות וייגבה את הכסף? מניסיון זו

העבודה האמיתית והקשה ביותר שתאפשר לך להתקדם הלאה.

3) ספקים - אנו המבשלים הקטנים מאד גמישים מבחינת היכולות שלנו להתאים את בישול הבירה למצב האספקה הזמינה לנו (מבשלים עם מה שיש או

פשוט מאלתרים) אולם קפיצהת המדרגה שאתה לוקח על עצמך מחייבת שכל באץ' יהיה מתוכננן ומדויק ועל כו מחייבת אספקה זמינה שלא כל כך מצויה

במחוזתינו,איך תתמודד עם בעיה זו?

 

avner99782

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מבחינת הרישוי - השלמת התהליך יכולה להתבצע רק לאחר שהמבשלה הוקמה וקו הייצור עובד. יש עוד עבודה וזמן.

שיווק - בשביל זה יש אצלנו במשפחה חלוקת תפקידים. אחד מבשל ואחד משווק. כל אחגד עושה מה שהוא טוב בו ומה שהוא יודע. זה הסוד.

ספקים - זה בהחלט נושא רגיש וחשוב. אם אין אספקה קבועה וסדירה, מה שנדרש זה להחזיק מלאי שיהווה באפר. זה בהחלט דבר שעולה כסף ותופס מקום. אני מניח שעם התרבות המבשלות והתבגרות השוק - גם בתחום הזה יהיה שיפור.

תום - Beer7's picture
Offline

Location

אז"ר 21
Kfar Saba
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/19/2010

וואו דגן, כולי קנאה. שיהיה המון בהצלחה! מחכה כבר לבוא לראות את זה מקרוב!

האם אתה הולך להתעסק בזה במשרה מלאה או חלקית (או תלוי בהתקדמות)?

תום להב

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני מתחיל במשרה חלקית מאחר ולפחות בשלב הראשון אי אפשר יהיה להתפרנס מזה. בהמשך זה כבר תלוי בהתקדמות.

אבל צריך לזכור שאני לא לבד - רותם הולך לעסוק בכל מה שקשור למיתוג ושיווק ואשל (האח הצעיר במשפחה) הולך לעבוד על קו הייצור במשרה מלאה.

מרטין's picture
Offline

Location

חוסן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 03/02/2010

מזל טוב.

בקשר לסוגי הבירה - האם אתם מתכוונים לנסות "לחנך" את העם היושב בציון או להתפשר על בירה יותר מסחרית - כלומר פחות כשותית ויותר חיטית.

ובקשר למבשלה הישנה - האם תמשיכו להשתמש בה כ"מחלקת מחקר ופיתוח"?

בקשר לתסיסה - אתה בעצמך אמרת פעם שמכלי התסיסה הם צוואר הבקבוק במבשלות קטנות - איך אתם מתכננים להתגבר על המכשול הזה?

אני חושב שהחלק הקשה ביותר יהיה שיווק ומכירה, לפחות אצלי- לבשל בירה זה כיף, למכור בירה זה איכס.

 

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תודה מרטין. כמו שאתה יכול לנחש - אנחנו לא נוכל סתם לייצר בירה להמונים. זה לא אנחנו וזה יהיה ממש מבאס. הבירות שלנו יהיו כשתויות ו"מחנכות שוק" עד כמה שאפשר. הם בהחלט יהיו בירות שאנחנו נרצה לשתות ולהשקות בהם אחרים. אני בטוח שיהיו מספיק מבשלות שיספקו את החיטה, הפירות והסגנונות ה"מיין-סטירמים".

אני לא יודע מה יעלה בגורלה של המבשלה הישנה - אני רוצה לקוות שאני אמשיך להשתמש בה לכיף אבל אני לא בטוח שאחרי שמבשלים כל יום במבשלה יש חשק לבשל בבית בשבת. נראה.

לגבי התסיסה - אני מבטיח תשובה מקיפה וממצה בפרק הבא שידון בנושא.

Location

מדליקי המשואות
מעלה אדומים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/05/2010

איפה המבשלה תוקם? (איזור, מתחם..וכו')

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

באיזור השרון

Location

דרך חפר 143
בית יצחק- שער חפר
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/01/2010

זה כבר משמח יהיה לי קל להביא לשם את החברים המקובעים שלי שיטעמו עוד דברים חוץ מגולדסטאר!!

אוהד - מבשלת שריגים's picture
תאריך הצטרפות לפורום: 06/20/2010

מחמם את הלב! שיהיה בהצלחה ובכיף!
אוהד.

אוהד - מבשלת שריגים

עופר - רונן's picture

Location

מבשרת ציון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 08/28/2010

דגן,

מברוק על המימוש ושיהיה בהצלחה!

הנושא הוא לא רק ראוי לפורום אלא גם מאוד מעניין ותראה את התגובות המהירות והפירגון. אני מניח שלרבים כמו גם אצלנו יש רצון להפוך את האהבה לבירה מתחביב לשליחות והשיקולים שלך הם רלוונטים גם לנו.

המשך לעדכן ואנחנו נעדכן כך שזמן ההתלבטות ולימוד מטעויות יתקצר לכולם ונקדם את הנושא מהר יותר.

עופר 

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010
 
רותם - הדובים's picture
תאריך הצטרפות לפורום: 01/14/2010

מגיע להם ומוכיח שיש הרבה מקום לאופטימיות.

ריספקט.