מבשלת העם - פרק שני: תסיסה

25 תגובות [לתגובה האחרונה]
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ממשיכים. בהמשך להחלטה על מערכת הבישול ולקביעת נפח הבישול, נדרשת החלטה על מיכלי התסיסה. הדבר שיש לזכור לפני שצוללים לשיקולים בבחירת המיכלים ולהחלטות על אופן השימוש בהם הוא שלאור הזמן הרב שהבירה מבלה במיכלי התסיסה - מיכלי התסיסה הם צוואר הבקבוק של קו הייצור במבשלה.

בתחום זה קיימים מספר נושאים המחייבים התייחסות:

1)       נפח מיכלי התסיסה

2)       סוג המיכלים

3)      בקרת הטמפרטורה

4)      כמות המיכלים ויכולת הגידול

אני אנסה לסקור את הנושאים אחד לאחד, לתאר את החלופות, להסביר את השיקולים ולהציג מה החלטנו לעשות.

נפח מיכלי התסיסה

אמרנו שהמבשלה מיועדת לבישול בישולים של 200 ליטר כ"א. האפשרויות שעמדו בפנינו הם (1) מיכלי תסיסה בתכולה שתתאים לבישול אחד (240 ליטר) או (2) מיכלי תסיסה "כפולים" (בנפח של 500 ליטר למיכל) להתססה של שני בישולים יחד. התססה של בישול כפול היא ברת ביצוע ומקובלת בתעשייה, אבל במקרה שלנו היא תביא לאיבוד היתרונות שדיברנו עליהם בבחירת מבשלה של 200 ליטר.

היה ברור לנו לפיכך שלפחות בשלב הראשון אנחנו רוצים לשמור על הגמישות וכל היתרונות האחרים שהוזכרו בפרק הקודם ואין מנוס מחוות מיכלי תסיסה של 200 ליטר בירה (240 ליטר כולל ראש)

סוג המיכלים

מאחר ובשלב ההקמה כל שקל חשוב – עלתה התלבטות האם לבחור בפתרון זמני זול (למשל חביות פחמס) או לקפוץ ישר לפתרון ה"נכון" והיקר יותר – מיכלי תסיסה מנירוסטה.

למרות שהנחת העבודה שלנו היתה שניתן בהחלט לייצר בירה טובה גם אם התסיסה תבוצע במיכלי פחמס, זה לא הרגיש לנו טוב. בכלים כאלה גם קיים קושי לניקיון יסודי ולחיטוי וגדל הסיכון לזיהום – והרגשנו שבמבשלה מסחרית זה סיכון שאי אפשר לחיות איתו. מיכלי נירוסטה מאפשרים ניקיון וחיטוי טובים ומצמצמים סיכונים.

שורה תחתונה – לא כל מה שטוב וראוי למבשלה ביתית הוא טוב וראוי למבשלה מקצועית. פחמס –  OUT, מיכלי נירוסטה – IN.

מבחינת צורת המיכל – נדרש מיכל שיתאים להתססה של בירה ויאפשר ניקוז של משקע השמרים ללא צורך ברקינג. משמע – מיכל צילינדר-קוני. ניקוז השמרים חשוב  גם לצורך הפרדת הבירה ממצע השמרים לאחר סיום התסיסה הראשונית וגם לצורך קציר שמרים לשימוש בבישולים נוספים.

שתי חלופות באו בחשבון – מיכל עם קונוס זווית-חדה ומיכל עם קונוס זווית-רחבה. מבירורים שערכנו, חומר שקראנו והתייעצויות שקיימנו – אין הבדל מהותי בין שתי החלופות מבחינת הביצועים. פרקטית – המיכלים בעלי הזוית הרחבה נמוכים יותר (כ-1.5 מטר גובה לעומת למעלה מ-2 מטר לבעלי הקונוס בעל הזוית החדה) ונוחים יותר לתפעול. כמו בכל דבר בחיים - גם המחיר שיחק תפקיד (-: 


בקרת טמפרטורה

ראינו שתי אפשרויות עיקריות לקירור ושמירת טמפרטורה בתסיסה. הראשונה היא הקמת חוות מיכלי תסיסה שתמוקם בתוך חדר קירור והשניה - חוות מיכלים המקוררים כל אחד באמצעות ג'אקט קירור עצמאי.

שימוש בחדר קירור מגביל את דרגות החופש ולא מאפשר פרופיל טמפרטורה שונה לכל מיכל ולכל בירה. מבשלות שמשתמשות באופציה זו מחזיקות במקרים רבים שני חדרי קירור – אחד בטמפרטורת תסיסה (סביבות ה-18 עד 20 מעלות לאייל למשל) והשני לקולד קראש וללאגרינג (סביבות ה-4-5 מעלות). לאחר סיום התסיסה הראשונית מבוצע רקינג למיכל ה-4 מעלות למשך מספר ימים נוספים ומשם למילוי.

הג'אקט עושה שימוש במי קירור המוזרמים בתוך דופן כפולה של המיכל וכך מקררים את הבירה. מקובלות שתי דרכים לשימוש בג'קט – הראשונה שימוש במי קירור בטמפרטורת המטרה וסחרור רציף שלהם דרך הג'אקט (במבשלת מלכה למשל נעשה שימוש בדרך זו). במקרה כזה כל מיכלי התסיסה ישמרו באותה טמפרטורה (טמפרטורת מי הקירור) ולא ניתן יהיה לבצע קולד קראש, לאגרינג או אפילו סתם התססה של בירות שונות בטמפרטורות שונות.

האפשרות השניה לשימוש בג'אקט היא הזרמה של מי קירור בטמפרטורה נמוכה מטמפרטורת המטרה (בד"כ בטמפרטורה קרובה ל-0 מעלות או לעיתים בטמפרטורה נמוכה יותר) כשהשליטה על הקירור נעשית באמצעות ברז חשמלי מבוקר ששולט על זרימת מי הקירור בג'אקט. בצורה זו ניתן לקבוע טמפרטורה שונה לכל מיכל וניתן גם לקבוע פרופיל טמפרטורה ספציפי לכל בירה במהלך התסיסה.

מכיוון שאנחנו מתכוונים לבשל מספר רב של סוגים של בירות (אולי אפילו לאגר יום אחד, מי יודע) ומכיוון שבכל נקודת זמן יהיו בירות בשלבים שונים של התסיסה – החלטנו לעשות שימוש במיכלים המצויידים בג'אקט ולהקים (בעזרתם של חברים טובים כאן בחובבי ציון) מערך בקרה שיאפשר בקרה נפרדת לכל אחד ממיכלי התסיסה.

כמות מיכלים ויכולת גידול

מאחר וכאמור מיכלי התסיסה הם צוואר הבקבוק של המבשלה, שטח המבשלה בכלל והשטח שיועד לחוות מיכלי התסיסה בפרט מאפשרים גידול כמעט בלתי מוגבל בכמות המיכלים בהתאם להתקדמות התוכנית העסקית. בשלב הראשון תהיה הצטיידות בכמות מוגבלת של מיכלים – בהתאם להיקף הייצור הראשוני ובהמשך, בהתאם לעמידה ביעדי הגידול – נצטייד במיכלים נוספים.

על מנת לאפשר גידול מהיר – בחרנו במיכלי תסיסה שהם מוצרי מדף וה-lead time שלהם נמוך יחסית. בצורה זו הצטיידות עתידית והגדלת כמות מיכלי התסיסה תתאפשר בקלות ובתוך זמן קצר יחסית. מערכת הקירור (מרכז האנרגיה) מתאימה מראש לכמות גדולה יותר של מיכלי תסיסה כך שלא ידרשו שינויים מהותיים בתשתית לצורך גידול.

בהתאם להתקדמות בהיקפי הייצור, תיבחן הצטיידות גם במיכלים כפולים בנוסף למיכלי ה-240 ליטר, כך שניתן יהיה לבשל בישולים בודדים ובישולים כפולים לפי העניין.

המיכלים שנבחרו

המיכלים שבחרנו הם מיכלים קוניים של חברת שפידל (אותו יצרן ממנו אנחנו קונים את המבשלה) בנפח 240 ליטר, עם ג'אקט לקירור ושני ברזים - ניקוז ודגימה. מחיר המיכלים סביר בהחלט ותחרותי ביחס למתחרים שבדקנו. בתור התחלה החלטנו לרכוש 9 מיכלי תסיסה שיוכלו לספק 2-3 מחזורים בכל חודש (ממוצע של 10-15 יום למחזור תסיסה) כך שבסה"כ ניתן יהיה לייצר באמצעותם 20-25 בישולים בחודש (4,000 עד 5,000 ליטר). כאמור יהיה ניתן לגדול בהיקף הייצור בקלות יחסית ואם הכל יילך כמתוכנן, זה יקרה תוך זמן לא רב.

 


שאלות?

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מתחיל להשמע טוב.

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

דגן,

   תוכל להרחיב קצת על מערכת הבקרה?

פרננדו

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

פרנדדו,

לדעתי דגן מקווה שאתה תוכל להרחיב קצת על מערכת הבקרה...

(-:)

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

אני לא יודע אם זה קשור למערכת הבקרה, אבל לא הצלחתי להבין איך אתה מתכוון שבכל ג'קט יהיה טמפרטורה שונה. אתה מתכוון לעשות 9 מערכות ברזים שונות?

If you don't stand for something

You will fall from anything

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

אני חושב שזו הכוונה.

קצב הקירור תלוי בספיקה המסית בכל גליל.

פרננדו

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הרעיון הוא שתהיה מערכת צינורות שתסחרר כל הזמן מי קירור בטמפרטורה של נניח 4 מעלות. לכל מיכל יהיה סנסור שימדוד את הטמפרטורה שלו שיתחבר לבקר שיפקד על ברז בכניסה לג'קט של אותו מיכל - שיקבע אם מי הקירור יעברו דרך הג'קט של המיכל או לא. כשהטמפרטורה של הבירה תעלה מעל רף מסויים - הברז יפתח והג'קט יקבל מי קירור. כשהטמפרטורה תרד מתחת לרף - הברז ייסגר. משמע - לכל מיכל יהיו סנסור+ברז שיחוברו ל"רב-בקר" מרכזי.

מקווה שהצלחתי להסביר..

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

אם אתה רוצה קצת לחסוך אתה יכול לחבר את המערכת לכמה מיכלים בטור, כך בחשבון שהפיגור במיכל האחרון יהיה משמעותי

יואב

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יואב - הכוונה שלי היתה חיבור במקביל, ככה:

מה הייתרון שאתה רואה בחיבור בטור?

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כשאני חושב על זה - לא ניתן לבצע חיבור בטור מאחר וסגירת הברז של המיכל הראשון תסגור את אספקת מי הקירור לכל אלה שאחריו... לא?

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הכוונה אני חושב שברז אחד + טרמוסטט אחד ישלוט בכמה מיכלי תסיסה

כלומר

כל טור יקורר לטמפרטורה מסויימת.

 

למשל

אם יש שתי טמפרטורות תסיסה עקריות אפשר לסגור עניין בשני טורים

 

 

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני מניח שזה בעייתי מכיוון שכמות האנרגיה הנדרשת לקרר כל מיכל תלויה בין השאר בפעילות השמרים. אם יהיה ברז אחד שיפוקד לפי אחד המיכלים בטור - יתכן שהמיכלים האחרים יהיו בטמפרטורה אחרת (חמה או קרה יותר). חסכון בפיקוד ובקרה אפשרי רק אם טמפרטורת מי הקירור מבוקרת כך שתהיה טמפרטורת המטרה של התסיסה. במצב כזה אין צורך לפקד על הכניסה לג'אקט וניתן לסחרר את מי הקירור דרך כל המיכלים כל הזמן. כאמור - בצורה כזאת לא ניתן לנהל משטר תסיסה שונה לבירות שונות.

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

דגן, חשבת על בקר מרכזי שמפסיק את כל פעולת סחרור המים והקירור שלהם, כאשר יש מצב שכל המיכלים לא דורשים קירור?

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

היתרון בחיבור טורי הוא כפי ששחר תיאר והחסרון הוא כפי שדגן תיארץ בסופו של דבר הכל שאלה של מחיר. האם אתה באמת צריך תחום טמפרטורות צר במהלך התסיסה? האם ניתן להסתפק בשגיאה של 3-4 מעלות? אני מציע שהטמפרטורה של מי הקירור תהיה נמוכה וקבועה (בכלל עדיף תמיסת מלח לדעתי), בקרת הספיקה יכולה להתבצע לפי הטמפרטורה של המיכל האחרון בטור, קרי הפרש שנדרש לקרר הגבוה ביותר.

חוץ מהבקרה אתה תחסוך גם על שסתומים וצנרת (וגם קצת כאבי ראש)

יואב

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יואב, איך חישבת 3-4 ? אולי זה 10 מעלות ?

הטורי נשמע לי כמו סיכון מיותר.

 

ותקן אותי אם אני טועה אבל נירוסטה לא אוהבת מלח, אפילו לא 316.

 

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

בספיקות מספיק גבוהות יהיה בסדר לדעתי. נירוסטה יכולה לחיות עם מלח עד ריכוז מסוים (2 הרעיונות מקובלים בתעשייה).

יואב

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יואב - למה תמיסה עם מלח? מה אני מרוויח מזה?

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

תמיסת מלח משמשת כנוזל קירור זול שניתן לקרר איתו עד 20- מעלות. ע"מ להבין איך זה עובד קרא פה:

http://en.wikipedia.org/wiki/Van_%27t_Hoff_factor

בכל אופן, אני אסכם את הנושא: מי שיש לו הרבה כסף יכול לבנות בקרה על כל מיכל עם חיבורים מקבילים. צריך להבין שיש לכך עלויות (חיישנים, חיווט, בקרה, ברזים, סולונואידים, צנרת, תחזוקה וכו) אבל אפשר לישון בשקט.

מי שאין לו כסף ורוצה לחבר כמב מיכלים בטור יכול להניח עלייה גבוהה בטמפ' בין כל מיכל (אפילו 10 מעלות) וע"י תיאום וחשיבה ניתן לנצל את זה. לדוגמא: מיכל ראשון- לאגר ב- 5C, מיכל שני- אייל אנגלי ב-15C, מיכל שלישי- אייל בלגי ב-25C

יואב

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אז אם אני מבין נכון - זה מעניין רק אם אני רוצה את מי הקירור שלי בטמפרטורה נמוכה מ-0. אם אני מחזיק מי קירור ב-4-5 מעלות אין סיבה להשתמש בתמיסת מלח. הבנתי טוב?

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 

אני חושב שלתמיסת מלח יש מסה תרמית גבוהה יותר.

בכל מקרה הייתי מוותר על המלח בגלל השחיקה לציוד , צנרת,ברזים,משאבה וכו'.

 

 

 
ארז- בירת הכרמל's picture

Location

חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/18/2010

תמיסת מלח תתקוף את הצנרות והחיבורים ,

במערכות קירור קונבנציונאליות מקובל להשתמש בתמיסה של מים עם פרופילן גליקול .

ארז. 

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

גם אופציה.

דגן, הבנת נכון אך כך בחשבון שתמיד יש אובדני חום. אם אתה רוצה להתסיס ב-5 מעלות, המעיל חייב להיות קר יותר

יואב

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יואב כמדומני לובש לעיתים חולצה שכתוב עליה "Made in פולניה" או משהו כזה.

הוא כנראה מבין בללבוש מעיל כי קר.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

זה בסדר תצחק, אני אשב בחושך ובקור עד שתבנה אתה מבשלה לבד....

יואב

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

טור שדורש 18 מעלות ומעבירים בו 18 מעלות במהירות מספיק גבוהה ללא בקר טמפרטורה על מיכל התסיסה עצמו אלא רק על מי הקרור - זאת הייתה כוונתי

משטר הטמפרטורה מתבצע על הטור עצמו כמובן ולא פר מיכל אלא פר טור.