טמפרטורת תסיסה

8 תגובות [לתגובה האחרונה]
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

טוב, מכיוון שזו לי השנה הראשונה לבישול הבירה זה גם החורף הראשון שלי כמבשל.

השבוע בפעם הראשונה הכנסתי את מיכל התסיסה מהמרתף הביתה כי רציתי תסיסה בטמפרטורה גבוה יותר.

ובכן שאלה למבשלים החדשים שחווים חורף לראשונה וגם לותיקים שצברו כבר נסיון: אתם רואים הבדלים משמעותיים בבירות שלכם שתתסו בחורף לעומת אלו של הקיץ? זה נראה לכם קריטי?

אני מקשיב לפודקאסים של ה brewing netwok ואחת הנקודות שעלו היא טמפ' התסיסה של בירות בלגיות (לעיתים מעל 27 מעלות) ולעומת זאת טמפ' נמוכות יותר לאיילים אחרים. אבל מה שחשוב כנראה היא היכולת לשלוט בטמפרטורה.

 

חברים, יש לכם המצאות, פתרונות או מחשבות בעניין?

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
ארז- בירת הכרמל's picture

Location

חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/18/2010

הי נועם ,

כמו שאתה בודאי יודע לכל זן של שמרים ישנו טווח מייטבי של טמפרטורה .

מכוון שבתנאים בייתיים קצת קשה לשמור על טווחים בצורה מדוייקת אז משתדלים ככל הניתן.

במקרה של סטיה (קר יותר) מהסף התחתון של הטווח ,מהירות התסיסה תואט ומן הסתם משך התסיסה יתארך ,

במקרה של סטיה מהסף העליון (חם יותר) עשויה להיות השפעה על משך זמן התסיסה (קצר יותר) ועל הטעמים ,לרוב אין פגיעה באיכות הבירה אלה רק שינויים בטעמים שלה .

בבירות עם אותו מתכון בדיוק שיתססו בתנאי טמפרטורה שונים יתקבלו טעמים שונים במעט .

בשורה התחתונה אני מכיר מנסיון שבירות שתססו בטמפרטורות גבוההות יותר יצאו טעימות להפליא וללא טעמי לוואי .

כל מה שנאמר כאן נכון לגבי איילים ,לגבי לאגרים שם טמפרטורת התסיסה צריכה להיות מתונה ומבוקרת יותר.

בהצלחה

ארז.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ארז,

אני לא לגמרי מסכים עם הקביעה כי תסיסה חמה יותר תוביל רק לטעמים אחרים אך לא לפגיעה באיכות הבירה.

יש עניין של hot alcohols וגם fusil alcohols שנוצרים (בין השאר) בטמפ תסיסה גבוהות מהאידאל.

לדעתי יש יתרון בשליטה על הטמפ' (בעיקר בקיץ הישאלי) אני רק לא יודע מה הדרך הכי טובה לעשות את זה.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נועם, אני מסכים שלטמפרטורת התסיסה חשיבות גדולה מאוד והשפעה ישירה על התוצאה הסופית בבקבוק.

כרגע אני מתסיס בחדרון ממוזג ומשתדל להיות בטווח של 16 - 18 מעלות צלסיוס יום ולילה. הבעיה העיקרית בטמפרטורת התסיסה היא לא הערך המוחלט של הטמפרטורה אלה יציבות הטמפרטורה. השינויים בין יום ללילה הם אלו שיכולים לפגוע באיכות התסיסה (פעולת השמרים). אני מתכוון בקרוב מאוד לקנות ביד 2 מקרר תדיראן 500, בחרתי במקרר זה בגלל האמינות והמחיר הזול, בסביבות 300 שח + הובלה, בטח עוד איזה 300. למקרר זה אני ארכיב בקר טמפרטורה טוב שאמור לעלות בסביבות 300 שח. לדעתי זה הפיתרון האופטימלי לתסיסה מבוקרת בטמפרטורה יציבה. אני חושב שזה השידרוג הכי חשוב שניתן לעשות במבשלת הביתית. בהזדמנות חגיגית זאת אוכל לבשל גם לגרים.

ארז- בירת הכרמל's picture

Location

חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/18/2010

הי נועם,

אתה יכול בהחלט להסכים או לא עם מה שכתבתי , אבל עם העובדות זה קצת בעייתי.

כל מה שכתבתי מבוסס על נסיון העבר שלי , בירות שתססו בטמפרטורות של 28 ,29 ואפילו 30 מעלות יצאו מצויינות ו"אזלו מהמלאי" לאחר פחות משבוע .

בהצלחה,

ארז.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

טוב, מכיוון שהנושא ממשיך להטריד את מנוחתי, חקרתי קצת ומצאתי פתרון low-tech 

קוראים לזה Son of Fermentation Chiller

יש די הרבה קישורים בנושא ברשת (חפשו את הביטוי המדוייק הנ"ל)

מדובר בבניית קופסה מחומר מבודד שהקירור בה מבוסס על קרח והאויר הקר מוזרם על פני מיכל התסיסה בעזרת מאוורר קטן המופעל ע"י טרמוסטט. כאמור low-tech.

את החומר המבודד אין לי בעיה להשיג, השאלה היא רק לגבי טרמוסטט. מישהו מבין בזה משהו?

 

אני בטוח שהתשובה של הרבה מכם תהיה: "למה לא פשוט לרכוש (או לגרד מאיפשהו) מקרר נוסף?"

אבל גם במקרה כזה יש צורך בבקר טמפרטורה. זה יכול לעלות כמה מאות שקלים.

 

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דני's picture
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לוח קלקר הוא בגודל 50 * 122. רצוי להשתמש בלוח בעובי 5 ס"מ. המחיר כ-13 ש"ח, כיוון שהיו לי 3 כאלו קניתי עוד 2 כי התוכנית שלי הייתה עם 5 לוחות.

תרמוסטט מצאתי בחנות לציוד לקירור ומיזוג ששחר כיוון אותי לשם ב-80 ש"ח.

אני מעדיף להעביר מים קרים, ומשאבת אקווריום קטנה עלתה לי 35 ש"ח.

ס"ה יש לי מקרר של 142 ליטר (50 * 50 * 57) נטו.

עדיין לא הדבקתי את הכול, אני קודם עורך כמה ניסויים. בינתיים נראה שצריך ק"ג קרח ליום לשמירה על טמפרטורה יציבה.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

דני, אם תוכל להעלות תמונות (או לשלוח אלי) אני אשמח מאד.

איזה טרמוסטט רכשת? אני הייתי היום בחנות לצרכי מיזוג וראיתי תרמוסטט המיועד למקררים תעשייתים במחיר של כ50 שח.

אין לי מושג איך מחווטים את הסיפור הזה.

מה כוונתך בעניין העברת מים קרים? מהיכן להיכן?

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דני's picture
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מצטער על התגובה האיטית משהו, וגם על התזמון הגרוע.

מצאתי משהו שמאד דומה למה שעשיתי בקישור הזה: http://www.thebrewingnetwork.com/Beer-Gadgets/Pond-Pump-Cooler

אצלי אין מקרר, וכל יום, בוקר וערב, אני פשוט מחליף בקבוק 1.5 ליטר של קרח במקום המקרר.

חיברתי את המשאבה לטרמוסטט, כך שהמשאבה עובדת רק כשהטמפרטורה גבוהה מ-19 מעלות.