שאלה לגבי מאש

13 תגובות [לתגובה האחרונה]
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שאלה:

מדוע נהוג מבצע מאש של 60-90 דקות?

הרי מן הכתובים אני למד שבלתת המשוכלל (modified) שקיים בימינו, ההמרה (conversion) מעמילנים לסוכרים מתרחשת באופן מהיר ביותר, אפילו תוך 15 שעה.

אז למה לחכות?

ומה המטרה של בדיקת יוד להמרה (Iodine conversion test)?

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני חושב בגלל ה"עובי" של המאש

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אז אם המאש שלי "דק" כמו ב BIAB, זה מקצר או מאריך לי את הזמן?

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בדיקת היוד בודקת אם עדיין יש לך במאש שרשראות סוכר ארוכות (עמילנים) שלא "קוצרו". זה למעשה האמצעי האנליטי לוודא שהמאש הושלם במובן של המרה. הבדיקה מחזירה לך חיווי של כן/לא - אם עדיין יש עמילנים לא מומרים או לא.

ושאלת המשך - איך משפיע סמיכות/דלילות המאש על הבירה? אני זוכר שאביחי (קרלסברג) הסביר שבמאש דליל מידי יכול להיות מחסור באינזימים זמינים לטפל בעמילנים. בכל הפוד קאסטים והמאמרים שראתי בנושא ה-BIAB הנושא כלל לא עלה.

לפי מה אתם מחליטים על יחס המים/גרעינים במאש שלכם?

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

3 על 1 - פרקטיקה של החיים וקומון פרקטיס.

אבל במציאות אני עושה מאש ב 15 ליטר.

סיינט

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בשיטת BIAB עושים מאש עם כל המים הדרושים למתכון (מאש, לאוטר, ספארג'. הכל).

אצלי זה יוצא בסביבות 32 ליטר.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נועם -

אתה יכול לתאר לאן הולכים המים האלה בסופו של דבר (כמה הולכים עם הגרעינים, כמה מתאדים, כמה בתחתית הסיר, כמה במיכל תסיסה וכמה בבירה?).

תקן אותי אם אני טועה, אבל זאת ההערכה שלי:

הגעינים לוקחים איתם בערך 1/2 ליטר על כל ק"ג (בערך חצי ממאש מסורתי) - אז זה בערך 2.5 ליטר

אידוי במהלך הבישול (60 דקות במכסה פתוח - בערך 15%) - 5 ליטר

בתחתית הסיר (תלוי בסיר כמובן, אבל נדמה לי שיש הרבה משקעים ב-BIAB) - נגיד 2 ליטר

במיכל תסיסה - 2 ליטר

יוצא בבירה 32-2.5-5-2-2=20.5

הגיוני?

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בעיקרון יש גליון אקסל שנבנה על בסיס נסיונם של כמה וכמה מבשלי BIAB (מתכונים מגוונים ומערכות בישול שונות) .

הגליון מחשב את איבוד המים די דומה למה שהערכת. אצלי אני מצליח לאחרונה לבקבק כ21-22 ליטר בירה  ואני מתחיל עם כ32 ליטר (תלוי במתכון).

להלן דוגמא:

 

A. MEASUREMENT
Units Comment
Brew Length 21.50 lts How much beer you want to end up with.
Fermenter Trub* 1.72 lts Volume left in fermenter after kegging/bottling.
Volume into Fermenter 23.22 lts End of boil volume less kettle trub & buffer.
Kettle Trub & Buffer* 3.87 lts Grain & hop trub plus some breathing space!
End of Boil Volume (Batch Size) 27.09 lts Use this figure as your software batch size.
Boil Length 90 min 90 minutes recommended.
Diameter of Kettle 39.00 cms The widest diameter of your kettle.
Evaporation Per Hour* 5.11 lts/hr Stays fairly constant regardless of batch size.
Evaporation for this Brew 7.67 lts Derived from boil length & evaporation per hr.
Start of Boil Volume 34.76 lts End of boil volume plus evap, for this brew.
Grain Bill 5000 grams Grams of grain used in this brew.
Grain Absorption* 3.14 lts How much liquid is retained in the spent grain.
Water Required is... 37.90 lts How much water you need for this brew.
Approximate Mash Volume 41.20 lts Approximate volume of your mash.
בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הרשה לי לצטט גדולים וחכמים ממני כאן (ג'ון פאלמר - how to brew פרק14)

The grist/water ratio is another factor influencing the performance of the mash. A thinner mash of >2 quarts of water per pound of grain dilutes the relative concentration of the enzymes, slowing the conversion, but ultimately leads to a more fermentable mash because the enzymes are not inhibited by a high concentration of sugars. A stiff mash of <1.25 quarts of water per pound is better for protein breakdown, and results in a faster overall starch conversion, but the resultant sugars are less fermentable and will result in a sweeter, maltier beer. A thicker mash is more gentle to the enzymes because of the lower heat capacity of grain compared to water. A thick mash is better for multirest mashes because the enzymes are not denatured as quickly by a rise in temperature.

ובעברית -  היחס צריך להיות בין 2:1 לבין 1.25:1

גילוי נאות: את הציטוט הנ"ל הראה לי עמנואל בבישול שבו התארחתי אצלו (תודה עמנואל)

עודד
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מעניין. אני צריך לקרוא את זה כמה פעמים לפני שאבין מה המשמעות היישומית של זה.

הערה אחת - בגלל שפאלמר הוא אמריקאי, כשהוא מדבר על יחס גרעינים:מים הוא מודד גרעינים בפאונד (450 גרם) ומים בקווארט (950 מ"ל). לכן טווח של 1:1.25 עד 1:2 הוא למעשה 1:2.6 עד 1:4.2 (בערך)

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

צודק, זה גם מה שהכנסתי למחשבות המאש שבאתר.

עודד
דני's picture
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בעיקרון זה מאד נכון, אבל צריך גם לזכור שהספר הראשון שמפורסם באינטרנט, נכון ליום שבו הוא נכתב.

אם אתה רוצה להעמיק כדאי למצוא חומר שכתב המתסיס המטורף. http://www.themadfermentationist.com

אני לא בטוח אם שמעתי רעיון איתו או שהוא ציתת דברים שהוא כתב אצלו בבלוג; אבל הוא עושה הרבה ניסויים וכותב על התוצאות. הוא בדק יחסים מאד גבוהים של מים ללתת והתוצאות שלו היו שיש עליה בנצילות בכמות גדולה של מים. פלמר עצמו אמר שליחס מים ללתת יש השפעה קטנה על טיב התירוש

¢2

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני רק מקווה שאנשים לא מתייחסים ברצינות מידי לכל מה שנכתב כאן בפורום.

למקרה ואני טועה וכן, אז דעו שלייחס בין המים ללתת חשיבות עליונה והשפעה ישירה על התוצאה כמו גם על התהליך עצמו.

ושימו לב, אני לא אומר על הטיב, אני אומר על התוצאה. בירה טובה תצאה בכל יחס אבל התוצאה תהיה שונה.

כל הנ"ל נכתב אך ורק על סמך נסיון.

שבת שלום.

דני's picture
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

האם יש רמיזה על כך שאנשים מסוימים מוליכים אחרים שולל?
מנסיוני המצב הפוך גוטה; גם מאש מאד דליל של 4  ק"ג לתת על 25 ליטר מים נותן תוצאות דומות למדי למאש של 1:3. וזה על בירה שכבר עשיתי לא מעט פעמים בשנה האחרונה (כולל הבישול של השבוע הבא).
הבעיה העיקרית במאש סמיך היא לערבב אותו מספיק טוב כך שהאנזימים יגיעו לכל העמילנים וגם שתהיה אחידות של החום במאש. אחר כך צריך גם  לשטוף את המאש ובמקרה של מאש סמיך מאד זה כאב ראש רציני.