תמיד יש פעם ראשונה

13 תגובות [לתגובה האחרונה]
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שלום לכולם,

בצער רב אני מודיע כי אחד הבקבוקים בבישול החיטה האחרון שלי, מאס בהמתנה ופשוט התפוצץ בשלב התסיסה השניה.

דגן, אני יודע מה תגיד, בטח גם הבקבוק לא התמודד עם הטעם של החיטה.

בכל אופן, על מנת למנוע מקרים דומים, אני מנסה לחשוב מה יכול היה לגרום לפיצוץ.

הבקבוקים, כאמור עם בירת חיטה (שמרי munich) שעברה תסיסה של שבועים במיכל.

FG היה קצת גבוה, 1020, אבל הוא לא השתנה בשבוע האחרון של התסיסה. בישול זה הו של 20 ליטר והוספתי אליו 180 גרם סוכר ענבים.

ההשערות שלי בנוגע למקרה זה הן:

1. יותר מדי סוכר (בד"כ אני מוסיף 150, למרות שכבר היו לי בישולים עם 180 גרם שעברו בשלום)

2. זיהום בבקבוק (הרחתי את הבירה שנשפכה, והריח היה תקין)

3. בקבוק חלש.

האם גם אתם נתקלתם באירוע דומה? האם יכולים להיות גורמים נוספים לפיצוץ?

האם אני לוקח את זה קשה מדי?

שמח שלא היו נפגעים (פרט לנפגעי חרדה)

 

המשך סופ"ש מהנה

אבנר

 

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

חוויתי גם חוויתי פיצוציי חיטה (וגם אחרים), בד"כ בקבוקים ירוקים. אני חושב שמנית את הסיבות האפשריות.

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אפשרות נוספת - פיזור לא שוויוני של הסוכר כתוצאה מערבוב לא מוצלח בשלב הפריימינג. זה יכול להסביר את העבודה שרק בקבוק אחד איבד עצמו לדעת.

אני חוויתי ב-30 הבישולים שלי שני בקבוקים שהתפוצצו. בכל אחד מהמקרים זה היה בקבוק בודד בבישול ולכן אני מניח שזה מקרה של זיהום נקודתי (בבקבוק) או עודף סוכר נקודתי. אני פחות מאמין באפשרות של בקבוק פגום.

דגן

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אבנר, חברי המלומדים ציינו את כל הבעיות שאני הייתי חושב עליהם.

אם זאת, אני חייב לאמר כי לעניות דעתי יש אפשרות להחלשות הבקבוקים בשימושים חוזרים.

בקבוקי השליש הישראליים לא מיועדים למיחזור והמבשלות הגדולות לא טורחות לשטוף ולהשתמש בבקבוקים אלו שנית. הם מועברים לגריסה ומשמשים לייצור זכוכית חדשה (אני מקווה שזה מה שעושים מהם).

בכל אופן, מכיוון שכך, הזכוכית של בקבוקי השליש הישראליים חלשה יותר מזו של בקבוקי החצי או של הבקבוקים תוצרת חוץ המיועדים לשימוש רב פעמי.

 

 

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כדי לסבך את העניינים...

טעמתי שני בקבוקים מהבישול ובשניהם היה גיזוז נמוך מאוד.

נראה שהשמרים בכלל לא עבדו בבקבוק.

הטעם של הבירה לא רע, אבל אם להיות כן, נראה לי שהלתת שקיבלנו הוא לא לתת חיטה.

והמיגוז לא ממש הצליח.

בקיצור, בישול לצריכה עצמית בלבד

 

דני's picture
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אמנם על פניו אתה מתאר מצב של פיזור לא אחיד של הסוכר אבל יש כמה שאלות שיכולות לעזור בתעלומה.

באיזו טמפרטורה הייתה התסיסה של הבירה?

האם הטמפרטורה השתנתה בזמן התסיסה?

באיזו טמפרטורה אתה שומר את הבקבוקים?

איך ערבבת את הסוכר לבירה הירוקה?

כמה זמן עבר משלב הביקבוק?

לדוגמא, אם פספסת את כמות הסוכר ב 5% וכמות הבירה הייתה רק 19 ליטר והתסיסה הייתה באזור ה-15 מעלות אזי הגזת למעל 3.5 נפחים וזה מעבר למה שמומלץ לבקבוקים.

תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הי דני,

את הסוכר המסתי בסיר עם קצת תירוש, הכנסתי אותו לדלי חדש ועליו הוספתי את התירוש ממיכל התסיסה.

מילאתי 61 בקבוקי 1/3, ככה שהכמות תקינה, התסיסה היתה בטמפ' החדר, 13-20 מעלות, ונמשכה 11 יום בערך (מהביקבוק).

לי נראה שהיה פיזור לא אחיד של הסוכר, כי שני בקבוקים היו כמעט flat לגמרי, בעוד שבקבוק אחד התפוצץ.

 

דני's picture
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מנסיוני כשמוסיפים את התירוש על השמרים האחידות די סבירה.

האם ישנה סיבה ברורה לגרביטי סופי גבוה?

הנה כמה שאלות שכדאי לבדוק על מנת לברר אם הסיבה היא בשמרים או בהרכב התירוש.

מה הרכב הלתת במאשינג? באיזה חום היה המאשינג? איך הוספת אוויר/חמצן לתירוש לפני ההתססה? באילו שמרים השתמשת? באיזו כמות שמרים?

תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הי דני,

אני עדיין (דגש על עדיין) מבשל עם רכז

באופן די עקבי אני לא מצליח לרדת מתחת 1020-1018 בFG, ללא קשר לאופן בו אני מאוורר את התירוש.

אני מקרר את התירוש עם מים מינרלים, ולדעתי ייתכן וזו הבעיה, אולי הPH של המים המינרלים נמוך מדי.

השתמשתי בשמרי munich. (שקית אחת)

דרך אגב פתחתי עכשיו בקבוק נוסף והוא היה מוגז מדי אבל לא מזוהם.

חזרתי לתיאוריה של סוכר לא מאוזן.

תודה

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תמיד אותו סוג(יצרן) רכז?

 

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אבנר,

אל נא תתנצל על בישול מרכז!

רבים מאיתנו מבשלים בירות טובות מאד מרכז לתת.

יש אף כאלו שטבלו רגלם בבריכת האול גריין ועדיין חוזרים לשכשך מידי פעם ב"בריכה של הקטנים".

לבישול מרכז יש יתרונות רבים מאד, ולא לכולם יש את הזמן והסבלנות לבישול מגרעינים בלבד.

עוד דבר חשוב - אחד האלמנטים המשפיעים ביותר על תוצר הבירה הוא תהליך התסיסה ומשטר הטמפ'. כאן אין לבשלני האול גריין יתרון על פני בשלני התרכיז.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
ארז- בירת הכרמל's picture

Location

חיפה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/18/2010

ועל זה אמרו פעם הגששים "היה צליל זילזול" ...........................:-)

אני לא יודע על מי בדיוק אתה מדבר אבל אחרי בישול השלישי (השניים הראשונים היו מאבקה) שהיה האול גריין הראשון ,נדבקתי בחיידק.

מאז אני לא מרגיש שום משיכה ורצון לשחות במים החמימים (ממה לעזאזל הם חמימים כל כך?) בבריכה של הקטנים ומי שכייף לו לבשל מרכז ואו אבקה זה אחלה .

לגבי היתרונות אני חולק עלייך ,למשל במחיר ,עלות של גרעינים לבישול 20 ליטר בירה נמוכה משמעותית ממחיר הרכז ואו האבקה לאותה כמות בירה.

בשלו עם מה שבא בתנאי שתבשלו בירה טובה !!!

 

ארז.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שלא לדבר על הסיפוק שאת הבירה הטעימה אני בישלתי מאפס (כמעט) ולא במפעל עשו חצי עבודה.

brew-tali's picture
Offline

Location

חולון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אם רק בקבוק אחד התפוצץ, אני סבור כמו נועם שזו היחלשות של הבקבוק בשימוש חוזר או אפילו פגם בייצור שהתבא מאוחר יותר. אני נסעתי עם 2 בקבוקים בארגז של הקטנוע לפני כמה ימים אחד מהם התפוצץ והשני שעבר את כל הטלטלות של הראשון הגיע כמו חדש כך גם כל עשרות הבקבוקים האחרים שעברו דרך דומה בארגז הקטנוע. בקיצור, לא נורא.

אדי סער