הסיר


לבקשת קהל חובבי הציון פותח כאן אני שרשור חדש על הסיר שעשיתי

וזה למעשה כחלק מהפרויקט ה-HERMS שהתחלתי לא מזמן (כאן) והוא ובשלבים האחרונים שלו.

 

תמונות של הסיר אפשר לראות כאן


אתחיל מזה שבנייה והרכבה סיר כזה פשוטה למדי ולא יקרה אפילו נועם יכול לעשות את זה לבד (עם השגחה צמודה של החוטא כמובן)


תחילת תולדות הסיר במיכל לשמן זית בנפח 50 ליטר אשר רכשתי אצל "חן שמואל" בערך ב 250 ש"ח כאשר הכוונה הראשונית הייתה לעשות סיר ל בשיטת בישול BIAB

היתרונות ברורים - סיר נירוסטה, אם הברגה לברז, זול מאד כאשר ברקע שאלה פתוחה של מקור החום. חזי מחן שמואל אמר ש"החברה שמים תחתית ומחממים על הגז" – עד היום לא מצאתי את החברה...


דבר ראשון שעשיתי – חתכתי את המיכל למעלה, כמו שאפשר לראות בתמונה. למה? כי קודם כל שיהיה דומה לסיר, גם היתי צריך פתח גדול כדי להוציא שקעם גרעינים (BIAB). דבר נוסף וחשוב אף יותר שטח פני הנוזל לעדוי יעיל יותר


הדילמה הבאה – חימום. לאחר לבטים רבים החלטתי לחמם בחשמל. היתרונות יותר זול מגז, זמין יותר ולא נגמר באמצע, לדעתי בטיחותי יותר, וכמובן אפשר ליישם אוטומציה.


צעד הבא היה לבחור גוף חימום. החלטתי ללכת על פשוט וסטנדרטי וזול אך חזק.נבחר גוף חימום כפול למיחם מוסדי (~60 ליטר) בעצמה 2600+400 W ועלותו 150 ש"ח כולל מע"מ.

ההתלבטות היתה רק עם אפשרות חיבורו לסיר. מאחר ואני רגיל לעשות הכל לבד לא ידעתי איך אני עושה חור כזה גדול ויפה אך בסוף וויתרתי והלכתי למסגר בפרדס חנה שהוא מתמחה

בעבודות נירוסטה ולהפתעתי הוא עשה לי את זה ב5 ד' בעלות של 20 ש"ח במזומן.


שאלה נוספת: האם להתקין ג"ח בתחתית או בדופן?(ככלל לפי חוקי טרמודינמיקה מקור חום צריך להיות כמה שיותר נמוך) כאן ישנם מס' נקודות אשר צריך לקחתן בחשבון. הראשונה – איזה גוף חימום נבחר: האם זה משהוא סטנדרתי ולא יקר,כמו שאני בחרתי ואז אין כל כך ברירה, או לפי הזמנה מיוחדת (אילוצי צורה, נירוסטה וכו') ואז זה יקר יותר מכאן שיקול נוסף העלות הכספית. נקודה נוספת פשטות בהרכבה – כל החלקים שאני השתמשתי למעשה פורקו ממיחם ישן והחצאית שתפרתי היה פשוט מאד לעשות (לא לחינם העברתי 4 שנים בשנקר). בנוסף זה נירא לי יותר נוח כאשר כל העסק הוא למעטה מוסתר ולא בולט בצד מה שהיה מפריע ל"מעיל" – יריעת בידוד. לנקודה אולי היותר חשובה – בטיחות, ואיך שאני עשיתי לי לפחות נירי בטיחותי יותר.


מדיד גובה מים – צינורית שקופה אפשר לקנות בכל מעבדה שמתקנת מיחמים. אפשר להתקשר למפעל של מיחמים (“לימה” אם אני לא טועה) ולשאול מה מעבדת השירות שלהם קרובה לכם. אני קניתי אצל "דני תיקונים" ברח' שלמה בת"א, טל'036820995 עלה ממש גרושים. אני גם שמעתי שגם לשפי יש את זה. אביזרי פליז – אצל "ספרקו"


זמני חימום ורתיחה. הניסוי היחיד שעשיתי היה להרתיח 45 ליטר מים מהברז (ללא יריעת בידוד). זה לקח בערך שעה וחצי – שעה וארבעים. אבל סה"כ הזמנים סבירים ביותר.


הסיר היום עטוף ביריעת בידוד שנשארה לי על עלית הגג וזה מגן מצד אחד מאיבוד החום ומצד שני מקוויות.


ביקורת טמפרטורות. בשלב הבא אני מתכוון לחבר אל הסיר רגש חום אשר מחובר לבקר חום ושהוא מצידו מחובר לטיימר, כאשר הרעיון בגדול הוא להחיל לחמם את התירוש, נגיד מ-70 מעלות וכאשר יגיע לרתיחה, 100 מעלות, הטיימר ייתן סימן קולי כל שהוא ויתחיל לספור זמן בישול ויצפצף אחר כך בנקודת זמן שאני אקבע. שכל זה למעשה משחרר אותי מלהיות כל הזמן ליד הסיר לעיסוקים אחרים ולבוא רק כשצריך או בסוף הבישול.


נירא לי זהו... מקווה שעניתי על שאלות ועם יש עדין אז גלו גלו


לשיפוטכם


Gil's picture
Gil
Offline

Location

גן יאשיה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 06/05/2011

אלון שלום,

אני בונה סיר בישול דומה לזה שאתה בנית.

אני רוצה להכין את כל הרכיבים החשמליים (כרגע יש רק אלמנט 2600W), כדי שחשמלאי יחבר הכל בסוף.

ראיתי בתמונות שיש משהו כמו כפתור שליטה על המערכת (קשה לראות בתמונות).

מה זה הרכיב? (פוטנציומטר?) איפה משיגים?

רון_ב - ronstar's picture

Location

עמק זבולון 35
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/06/2010

 

 

 

אלון שלום,

 ראיתי את העץ והתמונות שפתחת על בניית הסיר החשמלי שלך, כל הכבוד נראה נהדר. 

 אני כיום חושב גם על שדרוג הבישול ומעבר לסיר גדול יותר וכמובן הסבתו לחשמל.

יום נהדר

רון

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ראתי את הסיר בפעולה והתפעלתי. שכנעת אותי לעבור לחשמל.

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

גואו, איזה שירשור ארוך!!!

אבל תגיד לי, מה עשית עם כל השמן זית????

בכל השאר --> כל הכבוד!! למרות שחשמל זה לנזירות!

סיינט (החוטא הגדול)

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

אני מבולבל. בתור אחד שיצא לו להתחשמל כמה פעמיים בחיים (והכל היה במחשבה תחילה) אני בעד הרעיון. צריך רק להיות אחראיים.

העניין הוא ככה. בשירשור קודם על מיחמים שאלתי אם מיחם יכול לשמש כמאש טאן (אם התוספות הרצויות). עמנואל ענה לי שלא, אלוהים ישמור. איך שנראה לי (בלי להעליב) בנית מיחם גדול עם מקצה שיפורים מאוד מכובד. לא? 

If you don't stand for something

You will fall from anything

אלון coZary's picture
Offline

Location

זכרון יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/24/2010

1. גלעד, אם אתה מבולבל כך שליש, זה יעזור

2. אם עמנואל אומר כנירא שזה נכון

3. אני ממש לא נעלב, (לי זה בד"כ לא קורה אני לוקח שליש וזה עוזר), למה להיעלב, אני די מרוצה ואף גאה בתוצאה. אתה צודק, כאשר ראתי מיחם 60 ליטר שעולה מעל 1000 ש"ח (ותאמינו לי שמצאתי מחיר הכי זול) אז אמרתי למה לקנות אם אפשר לעשות יותר זול. אמרתי - געמאכט.

ובחזרה לרעיון שלך

עמנואל עמה לשאלתך נכון "לא",  רק ששאלתך לא התיה נכונה. בגדול, בכל פרויקט שכזה אתה צריך לשאול את אצמך מה המטרה שאתה רוצה להגיע (סוג הבישול, מהירות, נוכות, נפחים!, וכו') מה האילוצים שלך, כמה זה יעלה ואיך אפשר לעשות את זה יותר זול. את הניתוח הזה אגב אני עשיתי(אפשר ליראות את חלקו בבלוג על המערכת כולה) כמובן אתה יכול לעשות מאש במיחם, השאלה למה? מה אתה רוצה להשיג? עקרונית ישנם שתי שיטות בישול שמשתמשות במיחם: BIAB שנועם משתמש בה, והשיטה שרועי משתמש בה והוא תיאר אותה כאן: http://zion.e-snif.com/content/bibermeister ושהשיטה הזו הוא למעשה BIAB אוטומטית ומבוקרת. אני אישית מאד אוהב מה שרועי עשה ואף שקלתי לעבור לשיטה הזו ואפילו יש לי תוכנית איך לעשות את זה בלי לקדוח חורים בנירוסטה וגם בזול אבל אני עדיין חושב שהמערכת שלי יותר מתאימה לי.

בכל מקרה זהוא שירשור על הסיר ובקשתי שהתגובות והשאלות יהיו רק שהקשר, ואם יש שאלות ו/או רעיונות על המעכרת בישול שלי או בכלל אז בשירשור המתאים, ואין לי כח כל פעם להעתיק את הקישור

 

אקח עוד שליש...

 

 


Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לבשל בירה מגרעינים בלבד? מה לא ברור לך? לא מדובר פה בכלל במאש טאן.

כשאתה מגיע למרכז תן צילצול, סיור מקיף במבשלה שלי כולל הסבר מקיף על התהליך מובטח כמו גם כוס בירה טובה.

קרן's picture
Offline

Location

השושנה
מבשרת ציון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/01/2010

איזי, מה איתי?

גם אני רוצה הזמנה לבירה ועל הדרך אשמח לסיור במבשלה ;)

קרן

מבשלת קייס

 חובבת ציון הראשונה!

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הבנתי שנתראה בחמישי הבאה. 

אלון coZary's picture
Offline

Location

זכרון יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/24/2010

תגיד ומה הסיפור עם השתי הנציגות שלך שבתמונה, הן גם יהיו בבישול? אז אני לוקח עוד שליש ובא...


גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

מוחמד בוא יבוא

If you don't stand for something

You will fall from anything