לבקשת קהל חובבי הציון פותח כאן אני שרשור חדש על הסיר שעשיתי
וזה למעשה כחלק מהפרויקט ה-HERMS שהתחלתי לא מזמן (כאן) והוא ובשלבים האחרונים שלו.
תמונות של הסיר אפשר לראות כאן
אתחיל מזה שבנייה והרכבה סיר כזה פשוטה למדי ולא יקרה אפילו נועם יכול לעשות את זה לבד (עם השגחה צמודה של החוטא כמובן)
תחילת תולדות הסיר במיכל לשמן זית בנפח 50 ליטר אשר רכשתי אצל "חן שמואל" בערך ב 250 ש"ח כאשר הכוונה הראשונית הייתה לעשות סיר ל בשיטת בישול BIAB
היתרונות ברורים - סיר נירוסטה, אם הברגה לברז, זול מאד כאשר ברקע שאלה פתוחה של מקור החום. חזי מחן שמואל אמר ש"החברה שמים תחתית ומחממים על הגז" – עד היום לא מצאתי את החברה...
דבר ראשון שעשיתי – חתכתי את המיכל למעלה, כמו שאפשר לראות בתמונה. למה? כי קודם כל שיהיה דומה לסיר, גם היתי צריך פתח גדול כדי להוציא שקעם גרעינים (BIAB). דבר נוסף וחשוב אף יותר שטח פני הנוזל לעדוי יעיל יותר
הדילמה הבאה – חימום. לאחר לבטים רבים החלטתי לחמם בחשמל. היתרונות יותר זול מגז, זמין יותר ולא נגמר באמצע, לדעתי בטיחותי יותר, וכמובן אפשר ליישם אוטומציה.
צעד הבא היה לבחור גוף חימום. החלטתי ללכת על פשוט וסטנדרטי וזול אך חזק.נבחר גוף חימום כפול למיחם מוסדי (~60 ליטר) בעצמה 2600+400 W ועלותו 150 ש"ח כולל מע"מ.
ההתלבטות היתה רק עם אפשרות חיבורו לסיר. מאחר ואני רגיל לעשות הכל לבד לא ידעתי איך אני עושה חור כזה גדול ויפה אך בסוף וויתרתי והלכתי למסגר בפרדס חנה שהוא מתמחה
בעבודות נירוסטה ולהפתעתי הוא עשה לי את זה ב5 ד' בעלות של 20 ש"ח במזומן.
שאלה נוספת: האם להתקין ג"ח בתחתית או בדופן?(ככלל לפי חוקי טרמודינמיקה מקור חום צריך להיות כמה שיותר נמוך) כאן ישנם מס' נקודות אשר צריך לקחתן בחשבון. הראשונה – איזה גוף חימום נבחר: האם זה משהוא סטנדרתי ולא יקר,כמו שאני בחרתי ואז אין כל כך ברירה, או לפי הזמנה מיוחדת (אילוצי צורה, נירוסטה וכו') ואז זה יקר יותר מכאן שיקול נוסף העלות הכספית. נקודה נוספת פשטות בהרכבה – כל החלקים שאני השתמשתי למעשה פורקו ממיחם ישן והחצאית שתפרתי היה פשוט מאד לעשות (לא לחינם העברתי 4 שנים בשנקר). בנוסף זה נירא לי יותר נוח כאשר כל העסק הוא למעטה מוסתר ולא בולט בצד מה שהיה מפריע ל"מעיל" – יריעת בידוד. לנקודה אולי היותר חשובה – בטיחות, ואיך שאני עשיתי לי לפחות נירי בטיחותי יותר.
מדיד גובה מים – צינורית שקופה אפשר לקנות בכל מעבדה שמתקנת מיחמים. אפשר להתקשר למפעל של מיחמים (“לימה” אם אני לא טועה) ולשאול מה מעבדת השירות שלהם קרובה לכם. אני קניתי אצל "דני תיקונים" ברח' שלמה בת"א, טל'036820995 עלה ממש גרושים. אני גם שמעתי שגם לשפי יש את זה. אביזרי פליז – אצל "ספרקו"
זמני חימום ורתיחה. הניסוי היחיד שעשיתי היה להרתיח 45 ליטר מים מהברז (ללא יריעת בידוד). זה לקח בערך שעה וחצי – שעה וארבעים. אבל סה"כ הזמנים סבירים ביותר.
הסיר היום עטוף ביריעת בידוד שנשארה לי על עלית הגג וזה מגן מצד אחד מאיבוד החום ומצד שני מקוויות.
ביקורת טמפרטורות. בשלב הבא אני מתכוון לחבר אל הסיר רגש חום אשר מחובר לבקר חום ושהוא מצידו מחובר לטיימר, כאשר הרעיון בגדול הוא להחיל לחמם את התירוש, נגיד מ-70 מעלות וכאשר יגיע לרתיחה, 100 מעלות, הטיימר ייתן סימן קולי כל שהוא ויתחיל לספור זמן בישול ויצפצף אחר כך בנקודת זמן שאני אקבע. שכל זה למעשה משחרר אותי מלהיות כל הזמן ליד הסיר לעיסוקים אחרים ולבוא רק כשצריך או בסוף הבישול.
נירא לי זהו... מקווה שעניתי על שאלות ועם יש עדין אז גלו גלו
לשיפוטכם