השפעת "לכלוך" על מדידת צפיפות

18 תגובות [לתגובה האחרונה]
Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

אם למשורה שבה מודדים צפיפות נכנס תירוש עם ה"לכלוך" מלמטה (למשל שאריות כשות - בעיקר במדידת OG) -

איך משפיע על תוצאת המדידה? תהיה גבוהה מהמציאות? נמוכה? זניח?

מישהו עשה השוואה בשתי מדידות עוקבות - עם ובלי "לכלוך"?

אמיר

קרן's picture
Offline

Location

השושנה
מבשרת ציון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/01/2010

משקעים יביאו לכך שהקריאה שתתקבל תהיה גבוהה מהמציאות

קרן

מבשלת קייס

 חובבת ציון הראשונה!

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

קרן, אני חולק עליך.

משקעים שנמצאים בפזה נפרדת מהבירה לא ישפיעו כלל על קריאת הצפיפוות. 

Location

מדליקי המשואות
מעלה אדומים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/05/2010

סוכרים הם חומר מסיס במים, יוצרים עם המים קשר כימי ומכאן הופכים לתמיסה בעלת צפיפות אחידה.
שמרים ושאריות כשות אינם מסיסים ברמה הכימית ולא אמורים, לפחות בתאוריה,  להשפיע על הצפיפות.

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

מסכים עם ידידי המלומדים

יואב

Offline

Location

אורנית
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 05/29/2010

נשמע הגיוני.

נעשה ניסוי מחשבתי.

ניקח מיים ונוסיף סוכר (או מלח לפי הטעם) ונערבב. ברור שהצפיפות תעלה ואיתה גם המדידה.

ניקח במקביל מיים ונוסיף חומר לא מסיס. פני המיים יעלו אבל הצפיפות לא תשתנה. הגיוני שגם קריאת ההידרומטר לא תושפע באותו אופן (תוספת חול למשל - פשוט תגביה את קרקעית המשורה).

 

אמיר

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לא יותר פשוט לעשות את הניסוי על תירוש?

בבישול הבא קח דגימה, מדוד. אחרי שגמרת להעביר למיכל תסיסה, קח שתי כפות של מהמשקע שבתחתית הסיר, הוסף למשורה (אפשר גם לערבב קצת) ומדוד שוב.

Location

מדליקי המשואות
מעלה אדומים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/05/2010

ניסוי מחשבתי עושים בראש..אשלב את זה עם מה שדגן אמר ואנסח ככה:
הכשות הרי שוקע ללמטה נכון?-כן
ככה אנחנו יודעים שחלקיקי הכשות(לא מדבר על החומצות אלא על החלקים הצמחיים)לא מסיסים, אותו דבר עם השמרים, גם אם הם צפים יותר או פחות מזן לזן הם עדיין לא מהווים חלק מהתמיסה ולא משפיעים על הקריאה.
אז אפשר באמת לעשות ניסוי פרקטי ולראות עם זה אכן כך, אני מבטיח שכן.

Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 05/04/2010

אופצייה נוספת לניסוי:

מדידה לאחר בישול עם ה"אורחים" בתירוש.

סינון הדגימה ומדידה חוזרת ;).

לדעתי, לא יהיה הבדל.


Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

חברה אתם השתגעתם? איזה ניסוי צריך פה? זאת עובדה. חומרים שלא מסיסים בנוזל אינם משפיעים על המשקל הסגולי. נניח מסורה עם מים. למים משקל סגולי 1. נניח שהמבשל הסקרן שופך חול לתוך המים והחול שוקע. מה יש מעל לחול? מים, יפה!. מה הגרביטי של המים? בהנחה שהחול שקע כולו לתחתית ולא שחרר מלחים או מינרלים אחרים? 

אני מניח שיש פה גם שלא יודעים מה הוא משקל סוגולי, משקל של סנטימטר מעוקב חומר הוא המשקל הסגולי. מי ישאל מה זה מעוקב? (רמז - לא מעוקב חקירה)

הערה רצינית - לCO2 שמומס בבירה לאחר התסיסה יש השפעה משמעותית על קריאת ההידרומטר (לא על המשקל הסגולי של הבירה) ולכן כדאי מאוד לאוורר את הדגימה לפני ביצוע הקריאה. בןעות הגז עוזרות לציפת ההידרומטר במסורה.

 

Jeans Brewery's picture
Offline

Location

beer sheva
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/25/2010

עמנואל צודק בכל מה שהוא אמר.

רק הערה אחת אם ההידרומטר "מתיישב" על המשקעים עצמם אז הקריה תיהיה לא נכונה.

עוד הערה\שאלה: מה שאנחנו מודדים בהידרומטר זה סוכר, את הצפיפות ההתחלתית שנגרמת כתוצאה מסוכר משווים לצפיפות סופית. העניין הוא שבהתחלה נמדד סוכר, בסוף נמדד כמה סוכר חסר אבל לתוך המדידה מתווספת שגיעה של אתנול שצפיפות שלו נמוכה וCO2 . השאלה היא האם הטבלאות והמחשבונים לוקחים בחשבון את ה"שגיעה" של ההידרומטר כתוצאה מהימצאות אלכוהול בעל צפיפות נמוכה? וגם אולי של CO2 ?...משהו בקירוב...

מקווה שלא סיבכתי אותכם :-)

מצאתי את הנוסחה הזאת לתיקון, השאלה האם צריך להשתמש בה או שהתיקון כבר נמצא בטבלאות?

0.1808*OG +

0.8192*FG = %אלכוהול מתוקן

http://www.facebook.com/JeansBrewery

שיטה-בירה מדברית מעת Jean's Brewery

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כמו שכתבת, הידרומטר לא מודד סוכר - רק משקל סגולי. הטבלאות והנוסחאות המשמשות לחישוב רמת האלכוהול משתמשות בסט של הנחות עבודה בינהן המקדם לפיו כמות X של סוכר מייצרת כמות Y של אלכוהול בתהליך התסיסה. בקיצור - הכל כבר בטבלאות.

צריך לזכור שגם מוצקים יכולים להשאר במצב תרחיף (suspension) בנוזל (לפחות לזמן מסויים עד שהם שוקעים) ובשלב זה הם יכולים להשפיע על המשקל הסגולי של הנוזל.

Jeans Brewery's picture
Offline

Location

beer sheva
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/25/2010

דגן, לפי מה שאני מבין הטבלאות לוקחות בחשבון את הצפיפות הנמוכה של אתנול וגם של CO2 בנוזל. כי אם בהתחלה מדדת סוכר אתה חייב להשוות את זה לסוכר. אתה לא יכול להוות דובים לתרנגולות Laughing

http://www.facebook.com/JeansBrewery

שיטה-בירה מדברית מעת Jean's Brewery

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

CO2 לא יכול להלקח בחשבון היות והינו תלוי טמפ'.

Jeans Brewery's picture
Offline

Location

beer sheva
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/25/2010

בטמפ', בסוג השמרים, כמות סוכר זמינה, אולי אפילו סוג הסוכר הזמין, מצב רוח של השמרים...בגלל זה אמרתי בקירוב.

http://www.facebook.com/JeansBrewery

שיטה-בירה מדברית מעת Jean's Brewery

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בעצם במחשבה שניה - אני חוזר בי. עדיף לעשות הנחות לגבי רמת המסיסות ורמת ה"תרחיפיות" של המוצקים בנוזל וכך לחסוך את הצורך בניסוי מיותר. במילים אחרות - עדיף לבסס הנחות עבודה על חול ומים ולהמנע ככל הניתן מניסוי בתירוש אמיתי.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אפילו אני לא הבנתי...אפשר להיות יותר ישיר?

Jeans Brewery's picture
Offline

Location

beer sheva
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/25/2010

עמנואל זה היה מכוון אליי?

http://www.facebook.com/JeansBrewery

שיטה-בירה מדברית מעת Jean's Brewery

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לא, לדב.