ייעוץ בנוגע לזוג מתכונים

17 תגובות [לתגובה האחרונה]
Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 03/23/2011

לאחרונה בישלתי שני מתכוני partial-mash שכבר בוקבקו, התיישנו קמעה וכן נטעמו. אשמח גם לייעוץ כללי בנוגע למתכונים עצמם: מה הייתם משנים, כך שאוכל לקבל רעיונות מה לתקן/לשנות לפעם הבא.

הרעיון היה לנסות לייצר את שני הקצוות של סגנונות הבירה שאני אוהב:

הראשונה אייל כהה, מאלטי, חורפי ומתובל - והרי מה שעשיתי בלי לייפות שום דבר:

לתת: 1.5 ק"ג פייל אייל, 0.5 ק"ג מינכן סוג 1, 0.5 ק"ג לתת חיטה, 300 גרם קארא-אמבר, 250 גרם קארא-ארומה, 125 גרם קארא-פא1 - מאש ב67-70 מעלות למשך שעה ביחס של 2.5 ליטר לק"ג לתת

אח"כ: 28 גרם הלרטאו + 21 גרם קנט גולדינג למשך שעה

אח"כ: 2 ק"ג רכז לתת נוזלי מונטונס סופר-לייט, הרתחה נוספת, הוספה של 350 גרם (בערך) סוכר נבט, 100 גרם מולסה (! - אני חושד שזו הייתה טעות), 7 גרם קנט גולדינגס נוספים ותערובת של תבלינים שהכילה כפית גדושה מכל אחד מהבאים: קינמון, ציפורן, פלפל אנגלי וג'ינג'ר. בישול של 5 דקות נוספות, ולאחר מכן כיבוי האש, העברה למיכל התסיסה, דילול עם קרח והשלמה ל19 ליטר ופיזור של שמרי S-04 על כל הדבר הזה, ערבוב וסגירה של כל הדבר הזה לשבועיים תמימים. אוי, איך שכחתי גם זרקתי פנימה 30 גרם שבבי עץ אלון שחיטאתי בכוהל קודם לכן.

אז קודם כל, אשמח להערות כלליות לגבי המתכון עצמו. שנית אשמח לרעיונות לגבי למה זה לא יצא טעים? המרקם, הגיזוז, המתיקות והמרירות, כמו גם האחוז אלכוהול (6.5% בערך) יצאו פחות או יותר כמו שרציתי. מה שכן, יש טעם לוואי מאוד לא נעים וגם ריח שדומה לטעם הזה. הם מלווים בגרעפסים די מגעילים לאחר כמה שלוקים. אני רוצה להבהיר שאין זיהום בבירה. הטעם לוואי הוא טעם דומה לטעם הטיפוסי של שמרי S-04 רק בגירסה הלא טעימה שלו. זה מאוד מוזר שכן התססתי את הבירה בטמפרטורה של 20 מעלות. עוד אנקדוטה מעניינת היא שבמהלך התסיסה היו לבירה טעמים קיצוניים של באבל-גאם ובננה שנעלמו אחרי שבועיים במיכל ובזמן הבקבוק כבר היה לבירה הטעם הכי נקי שאי פעם טעמתי מבירה ביתית. רק אחרי שבועיים בבקבוק התקבל הטעם לוואי המוזר הזה. עוד משהו הוא שלא מרגישים בכלל לא את העץ ולא את התבלינים - הטעם לוואי מהשמרים פשוט משתלט על הכל. רעיונות למה זה קרה? עצות לגבי שיטות יותר טובות לטיפול בעץ ובתבלינים? מה אתם חושבים על S-04 באופן כללי, האם נתקלתם בעבר בטעמים לא נעימים ממנו?

הבירה השנייה היא פייל אייל חזק פסאודו-בלגי:

לתת: 1.5 ק"ג פילסנר, 0.5 ק"ג וינה, 0.5 ק"ג לתת חיטה, 250 גרם קארא-פילס, 250 גרם קארא-רד - מאש ב67 מעלות למשך שעה שוב ביחס של 2.5 ליטר לקילו. אח"כ הוספתי 28 גרם הלרטאו + 21 גרם סטיריאן גולדינג לבישול של שעה, ואז הוספתי 2 ק"ג רכז נוזלי סופר-לייט + 0.5 ק"ג לתת אבקתי, 350 גרם דבש + 250 גרם סוכר נבט. אז הרתחתי שוב והוספתי 30 גרם זרעי כוסברה יחד עם 28 גרם סאז + 7 גרם סטיריאן גולדינס לחמש דקות אחרונות ושוב אותה פרוצדורה של דילול וצינון. הפעם השתמשתי בS-33. שוב התסיסה הייתה ב20 מעלות פחות או יותר.

כנראה שהטמפרטורה הייתה נמוכה מדי כי לא התקבלו טעמים פירותיים כמעט בכלל ורק את הטעם האופייני (והלא כזה טעים) של S-33. יש לבירה טעם יותר דומה למין פייל-אייל אנגלי מוזר וקצת פיקנטי מאשר בירה בלגית (טריפל?). חוץ מזה זה יצא קצת מר מדי ביחס לבירות בלגיות מסגנון דומה, והצבע יצא קצת יותר כהה ממה שציפיתי. עצות? האם כדאי ללכת על T-58 בפעם הבאה? או רעיון אחר?

אודה על כל עצה, הכוונה או רעיון,

עומר

 

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

היות ואני המגיב הראשון אשתדל להיות עדין (ביחס למסורת של הפורום)....

מי אתה ומה אתה? כדאי שתציג את עצמך, כמה זמן אתה מבשל, איזה סגנונות, איזה מערכת וכד'. לעניין השאלות- טעים זה משהו סובייקטיבי, יתכן והבירה טובה והיא פשוט לא לטעמך. מעבר לכך שימוש בכ"כ הרבה תבלינים מצריך יישון ארוך יחסית עד שהטעמים יתחברו. כמה זמן חיכית?

לגבי הבלגית, אם אתה רוצה טעם פירותי יותר תשתמש ב-T58 ותתסיס בטמפרטורה קצת יותר גבוהה. שוב היישון במקרה הזה גם חשוב

יואב

Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 03/23/2011

אני בן אדם, אני מבשל בירה קצת פחות משנה, הסגנונות שאני מבשל הם מה שהשמרים היבשים הקיימים בארץ מאפשרים (פייל איילים, IPA, הף-ווייזן, וגם הכנתי בארלי-וויין פעם אחת). אני עושה מאש חלקי: 50% גרעיני לתת שאני מבשל בסיר של 10 ליטרים ואח"כ משלים ב50% רכז (פחות או יותר). אני עושה את המאש כאשר הגרעינים עטופים בשק גדול - כמו בסטיפינג. לגבי כמה זמן חיכיתי, אז יותר ממה שאי פעם הייתי צריך לחכות. הבירה הראשונה (המתובלת והכהה) כבר כמעט 6 שבועות בבקבוק. ולא רק אני חושב שהיא לא טעימה - יש לה באמת טעם לוואי לא נעים. עכשיו, זו לא הפעם הראשונה שאני משתשמש ב-S-04, כבר השתמשתי בו לבארלי-וויין על בסיס רכז לפני חצי שנה בערך, כך שאני יודע איזה טעמים הוא אמור להפיק. לגבי היישון, מה הסטנדרט, כמה זמן? אם כבר עבר יותר מחודש בבקבוק והיא עדיין לא מרגישה מאוזנת (או טעימה במיוחד) האם אפשר כבר להתחיל להילחץ?

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

אם % האלכוהול גבוה מ-6.5, מציע שתיישן כחודשיים- שלושה ואז נדבר. בכל מקרה אני בדומה לנועם בהמשך חושב שאיפוק בבישול בירה הינו ברכה. תנסה לא לדחוף למתכון אחד את כל המזווה ככה תוכל ללמוד מה ההשפעה של כל מרכיב

יואב

Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 03/23/2011

לגבי לא לדחוף את כל המזווה אתה לגמרי צודק - הסקרנות הרגה את החתול. על המולסה אני חושב שהייתי צריך לוותר. על מה עוד אתה חושב שאפשר היה לוותר? (בכל אחד מהמתכונים)

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

קינמון לא עובד בבירה בעיני. לגבי היתר תשתמש רק בתבלין אחד כל פעם ציפורן ופלפל אנגלי לא הולכים טוב ביחד. כדי לקבל טעם קרמלי אני משתמש בסוכר דמררה  (לח) לבלגית כהה

יואב

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לדעת חסרים במתכון הראשון 20 גרם אניס 10 דקות לפני תום הבישול. אולי גם 30 גרם זרעי כוסברה.

לסיכום, GIGO

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

עמנואל, מאיפה הביטויים האלו? אתה שולח אותי לגוגל ולא מהסיבות הנכונות

מעבר לזה לעניינו, לגבי המולסה, אין לי מושג איך זה משפיע על הבירה. האם הכוונה היא לסוכר מעובד מצמח המולסה או לעים עצמם? בגדול, מה היו הסיבות שלך להוסיף את זה לבישול? ולמה לא פשוט סוכר.

אח"כ זה נשמע שהוספת את השבבי עץ אלון למיכל בזמן התסיסה, ויכול להיות שאני טועה אבל ככל שאני יודע אתה אמור להוסיף אותם לסקנדרי. כך אני עושה כשאני רוצה להוסיף ארומות לבירה. אם מוסיפים את השבבי עץ אלון בזמן התסיסה, אז כל העסק מתנדף עם הגזים שיוצאים מהשמרים ועולים למעלה.

ודבר נוסף, חיטוי של השבבים באלכוהול, זה דבר חיובי? אני מניח שהשבבים גם סופגים ולא רק מדיפים, ויכול להיות שאלכוהול החיטוי נספג בהם ופלט את עצמו בתוך המיכל? למה לא לחטא בהרתחה?

לגבי המתכון השני, אני כעצת יואב. אין מה להוסיף, חוץ מלהגיד ליואב, שהיום הסתיימה תסיסה עם השמרי שימיי (טריפל) שקצרנו כאן בנגב. תסיסה טובה מאוד, המרת סוכר רצינית ללא בעיות. יש עדיין מנה אחת של שמרים שמחכה לך במקרר שלי. אתה לא רוצה?

If you don't stand for something

You will fall from anything

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

בינתיים אני מסודר, אבל אני מוכן לטעום את הבירהכדי להשתכנע אחרת :)

ד"א לא מקובל להרתיח אלון, חיטוי באלכוהל לא מפריע יותר מדי לתסיסה, אפשר גם לשכלל ולחטא ע"י השרייה בויסקי כדי לקבל טעמים נוספים

יואב

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

חיטוי בוויסקי נשמע לעניין, למרות שהייתי מעדיף פשוט לשתות אותו.

אני אשמור עוד בקבוק, נדבר עוד חודשיים.

If you don't stand for something

You will fall from anything

Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 03/23/2011

למה אניס? ועוד 20 גרם? אני לא רוצה שלבירה שלי יהיה טעם של ארק תודה רבה

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עומר,

אתה חדש פה. עמנואל היה ציני כהרגלו.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 03/23/2011

אוקיי אז אם התגובה הזו נאמרה בציניות, מה שניסית להגיד זה בעצם שבמתכון השני 30 גרם זרעי כוסברה זה לא לעניין?

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עומר, ברוך הבא לפורום. אל תתן לציניים לצנן את השתתפותך.

ע"פ הפוסט שלך נראה כי אתה בהחלט יודע ומבין מה אתה עושה (בכל אופן, אתה בתהליך לימוד). אני לא בטוח לגבי הסכמתינו בעניין העדפות הטעם בבירה.

 

לגבי הS04, מה היה הגרביטי של הבירה הזו? אם הוא היה גבוה, מאד יתכן שלא היו מספיק שמרים בתירוש ע"מ להתסיס כראוי ולהשאיר טעמים רצויים (ראה שירשור קודם בעניין הרטבת שמרים).

אני גם לא בטוח ששמרים (כל שמרים שהם) יכולים להאפיל בטעמם או אף לבלוט בטעמם על מגוון הטעמים שהוספת לבירה הזו: גם לתת קלוי וכהה, גם סוכר לבן, גם מולסה (שזה כמדומני סוכר "מלוכלך"), גם ת-ב-ל-י-נ-י-ם, ועל זה הוספת שבבי אלון.

השמרים מתחבאים בפינה.

אתה שואל למה זה לא יצא טעים? לעניות דעתי (וזו דעתי בלבד), הגזמת עם התוספות. וגם יתכן שהיית לך שכבה יפה של שמרי S04 מתים במיכל התסיסה.

 

לגבי הבלגית, אני אישת לא אוהב T58, אבל זה רק אני. הוא נותן טעמים "פלפליים" ו"ציפורן-איים" שאני לא כ"כ מחבב. מבחינה זו הS33 יותר "נקי".

כמו כן, לתת נוזלי (גם "סופר לייט") הוא כהה. הבירה תצא כהה יותר מבירה דומה שתבושל מגרעינים בלבד.

לגבי טמפ' התסיסה שלך - האם אתה שולט בה או שאתה נתון לחסדי הטבע? כי כתבת 20 מעלות "פחות או יותר". האם פחות או האם יותר? והאם הטמפ' קבוע או משתנה ע"פ היממה?

 

באבולוציית הבישול שלי הגעתי למקום בו כרגע אני מעדיף מתכונים שבהם יש פחות מרכיבים ולא ה-ר-ב-ה מרכיבים. כך יש יותר הזדמנות לכל מרכיב (לתת, כשות, שמרים ואולי גם מים) לבלוט באופן שניתן יהיה להבחין בהשפעתו.

בהצלחה.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 03/23/2011

תודה רבה על התגובות

לעניינו: הגרביטי של שתי הבירות אכן היה גבוה. ולגבי שכבת השמרים המתים, כשאני חושב על זה באמת קרה משהו מעניין עם הבירה הזו. בשלב של הבקבוק הבירה כבר הייתה צלולה לחלוטין והיה בקרקעית המיכל משקע שמרים יותר גדול ומוצק מכל מה שנתקלתי עד היום. גם אחרי שהבירה עברה לבקבוק בתוך יום אחד היא כבר הייתה צלולה לגמרי ומשקע השמרים בקרקעית הבקבוק נראה קטן משמעותית ממה שאני רואה בד"כ. האם מה שאתה אומר זה שאני צריך בפעם הבאה להשתמש בשתי מנות שמרים כאשר הגרביטי גבוה? זה נשמע לי מוזר כי שהכוונתי בארלי-וויין עם גרביטי הרבה יותר גבוה (8% אלכוהול) השתמשתי במנה אחת של שמרים ויצא על הכיפאק. כמו כן, אני לא נוהג להרטיב את השמרים לפני כן מכיוון שאם החברה מצהירה שאין צורך להרטיב אותם, אין סיבה שאעשה זאת. אבל כמובן שיכול להיות שאני טועה לגבי זה.

דבר שני, אני חושב שאני יודע להבדיל בין הטעמים של הלתת והכשות לבין טעמי שמרים ותסיסה. הטעם לוואי בבירה הוא בפירוש לא טעם של לתת וכשות אלא טעם של שמרים או תוצר לוואי מהתסיסה. זה טעם שקצת מזכיר חומר ניקוי (ולמען הסדר הטוב, אין חשש שבאמת יש חומר ניקוי בבירה). השאלה היא למה השמרים הסריחו את הבירה? האם זה באמת בגלל שלא השתמשתי במספיק שמרים או בגלל שלא הרטבתי אותם קודם לשימוש?

לגבי התוספות, אתה צודק, הגזמתי איתן.

לגבי הטמפרטורה אין לי שום דרך לבקר אותה, אבל יש מדחום בחדר ואם הוא אומר 20 מעלות אז אני מאמין לו.

לגבי משטר הכשות בשתי הבירות, מה הייתם משנים (הרעיון בבירה הראשונה היה מרירות מורגשת שתאזן את המתיקות של הלתת אך ללא טעמים בולטים של כשות. בבירה השנייה, בהתחשב בכך שהיא חזקה יותר מבחינת אלכוהול, רציתי מרירות טיפה מעודנת יותר אך גם ארומה ברורה של סאז)?

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני אישית מאמין לג'מיל זינאשף. הוא אמנם מצטייר כגורו של ה homebrewing אבל יש דברים בגו והוא בד"כ אומר דברים טעם (אה, וגם ג'ון פאלמר כמובן).

השורה התחתונה היא שיצרני השמרים רוצים למשוך לקוחות ולא רוצים להפחיד אותם בפרוצדורות מסובכות שימנעו מהם להשתמש במוצרים שלהם. מעניין לחפש ולמצוא את ההנחיות של יצרני השמרים המיועדות לשוק המקצועי (ז"א מבשלות בירה מסחריות). שם היצרן (פרמנטיס במקרה זה) נותן הוראות מאד ברורות לעניין הרטבת השמרים.

וכנ"ל לגבי כמות השמרים. הרי ברור ש11 גרם שמרים לא יתנהגו באותה צורה ב20 ליטר תירוש בגרביטי של 1050 ובתירוש של 1080. בהחלט צריך יותר שמרים וצריך להרטיב אותם. כמות מדוייקת ניתן לחשב בעזרת המחשבון של ג'מיל הנ"ל באתר

www.mrmalty.com

לגבי המדחום, הוא מראה 20 מעלות כשאתה מסתכל עליו, מה קורה כשאתה מסובב את הגב? וברצינות, מה בטמפ' באמצע הלילה כשאתה ישן, או באמצע היום כשאתה איננו?

היתכן ויש שינויי טמפ' שבין 14-24 מעלות במשך היממה?

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 03/23/2011

האמת שבאורח די מופלא הטמפרטורה בדירה שלי נשארת בטמפ' די אחידה, בערך 19-20 מעלות בחורף (גם ביום וגם בלילה) ובערך 25 מעלות בקיץ. אין לי מושג איך זה קורה אבל אין לי תלונות.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

רציתי לשאול, בקשר לזוג המתכונים..מי מהם הוא הפסיבי?