חברים, שאלה היפותטית לי אליכם,
אם אפשר ומותר היה למכור את הבירות שלנו ואם היו קונים שהיו מעוניינים לקנות, בכמה הייתם מוכרים?
אני חשבתי על 10 ש"ח לבקבוק שליש ו50 ש"ח לשישיה. נשמע זול? יקר?
ומה לגבי בקבוקי 500 ו 750 מ"ל ?
מה דעתכם?
חברים, שאלה היפותטית לי אליכם,
אם אפשר ומותר היה למכור את הבירות שלנו ואם היו קונים שהיו מעוניינים לקנות, בכמה הייתם מוכרים?
אני חשבתי על 10 ש"ח לבקבוק שליש ו50 ש"ח לשישיה. נשמע זול? יקר?
ומה לגבי בקבוקי 500 ו 750 מ"ל ?
מה דעתכם?
בעסקים כמו בעסקים. כמה עולה לייצר בקבוק שליש/חצי,כמה עולה למכור את אותו הבקבוק (עלויות פרסום, אחסוון, הובלה, פחת) מה שולי הרווח שהייצרן מעוניין ליצור זה מחיר המכירה. אני חושב שזאת טעות לחלק את עלות חומרי הגלם לנפח הבץ'. יש המון עלויות מסביב שאסור להתעלם מהן. למשל עלות הציוד, מים, חשמל,זמן, בקבוקים, חומרי ניקוי וחיטוי, גז, תויות, פקקים, באצים דפוקים שנמזגו לביוב וכו'. תצרף את כל העלויות ותבין שאין כאן פוטנציאל רווח. בטח לא בכמויות שאנחנו מבשלים. בהערכה גסה 15 ש"ח לבקבוק שליש היה מכניס אותי להפסדים. זאת בדיוק הסיבה שאני לא בקטע של למכור. על בירה הייצרן הקטן לא יכול לגרוף רווח. אם אתה תמכור לי בקבוק שליש ב- 5 ש"ח יש סיכוי קל שאני ארוויח במכירה לגורם שלישי. אל תשכח ששליש גולדסטאר רחמנה ליצלן עולה 5 ש"ח.
אני יודע שלא התכוונת לקבל שיעור בשיווק אני סתאם הרחבתי את היריעה. בשביל הספורט 10 שח לשליש זה סבבה. לנו המשפטנים יש נטיה להשבית שמחות, דהההה.
השאלה היא באמת מה מטרת המכירה.
אם אתה מבשל נגיד 20 ליטר, ומתכנן 5 ליטר לשתות בכיף עם חברים וב15 ליטר (ובלי להשקיע בפרסום ושום דבר) למכור לחברים/מכרים כדי "לכסות עלויות" זה יכול להיות סבבה.
אם אתה מתכנן למכור את הבירה וכמו מה שעמנואל כתב מעליי, כבר חישבתי בראש, זה פשוט לא ילך. קשה מאוד. (וחבל)
גל,
התכוונתי לאופציה א' שציינת
הבעיה היא שאני מאמין שאין מבשל ביתי שיסתפק רק בחמישה ליטר לצריכה עצמית.
אני "מוכר" את תוצרתי ב12 ש"ח לשליש ו15 ש"ח לחצי בתקווה שאוכל להחזיר את ההוצאה על חומרי הגלם בלבד, דרך אגב, עד היום לא הצלחתי כמעט במשימה.
אני מוכר ב-80 ש"ח שישיית מיקס 330 מ"ל (אם יש במלאי - וזה נדיר) אבל בעיקר שותה בעצמי ומשקה אחרים. זה מכסה חלק (קטן) מההוצאות.
אבל בסוף - איזון (או רווחיות) הם רק פונקציה של כמות ובשביל להיות רווחי צריך לייצר הרבה.
אם כבר נכנסנו לעניין,
למישהו יצא לברר מה עלויות הקמת מבשלה, אישורים ורשיונות ללא ציוד?
רועי - אני שמח לראות שאתה מתעניין!!!
יש הרבה מאוד פרמטרים. לאישורים עצמם אין עלות מהותית אבל הם מחייבים להביא את המקום שלך לסטנדרטים של משרד הבריאות. אם אתה רוצה אני יכול לשלוח לך את התקנות הרלוונטיות - "תקנות רישוי עסקים (תנאים תברואתיים לעסקים לייצור מזון)". ההשקעה הנדרשת תלויה במצב ההתחלתי של המקום, וגודלו וכו' ויכולה בקלות להגיע לכמה מאות אלפי ש"ח.
צריך לזכור שלא ניתן להקים מפעל מזון (ובכללו מבשלה) במקום שאינו מיועד ומתאים לייצור מזון. זה חייב להיות באיזור תעשיה ובהתאם לתב"ע של העיריה/מועצה מקומית רלוונטית.
דגן
הנה, מצאתי את המסמך גם באינטרנט, בקישור הזה
מצטרף לשאלה מעליי ומוסיף: מה הם האישורים הדרושים על מנת להפעיל מבשלה ולמכור בירה?
מיסוי, בריאות וכל השאר אם יש שאר?
הכל טוב ויפה בנהלים עד...........................שמגיעים לביקורתשל משרד הבריאות שאמורה לאשר את המקום .
מסתבר שכדי לעשות חיים קלים למפקחים הם דורשים שכל המקומות שמייצרים מוצרי מזון יעמדו בתנאים של מחלבה (שהם המחמירים ביותר מכל סוגי יצור המזון) ובישראל כמו בישראל הבירוקרטיה מנצחת את האזרחים ,לא יעזרו אף אחד הטענות שהוא לא מחלבה והתנאים המופיעים בחוק הם אילו ואו אחרים .
צטער אבל זאת המציאות, מי שחושב להקים מבשלה צריך לקחת בחשבון לעמוד בתנאי תברואה של מחלבה
(כולל תשתית ביוב נפרדת ),אחרת..................
בהצלחה,
ארז.
אני לוקח בין 12-15 ש"ח לשליש ובין 15-18 ש"ח לחצי, נראה לי מכיר הוגן למי שמוכן לשלם
שאלת קיטבג: האם יש כאן התנגשות עם חוק/ים כאשר מבשל ביתי מוכר בירה פרי יצורו?..
מס הכנסה למשל?
אם אתה רוצה את התשובה הקצרה: אסור לך למכור בירה.
רצה את התשובה הארוכה?
בנוסף למע"מ ומס הכנסה על רווחים, ייצור כמו גם יבוא בירה (למכירה) מחייב בתשלום מס קניה. מס קניה הוא מס קבוע לנפח בירה מיוצרת (נדמה לי 1.80 ש"ח לליטר בירה) שכל יצרן/יבואן מחוייב לשלם בגין הייצור. אבל קודם כל, יצרן בירה צריך לפתוח תיק מס קניה והתנאי לפתיחת תיק כאמור הוא שלמבשלה יהיה רשיון יצרן מזון ממשרד הבריאות. משרד הבריאות מאשר ליצרן בירה לייצר בירה רק אם הוא עומד בשורה של קריטריונים מחמירים ויקרים למימוש - הראשון בהם הוא שהמקום/המבנה יהיה ממוקם באיזור תעשיה ויהיה מיועד לתעשיה בכלל ולתעשיית מזון בפרט. אי אפשר לייצר בירה בבית פרטי או בדירה מבחינה זו.
זה ממש על קצה המזלג.
חל איסור על מכירת אל ייצור מסחרי של משקאות אלכוהולים ללא הייתר מיוחד. מקל וחומר מכירתו. מעבר למס הכנסה יש היטל בלו.
אני מעלה את נוסח החוק לקבצים בראש העמוד. את האינטרפטציה תעשה לבד או תשכור שרותיו של עו"ד.
* לא מצליח לעלות את הקובץ. חפש באינטרנט פקודת המשקאות המשכרים (ייצור ומכירה) [נוסח חדש]
אני מכיר את הקובץ, ועולה השאלה: מה לדבי יצרני בוטיק..הרי יש כאלה שמבשלים במקומות יחסית קטנים אולי 300 ליטר כל פעם או brwe bups למיניהם? יש במסמך דברים לא רלוונטים כמו חדרי הלבשה וכו'.
אז חוץ מהמיסים יש מידע יותר ברור לגבי ייצור "בקטן"?
שמולץ,
לדעתי החוק לא מכיר באופרציה "קטנה" לעומת "גדולה". מפעל זה מפעל (ומבשלה זו מבשלה).
לגבי brew pubs כמו JEMS בפתח תקוה, לדעתי הוא נחשב מסעדה והבירה שהוא מייצר נכללת במה שהוא מייצר ומוכר בשטח המסעדה. זה כל עוד הוא לא מוכר מחוץ לעסק.
זה הגיוני?
Jems מוכר מחוץ לעסק. אני אישית ראיתי רביעיות מיקס Jems למכירה בחנות Buy The Way בתחנת דלק סונול בצומת רעננה צפון.
אבל הייתי במסעדה והמקום נקי והציוד יפה :)
לפי מה שאני מבין התנאים הסביבתיים לייצור בירה ומכירתה הם ממש נוקשים עד כדי בלתי אפשריים בהסכלות מהצד של המבשל הביתי.
אבל מסעדה רגילה בעיר שיש לה אישורים ממשרד הבריאות שמחליטה לבשל בירה ולמכור לסועדים זה בסדר?
לא משהו כדוגמאת גיימס אלא מסעדה רגילה עם מטבח רגיל? שתבשל מרכז (בשביל לעשות את העניין פשוט)
אתה מפספס עניין מאוד חשוב. מעבר לתנאים התברואתיים לצוורך קבלת רשיון עסק יש לקבל רשיון לייצור ומכירת משקאות אלכוהוליים. הרשיון הזה לא ניתן במסגרת הרשיון להפעלת העסק. תנאי הרשיון מחייבים גביה ותשלום מס מיוחד למוצרי אלכוהול.
מעיון בפקודה מצאתי בסעיף 41: "כל הרוכל במשקאות משכרים, דינו-מאסר שלושה חודשים או קנס 1,000 לירות."
וסעיף 50 אטרקטיבי מאוד: "הממשלה רשאית לצוות על תשלום פרס כראות עינייה, בעד גילוי עבירה על פקודה זו, למי שביצע את התפיסה או מסר את הידיעות שהביאו לגילוי העבירה."
לדעתי כן,
הרי בית קפה יכול להגיש קפה או מילק שייק שהוא מכין במקום. אז מה המניע שיגיש גם משקה שעשוי מתרכיז בירה שהוא עירבב במקום?
שוב, זה ההגיון שלי. יש מצב שההגיון של הרגולטור יותר מפותח משלי.
האמת שדי שווה להיות עבריין .
הקנס הוא של 1000 לירות שזה בתרגום לשקלים בדיוק 10 אגורות ועל זה כבר נאמר שהפשע משתלם (מישהו יכול בבקשה לפרוט לי חצי לירה???).
דרך אגב , שמעתי שבברוהאוס בתל אביב מבשלים מרכז ,אז לא מדובר ברעיון חדש .
אבל חברים אל דאגה ,אנחנו לא הקרימנלים היחידים בתחום ,ישנם לכל הפחות מאות אנשים שמייצרים יין ואפילו מזקקים ערק וודקה בתנאים בייתיים , טרם שמעתי על אדם שנעצר ונכלא בבית האסורים בגלל שנתפסו אצלו משקאות אלכוהוליים תוצרת בית.
לכן מי שמעוניין להקים מבשלת בוטיק מסחרית יבורך ויקח בחשבון שההוצאה די גדולה וכרוכה בדי הרבה כאב ראש.
בהצלחה,
ארז.
לפי כל הבדיקות שערכו חברים טובים (אני לא בקרתי שם כי יש בעייה עם הכשרות...)
לא כל כך ברור אם באמת מייצרים בברוהאוס בירה או מכינים אותה במקום אחר
כבר שמעתי על אנשים שנכנסו לכלא ונקנסו...אני שואל על הרלוונטיות של מחסן לתת למשל, במידה ויש לך 10 שקים סך הכל שאתה מסיים בבישול אחד...
מהפוסטים כאן עולה:
כדי לייצר בירה חייבים רשיון יצור ושיווק אלכוהול.
רשיון יצור ושיווק מחייב תנאי מחלבה קפדניים שביניהם המבנה יהיה באזור תעשיה קלה המותר ליצור מזון.
יתכן שהג'אם יוצא מכאן בשן ועיין או בכבוד רב, אבל איפה שהוא מתקבלת מסקנה לוגית שהברווהאוס בת"א (לא, למרות הבהמות הרבות שמסתובבות שם, זה לא אזור תעשיה) לא עומד בתנאים המצויינים.
האם יתכן שלמבשלת בית מרזח (BREW PUB, תמחל לי האקדמיה) באופן כללי, יש דרישות אחרות בחוק, או שהמחוקק פשוט שם את עינו בכוס וסוגר אותה?
ולגבי מחירים, מתחיל להווצר מעין "סטאטוס" בירת בוטיק שליש, 15 שקלים כאשר הנחת כמות המחיר יורד לעשר. (כמה כמות? עניין למיקוח). יחד עם זאת בפאבים ומקומות בילוי, 31 שקל לבקבוק שליש, שלא בכרח גם טעים, זה נורמלי.
נורמלי, הכוונה אנשים באמת משלמים שלושים ואחד שקלים. אבל על תצהלו בחוצות... כי יחד עם זאת שמעתי כי הפאבים אכן קונים את או בקבוק מהמבשלן, או איש המכירות שלו, באזור חמישה שקלים או טיפה יותר.
עד כאן מהרחובות חסרי החניה ושל TLV.
אין ולא תהיה בירת בוטיק ישראלית (איכותית + שמכבדת את עצמה) שנמכרת לפאב בחמישה שקלים.
זרקתם אותי אחורה לתקופת ה BA בכלכלה. וכולם יודעים שהקורסים הכי קשים בחוג הם הקורסים בתורת המחירים. במיוחד שיש אמת כלכלית אחת שהופכת את החישובים והפונקציות למיותרים.
זכרו : מחירו של מוצר, כל מוצר, הוא מה שהצרכן מוכן לשלם. לא יותר ולא פחות. למה? בגלל ההיצע והביקוש.
אם מחירו של בקבוק שליש בירת בוטיק, בלי קשר לכמה הבירה טעימה או מוצלחת (וכבר טעמתי כמה שהיו בלתי שתיות) נקבע סביב 15 אז אתה יכול לבקש 17 שח אבל הצרכן לא יקנה. אתה יכול לבקש גם 13 אבל כנראה שלא תמכור יותר אלא רק תפסיד 2 שקל לבקבוק.
אם אתה מתכוון למכור רק לחברים ומכרים חלק מהבאץ על מנת לכסות עלות חומרי גלם. (גם אני עושה את זה לפעמים). העסק הופך הרבה יותר פשוט
שלום חברים
מסקנה
ראש בריא עם בירה,במיטה חולה עם חור בכיס.
פוסט כפול
אני חושב ש-30 שח לליטר זה מחיר סבבה לא חשוב בסוג הבקבוק זה מחיר יחסית יקר
מחיר עבור כמות תהיה 20 שח לליטר
קודם כל אני חייב להגיד שזה אחלה פוסט על נושא מעניין... לגביי מבשלת בוטיק אם מישו פה מעוניין יש לי מספר מודלים חישוביים פשוטים לחישוב כמות ייצור ועלות כוללת (לקוחים מהנדסת תעשייה) ..
גם אני הבנתי ממזמן (ותודה עמנואל על ההסבר המפורט יותר) שהתחביב הזה כיף לצריכה עצמית ומקסימום קצת לסביבה .. ואין בו פוטנציאל כלכלי ..
אני עדיין שואל את עצמי אם אלכסנדר מכסים את עליות ההפצה והפרסום הגדולות...זה נראה לי סוג של מדד לסיכוי של מבשלת בוטיק להצליח בארץ.
תחושתי היא שרק בשילוב של Brew pub עם micro brewery (או במקרה הישראלי - nano brewery), אפשר להוציא איזו משכורת. בטח לא בוננזה.
וההשקעה הראשונית היא בשמיים, אחרת זה ממש שעשוע.
אבל (!),
איחולי הצלחה כנים לכל ידידינו הקטנים והגדולים:
פפו,
איציק (מבשלת שפירא)
ריפטין (מבשלת הגליל + brew pub)
דגן ורותם (מבשלת העם / בירת הדובים)
אני מקווה שלא שכחתי מישהו.
אלה עם כן קונים ציוד זבל.
אגב, השבוע ביקרתי בחנות משקאות ידוע בהרצליה פיתוח. יש שם אגף מפואר של בירה. כן, יש גם בירות בוטיק ישראליות ידועות מאוד וידועות פחות (לנו כולן מוכרות היטב).
אישתי לא יכלה להתאפק וסיפרה שאני מבשל בירה, מפה לשם התפתחה שיחה על הנושא ואני שאלתי את בעל החנות על רמת ההתעניינות בבירות בוטיק המקומיות. תשובתו היתה, פחחחח תוך ניפנוף מזלזל ביד. ציטוט "זאת סחורה שלא זזה".
אני צריך להוסיף עוד משהוא?
הצרכן הישראלי לא יקח בקבוק מקומי כשבאותו המחיר אם לא פחות יכול לקבל אחת מעשרות הבירות המצויינות שמביאים היום מחו"ל. למישהו זה עוד לא ברור? אני משתגע ממי שמשקיע את מיטב כספו/ כספי הבנק/ כספי אחרים בנירוסטה המיותרת הזאת.
מבקבוק מזדמן לא עושים כסף. פה זה לא אמריקה שמספיק שכל שמנדריק יקנה בקבוק אחד בלבד ואנחנו מסודרים. פה, בגלל גודל השוק אם המוצר לא חודר להרגל של הצרכן המוצר מת פג.
יסלח לי עמיתי המלומד
יושב כאן מנכל מבשלת בירה ומציג מודלים חישוביים לעילא ולעילא, ואתה מגיע כמו שאומרים אצלנו "אאוט אוף דה בלו" והופך את המודלים הכלכליים שלקוחים מעולם ניהול התעשייה לאפר ועפר - ועל סמך מה?
על סמך הצהרתו המבטלת כלאחר יד של מוכר בחנות זניחה בעיר מנומנמת בשרון?
ואני החשבתי אותך ידידי....
ידיד ותלמיד נאמן
אבל יש לנו פה חישובים שלקוחים מעולם הנדסת התעשייה
האמת היא שביצעתי בדיקה דומה לפני כמה שבועות בדרך היין ברעננה, ושם המוכר אמר לי שהן נחטפות מהמדפים.
באופן אישי, בגלל המחירים הדומים אני תמיד הולך על המיובאות (חוץ ממקרים של סקרנות. אגב, עוד לא יצא לי לקנות פעמיים בירת בוטיק ישראלית.)
ברעננה זאת לא חוכמה. יש אחד שקונה את כל הסחורה כדי לקדם את תרבות הבירה.
מודלים חישוביים.....וואללה......אני קורא ורואה חליפה, עניבה, חפטים, טבעת גדולה על הזרת, ככה מנהלים מבשלה. ראו ותלמדו כולכם!
אל תשכח מצנפת. כל מבשלן חייב מצנפת.
לדעתי זה שבירות בוטיק ישראליות לא זזות בהרצליה פיתוח אומר משהו על הצרכנים שם ולא על השוק באופן כללי.
כמו כן אל תשכח ששטח מדף זה משאב יקר ואף בעל חנות לא יבזבז אותו על סחורה שלא זזה.
לא חסרו אנשים שטעמו לידי בירה ביתית מצליחה וטובה באירועים השונים ופסלו כי "זה לא ברמה של קרלסברג". אני מכיר גם בחורה שבטוחה שאחלה זה פסגת החומוס שכל החומוסיות שואפות להגיע אליו... כנראה לקונים בהרצליה פיתוח יש מושג משלהם לגבי בירה איכותית
מתוסכל? מה יש לך נגד אנשים שיכולים להרשות לעצמם? אגב, הבירה המקומית יקרה מהמיובאת.
אגב, חסרות בירות ביתיות שנופלות מקרלסברג? אני מכיר לא מעט כאלו אפילו של כותבים בשירשור זה.
מניסיוני בתחום, בירה (או למעשה כל מוצר אחר) בישראל תימכר לא על פי איכותה
אלא רק לפי הפרמטרים הבאים: הההשקעה של היצרן בשיווק שלה, בפרסום שלה, ביחסי ציבור, ביצירת קשרים עם בעלי מקומות (מסעדות, פאבים, חנויות אלכוהול)
ביכולת ההפצה שלה, ביכולת הייצור המתמיד שלה (כלומר, אסור להגיע בשום פנים ואופן למצב שיש דרישה בשוק ואתה לא יכול לספק בירה),
בנתינת ערך מוסף לבירה (בניית מותג שאנשים מתחברים אליו).
בשורה התחתונה, ואת זה אני חייב להגיד לכל מי ששוקל להשקיע את מיטב כספו במבשלה מגה מתוחכמת מגרמניה/ארה"ב/צ'כיה -
כמות המכירות שלכם היא ממש, אבל ממש לא ביחס ישיר לכמה הבירה שלכם טובה או לא טובה.
אנשים בארץ לא מבינים בבירה. ואני לא מדבר על מכובדיי שקוראים את הטקסט הזה,
אני מדבר על הרוב ההדיוט (הדיוט - מי שלא מבין בנושא מסויים) של האנשים בארץ שמענין אותם המותג שהם שותים.
אם אתם חושבים שיש לכם את הIPA הכי טובה בארץ והיא הדבר הבא אז תדעו שחוץ מהפורום הזה ועוד כ-500 איש לא יהיו קונים...
(אבל אני ממש ממש אשמח לטעום אותה...:)
עצה שלי, תוכנית עסקית למבשלה חייבת לכלול לפחות את אותו תקציב על מיתוג/פרסום/יחסי ציבור כמו התקציב למבשלה עצמה.
אין לך סכום כזה? אל תתחיל בכלל.
אופציה נוספת היא כמובן "ברופאב" שיכול לעבוד מעולה.
מצטער על החפירה, אבל אם אני אגרום למישהו אחד לא להתגרש מאישתו בגלל הרפתקאה מיותרת עשיתי את שלי...;)
גלעד - אני חושב שהפרמטר היחידי שאתה לא לוקח בחשבון הוא שהשוק הישראלי הוא הכי "לא שמרני" שיש מבחינת מהירות התגובה. אם "חינוך שוק" למוצר מסויים לוקח 10 שנים בארה"ב - פה זה יכול לקחת שנה אחת. תסתכל על תחומים אחרים - למשל תחום מוצרי המזון או תחום המסעדות ותראה באיזה מהירות אוכל חדש הופך להיות "להיט" ומוכר לכולם. כמה זמן לקח לבירות הבלגיות מהרגע שהן עשו עליה ועד שהפכו ללהיט הבלתי מעורער בפאבים?
ולעניין - גם סגנונות בירה שהקהל המקומי עדיין לא מכיר (נכון להיום) יכולות להפוך למוכרות ואהובות בתוך זמן מאוד קצר. תמיד יהיו בירות קיצוניות שמיועדות לפלח קטן וגיקי אבל לצידן יכולות להיות גם IPA מתון לאנשים רגילים.
בסוף, צריך לחכות למבחן הזמן לראות את התגובה של הקהל בארץ לחלוצים שיש להם רשיון והכל ומשווקים באופן סדיר ...
בנתיים נוכל כולנו פשוט להנות מתחביב לא עסקי ..
אגב , עמנואל ועודד המודל החישובי לחיזוי עלות כוללת הוא נחמד לידע כללי למעוניינים (לאו דווקא קשור לבירה) ולא מצדיק עוקצנות כפי שנשמע ממכם .. להיות נחמדים לא עולה כסף .
.. להיות נחמדים לא עולה כסף .
יש כאלה שזה עולה להם בבריאות.