מבשלת שיווה-שקטי בבניה. תעוד מצולם.

57 תגובות [לתגובה האחרונה]
ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

בוקר טוב

אני בונה מבשלה חדשה, עד עכשיו בישלתי בשיטה המסורתית של 3 כלים: מאש טאן מצידנית, סיר 27 ליטר עם מבער, ומיחם 12 ליטר.

לפני כמה ימים הצלחתי להשיג בהזדמנות עגלת נירוסטה משתנעת שכוללת סיר 50 ליטר בלון גאז מלא, ווסת ומבער במחיר מצחיק+ הובלה עד הבית.
מסתבר שהיא שימשה כעגלת "תירס חם" בעבר: Cool

 

ומצד שני:

 

את המיחם 20 ליטר השגתי ממקום אחר.. וללא מכסה. אבל אלון הכוזרי תרם לי אחד משלו (תודה אלון על הסיור המודרך, ובירת החטיה המעולה..Smile)

 

הסיר קצת גדול לנפחים שאני מתכוון לבשל (מקסימום 30 ליטר כשהמגבלה היא מיכלי התסיסה)- וזה העלה בי את הרעיון לנסות בישול בשיטת BIAB. אבל כל רעיון השק נראה לי מגושם משהו. ולכן יצאתי ל"מחסן החלומות " שלי בחצר האחורית (זה הג'אנק יארד האיכותי שלי :) וחיפשתי כלי מתכת שיחליף את השק.

בפינת החצר עמדה מכונת כביסה שנפחה את נשמתה לפני זמן מה... מיד הוצאתי את כרטיס ה"אדי" שלה. (שמתיר לתרום את איבריה למדע..), ובהליך פ"וסט מורטום" מהיר קיבלתי כמה חלקים מעניינים:

המכונה לאחר הדיסקציה:

 

זו המשאבה, שנוסתה בהצלחה, כולל חיבור לברזים:

 

(שימו לב בבקשה לפריט המעניין מאחורה.. שתסום נירוסטה איכותי שגיליתי בטעות בחנות בברטעה.. 15 שח!!- אל דאגה לקחתי את כל הארבעה שהיו לו שם).

דרך אגב. בתיכנון לקנות משאבת MARSH, אבל את ניסוי הכלים הראשוני אתחיל איתה.

 

זה התוף, עשוי נירוסטה איכותית, ולמרבה הפלא מתאים בדיור לסיר שרכשתי:

ולידו הקטן שלי, שגילה סקרנות רבה לחלקי מתכת מבריקים (מעניין מאיפה הוא קיבל את זה..)

 

ועוד כמה חלקים שיתכן ויהיה להם שימוש בהמשך (ברזים חשמליים, גוף חימום,מנוע+רצועה+פולי, מחזירי נוזלים וציר נירוסטה איכותי..

אולי ישמש לקראשר עתידי)

שימו לב להתאמה המושלמת:

בגובה ובקוטר:


 

כל כך מושלמת, שהניטים של הידיות מפריעים:

השחזה קטנה+ ועבודת ריקוע עדינה..


 

 

בפירוק של הפולי, ניתקלתי בקשיים זהו בורג נירוסטה עם ראש טורקס, שנתקע היטב בהברגה, הקטן ניסה לעזור:


 

ותמונה בתקריב של הבורג הסורר:

ותודה לאלון שנתן לי את ראש הביט המתאים:

 

 

ועכשיו זה נכנס בול!

 

כאן עצרתי לרגע והלכתי לבדוק מה מקדם ההתפשטות של נירוסטה לעומת אלומיום.. הדבר האחרון שמתאים לי הוא תקיעה של התוף בתוך הסיר בדיוק ברגע הלא מתאים...

לשימחתי מקדם ההתפשטות של האלומניום הרבה יותר גבוה מנירוסטה . וההשערה שלי שהחופש רק יגדל בחימום.(אשמח לאמת את ההשערה הזו איתכם..)

 

ובכן, אחרי שחשבתי שהמצאתי את הגלגל (או התוף..), גיליתי שמישהו חשב על זה כבר קודם, (איזה 'שפיגל' אחד, שמסתבר שכולכם כבר מכירים). להגנתי אומר שאני לא מכיר אותו,Embarassed אז...

חוץ מזה, העיניין העיקרי כאן הוא ההנאה מהתהליך. לא?


ולעיניינו,מכיוון שהתוף אינו מחורר בחלקו התחתון, חיפשתי דרך נוחה לחורר את הדופן התחתונה. התיכנון הוא שחלק מהסינון יהיה מהתחתית, ורוב הסינון מהתוף המחורר בדופן הרדיאלית (החורים קצת גדולים- 5 ממ, ואצתרך להוסיף רשת נירוסטה/פלסטיק).

בעזרת המכשיר משוכלל הזה, הצלחתי לעשות את זה במעט יותר משעה:


וככה זה נראה לאחר מכן:

 

 

עכשיו אני מתלבט איך להמשיך מכאן:

די ברור שאצתרך לבנות סוג של כננת, כי להרים את הגרעינים ספוגי המיים הולך להיות כבד. בנוסף אני רוצה שתהיה לי אפשרות לעשות ספראג' למתקן כשהוא בחצי הגובה (מעל פני המיים בסיר) ולכן כל המתקן צריך להיות מעוגן היטב.

בנוסף, יתכן וה"עוגה' שתיווצר תמנע חילחול הנוזלים ואני אקבל 'הצפה' ופיזור גרעינים. רעיונות? האם כדאי לסגור את התוף מלמעלה על ידי רשת נוספת?

שאלה נוספת שאני מתלבט בה, היא כיצד ליצור חיבור למיים חוזרים בחלק העליון של הסיר. בלי שהבליטה של האום תפריע למהלך התוף מעלה/מטה. אלומיניום לא ניתן לרתך (בטח לא בעובי הזה)- אפשר לנסות לעשות חיבור בלחץ (ניפל עם פאזה קונית ש'מועך' את האלומיניום ויוצר אטימה תוך כדי)- אשמח לרעיונות ועזרה בנידון.

מה אופי הזרימה שכדאי לבצע בשלב המאש?
תחילה חשבתי להחזיר מלמעלה (חיבור לצינור גמיש בתוף עצמו, בשפה העליונה והזלפת הנוזל על ידי צינור מחורר),
אח"כ הבנתי שניתן להשתמש בלחץ על מנת ליצור עירבול תמידי של המאש בזמן המאש. (צינור חלול מחורר במרכז התוף), 
אולי בכלל זרימה מלמטה? 

בשלב ראשון אני שוקל להשתמש במבער לשלב ההרתחה ונחימום הראשוני. ומערכת HERMS עם מיחם ה20 ליטר. בשלב שני אני חושב להפוך את כל העיניי לחשמלי. (שלב המאש+ שלב ההרתחה עם אלמנט חימום בתחתית הסיר)

ואז עולה השאלה- האם ניתן ליצב את טמפ' המאש באצרת גוף חימום +בקר שנמצא בתחתית הסיר? 

האם הסירקולציה עם משאבה טובה תמנע over heat במאש?.

 

זהו לביינתיים. אשמח לשמוע מה דעתכם.

סוג'יי



 

 

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

אלון coZary's picture
Offline

Location

זכרון יעקב
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/24/2010

את דעתי כבר שמעת - חבל על הזמן....

עדיף כבר להתנדב ב״משמרת זהב״ או משהו כזה... (-;


נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני מבין שאתה בעניין של DIY אז כל מה שאגיד יכנס מאוזן אחת ויצא מהשניה, אבל בכל זאת,

מצאת מציאה אמיתית, תשתמש בא כפי שהיא. 

BIAB is all about KISS

stick with that

 

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אגב,

אל תעביר תירוש או בירה במשאבה שעברה בה כביסה מלוכלכת. אין שום דרך בעולם לנקות זה כמו שצריך.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

נועם, אתה צודק :) .DIY עושה לי את זה.

מעיון בהסטוריה של הפורום הזה, אני מגלה שכמעט כולם עברו בשלב זה או אחר את התהליך הזה. יתכן שהוא חלק אינטגלי מהאהבה המוזרה לתחביב.

ובכל זאת, אשמח לשמוע פתרונות טכניים לבעיות שעלולות לצוץ.
הצלחתי לפרק את המשאבה לגורמים ולנקות די טוב. ובכל זאת, זה רק עניין של זמן עד שהמשאבה החדשה תנחת כאן.. בינתיים זו תשמש לניסוי כלים.

למישהו יש רעיון באיזה תחליף זול/זמין ניתן להשתמש כניסוי 'יבש' ?(חשבתי על שאריות המאש מבישול קודם-כך אוכל לבדוק זרימה במערכת. אלון, מה אתה עושה עם שאריות המאש שלך?).

אלון, אין ספק שהמערכת שהראת לי נותנת את המקסימום במינימום השקעה. החלק הרציונלי שבי מסכים איתך. החלק השובב והיצירתי שבי משחק ונהנה.. וכנראה מצליח לגבור על ההגיון הקר..

דרך אגב- אם אתם שואלים- אלון הציע לי לעשות מהתוף אהיל חצר יפה למבשלה שלי...Surprised

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

בועז לנר's picture
Offline

Location

השחר 13
הוד השרון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/28/2011

שמש'ס,
כנס לאתר של שפידל " http://www.speidels-braumeister.de/Technical-Data:_:29.html" או תבקר אצל הדובים באבן יהודה או אצל הבודהה הצוחק בתל אביב.
שם תוכל להתרשם ממערכת סיר בתוך סיר.
אל תשתמש במשאבה! משאבה חדשה עולה 150 ש"ח בסה"כ ללא טעמי כביסה.
ראיתי בעבר בישול במכונת כביסה, הגלגל קיים צריך אולי לשפר אותו.
ראה:
http://www.realbeer.com/news/articles/news-001834.php בהצלחה.

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

במידה ואתה רוצה לעשות סחרור מים אתה יכול למצוא מכסה מתאים ובו
שלו לעשות מניפולת טפטפות או מתזים ואז שתרכיב את המכסה על הסיר המערכת תהיה מושלמת בלי בליטות שיפריעו לתוף המחורר

Theres nothing like a good brew

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

דניאל, האם אתה מתכוון לחיבור מניפול במיכסה הסיר? או לחירור המכסה של התוף עצמו?

בנוסף, עולה לי שאלה לגבי יניקת המיים (מתחת לתוף): תחתית התוף היא בצורת קונוס. כלומר, חימום של הסיר בזמן המאש בעזרת גוף חימום בסיר עצמו , עלולה לרכז את המיים החמים בראש הקונוס (המיים החמים עולים למעלה).

האם מקובל למקם גוף חימום בתוך המאש טאן? מה ההגבלות?

במידה וכן, האם נכון לתכנן יניקה מראש הקונוס? או שניתן להסתפק ביניקה מתחתית הסיר (כמקובל, בעזרת ברז תחתון). בהנחה שהסירקולציה תפזר את החום.

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יניקה מתחתית הסיר בשילוב גוף חימום יעבוד מצויין. בגלל החורים בצדדים אני ממליץ להמשיך לסחרר דרך הגרעינים בסיום המאש כאשר התוף תלוי מעל הסיר. יקבל תירוש צלול.

 
ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

אני מתלבט בין שתי אפשריות להזרמת התירוש חזרה למאש:

אפשרות אחת:

המים זורמים מלמעלה על המאש בעזרת צינור מחורר.

 

 

האפשרות השניה- פיזור המיים דרך צינור מרכזי כלפי החוץ (תנועה רדיאלית):

דעתכם?

 

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

החורים בצידי התוף מיותרים אבל אין מה לעשות בנידון,
הכי כדאי להמטיר את המים מעל הגרעינים מלמעלה ע"י מניפולד מפנים הסיר או ע"י צינור פשוט,
ג"ח בדר"כ לא אמור לבוא במגע ישיר עם הגרעינים ולכן מיקומו עדיף מחוץ לסיר על קו הסחרור.
עדיף לשאוב את המים מתחתית הסיר כאשר פתח היניקה במרכזו.
התירוש המסוחרר שואף כך להסתחרר דרך הגרעינים והוא זה שיהיה אחראי לפיזור ולאחידות הטמפ
בגלל גודל הסיר יהיה הפרש של כ-2 מעלות בין הצד העליון ותחתון של הסיר בתהליך המאש, בידוד הסיר יכול לעזור להקטין את הפער.

Theres nothing like a good brew

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

דניאל, מהי הסיבה למיקום היניקה במרכז הסיר? האם זה לא יפחית את יעילות הוירפול בסיום הבישול?
(עם סיום הבישול, חשבתי להשתמש בהזרמת התירוש החוזר תוך כדי קירור בצ'ילר.כך שתיווצר תנועה סיבובית בסיר , ובכך לאפשר למשקעים להערם במרכז)

 

שאלה נוספת לגבי בקר PDI הזה

האם הוא מתאים? (כתוב שלבקר יציאת ריליי, האם זה אומר שאצתרך להוסיף ספק חיצוני כלשהו על מנת להפעיל את הSSR?)

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

הבקר הנ"ל מתאים לעבודה עם רלייSSR, כלומר הוא מוציא מתח 12VDC להפעלת הרליי והוא זה שמבצע את החיבור והניתוק החשמלי יש לי רליי כזה שאני יכול לתת לך,
כאשר היציאה של המים מהסיר היא במרכזה, והכניסה של המים חזרה מדופן הסיר או בטפטוף, אזי תקבל מערבולת חזקה של מים בסיר תוך כדי הסחרור. הגרעינים יפריעו לתהליך זה להתרחש אך עדיין התירוש ישאף להסתחרר וזאת המטרה.
את היניקה מסיר הבישול מקובל לעשות בדופן הסיר וגובה 2 ס"מ בכדי להמנע מלסחרר את הג'יפה של הבישול שמתרכזת במרכז הסיר.
מציע שתצטרף למבלשים אחרים לראות איך הציוד שלהם עובד ובכך תוכל לתכנן את ה-DIPTUBE שלך בהתאם, דבר שקל לשנות לאחר מחשבה

Theres nothing like a good brew

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

תודה על התשובה המהירה. 

כלומר, אם הבנתי נכון, בתחתית הסיר יהיו שתי יציאות:

אחת עבור סיחרור המיים בזמן המאש.

יציאה נוספת מדופן הסיר (כמקובל ) לשימוש בסיום הבישול.

 הבנתי נכון?

 

דרך אגב. חדשות טובות לכל המבשלים באזור חדרה-
גיליתי שישנה חנות למוצרי פלב"ם עם מחירים סבירים ביותר. נקראת "נופים-אביזרי צנרת". (אזור תעשיה צפוני. רחוב המתכת 11/א)

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

עדיף להשתמש ביציאה אחת, כך תוכל לשאוב למיכל התסיסה.
תמקם את היציאה בתחתית קרוב לדופן ותגביה אותה בעזרת ניפל כפול כדי לא לשאוב את המשקעים.

תוכל לתת דוגמא למחירים הסבירים?

 
ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

 דוגמאות:

מחבר T נקבה חצי. SS 316 ב 12 שח (ללא מעמ)

זוית ח.פ CL 150 נירוסטה 316 (בקיצר- זוית 90 חצי) = 8.25 ש"ח

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

עליתי על קו מחשבה מעניין:

מכיוון שבזמן המאש, כדאי לשאוב ממרכז הסיר, כפי שנאמר: לאלץ סירקולציה ופיזור חום
 עדיף שהיניקה תהיה מהמקום החם ביותר בסיר . הווה אומר במרכז הסיר וגובה של כ 5 ס"מ מהתחתית.  מעל גוף החימום. ובדיוק מתחת לקונוס התחתי של התוף

בזמן סיום הבישול, רצוי לנקז את התירוש מנקודה נמוכה בדופן או תחתית הסיר (אבל לא במרכז).

אפשרות אחת פשוטה. היא ליצור 2 ברזים שונים עם שתי פתחים בחלק התחתון של הסיר

אפשרות שניה היא להישתמש בפתח אחד בחלק התחתון ההיקפי של הסיר, אולם בזמן המאש היניקה תהיה מהמרכז. בעזרת מניפולד אינטגרלי בתוף ,שיתחבר בלחץ (על ידי תותב) לניפל שבתחתית הסיר.

גם צינור ההמטרה מתחבר בשיטה דומה, ועם סיום המאש מתנתק ובמקומו מוכנס צינור בצורת L לסיחרור.

 

על מנת למקם את החיבור במדוייק, אני צריך להרכיב קודם את גוף החימום. האם מישהו מכיר חנות רצינית באיזור חדרה/פרדס חנה?

בכל מקרה. אשמח גם לקבל את הכתובת של שפי מת"א.

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לא אוהב את פתרון התותב, לא ישים ולא הכרחי.
יניקה מהצד תיצור סירקולציה טובה מספיק.

בנוגע לגוף חימום, ממליץ על "סשה גופי חימום" בקרית אתא.

 
ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

במחשבה שניה.  יתכן ואתה צודק בקשר לסירקולציה ואין צורך במאריך תותב.

בכל מקרה. אוכל לבדוק את זה בפועל על ידי מדידות טמפרטורה באזורים שונים בזמן המאש ובמקרה הצורך להוסיף כנ"ל.

אכין את היניקה בתחתית הסיר כך שתוכל להתאים להרכבת תותב (זו מאוד דומה להרכבת ברז בתצורה הרגילה).

 

קריית אתא קצת רחוקה לי מפרדס חנה. מחפש משהו קרוב יותר. 

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

האחים דופין's picture

Location

אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/03/2011

סליחה שאני מתפרץ ככה לדיון המרתק אבל נראת שלנוח הדיון זה דיי מתאים, נפל בחלקי "לזרוק" 2 מכונות כביסה ישנות איזה חלקים כדאי לשמור לפני שאני מעיף אותה (פרקתי את המשאבות ומנוע אחד)

אשמח גם להסברים על אופן השימוש בהם (אם המנוע והמשאבות אני יודע מה לעשות פחות או יותר) תודה רבה עידן

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

הי עידן.

אם אתה בעיניין של DIY, כדאי לשמור את התוף של מכונת הכביסה.(עדיף מכונה חזית קידמית) לפחות עד שנדע כיצד פועלת המבשלה שאני בונה.

וכמובן, במקרה ואתה מתכוון לבנות ממנו מאש טאן, חשוב שיהיה לך סיר בקוטר של התוף או גדול יותר.

את המשאבה אני שומר למקרים של צורך בסיחרור מי קרח לצילר.
בנוסף, יש ברז חשמלי וגוף חימום. אפשר לשמור לכל מקרה.

סוג'יי

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

במידה והמנוע טוב אשמח לקבל את המנוע עם הרצועה והגלגל המשני בתוף...
להנעת מטחינת לתת
תודה
דניאל

Theres nothing like a good brew

האחים דופין's picture

Location

אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 12/03/2011

אתה מוזמן לבוא לאבן יהודה תתאם איתי בפרטי

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

עידכונים -

 היום בניתי את הכננת/מנוף להוצאת התוף +המאש מהסיר.

נראה שזה עובד יפה.

 בנוסף- אני מתכוון להשתמש בplate chiller הן לשלב המאש (כחלק ממערכת הHERMS) ומאוחר יותר כצילר לתירוש הרותח.

 אני מחפש עכשיו רעיון למסנן יעיל לצילר , (על מנת שלא יסתם.) למשהו יש ניסיון? רעיונות?

 

כשלים אפשריים במערכת?

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Location

Ha'eshel
ramat gan
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/12/2010

אם אתה מתעקש על פילטר, אני מציע שתתקין 2 במקביל, שכל אחד יסנן לסירוגין. המטרה היא לאפשר לך לשטוף מסנן כשיסתם מבלי לעצור את ההזרמה.

יואב

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

זה נשמע רעיון לא רע.. אם כי מכפיל עלויות.

 

ביינתיים תיכננתי ובניתי פילטר נירוסטה שניתן לשטוף אותו בזמן פעולה (או לפחות כך אני מקווה..):

 

הפילטר מתוכנן לבוא אחרי המשאבה ולפני הצ'ילר (הסיבה היא שאני מעדיף שהפילטר יעבוד בלחץ חיובי, גם עבור השטיפה וגם עבור מעבר נוזלים טוב יותר).

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

גלעד - מבשלת החלוץ's picture

Location

באר שבע
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/29/2010

אני מאמין שהפילטר יסתם לך. בהנחה שאתה הולך לזרוק כמויות של כשות לבישול, גם אחרי וירפול רציני, פילטר כזה קטן לא יעמוד בעומס.
הנה משהו שעמנואל בנה, נראה יותר רלוונטי

https://www.youtube.com/watch?v=ypBIcRE2cV8

If you don't stand for something

You will fall from anything

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

גלעד, תודה על התגובה

אני מודע למגבלות של הפילטר ואכן המחשבה הראשונית היתה לבנות מסנן רשת בתוך הסיר. אבל קיימת  בעיה של מקום (אין מספיק גובה בגלל התוף).

חשבתי על כמה פתרונות, (מהקל לכבד):

1) הוספת הכשות בשקית בד.

2) לנסות "שטיפה" תוך כדי עבודה- אני פותח את הברז בתחתית הפילטר בזמן הסיחרור, לתוך כלי קיבול, כך שכל הסלאש' זורם (בתקווה..) החוצה. 
    ומחזיר לסיר רק את התירוש (דרך מסננת מטבח פשוטה).

3) רשת שטוחה (כמו כיס) ביניקת הסיר, לסינון ראשוני, ימנע מהליכלוך הגס להגיע לפילטר העדין. (שזה בעצם הפתרון שהצעת) 

4) בעקבות ההערה של יואב: לבנות פילטר נוסף במקביל לקיים. כך שאוכל לפרק אחד תוך כדי עבודה. (אם כל שאר השיטות לא יספקו).

כמובן שאם הייתי משתמש בצ'ילר זרימה נגדית, כל הדילמה הזו היתה נחסכת... אני מתנחם בכך שהתירוש יגיע למיכל התסיסה הרבה יותר נקי.

 

בכל מקרה. איפה אני יכול להשיג כזו רשת נירוסטה? (באילו שראיתי באיביי  אין משלוח לארץ)

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

שמתי לב שבשירטוט  הקודם חסר חלק חשוב-

המשאבה שמסחררת מים חמים לHERMS:

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

עידכונים-

שיפורים במאש-

הוספת (ריתוך) פח נירוסטה לתוף. נועד למנוע "גלישה" של המיים מהצדדים:


 

 

הגבהת העגלה+ גלגלים:

 

 

והוספת הכננת:

ובפעולה:

 


בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

לסיר הוסף גוף חימום מנירוסטה.

2 דרגות חימום:

1) 5000W. במתח 380V (מתלת פאזי)

2) 1850W במתח 220V.

אורך גוף החימום 176 סמ'

כלומר, 28.4 וואט לסמ' בדרגת החימום הגבוהה.

 

תודה לדניאל על אטמי הסיליקון.

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

צפיפות ההספק בטווח הבטוח ללא חש לקרמול התירוש,
1850W זה קצת נמוך לשמור על רתיחה של 30 ליטר אך עדיין ניתן לייצר בירה טובה יש מבשלים שמסתדרים על ג"ח חימום של 1500W.
שים לב להשתמש בכבל בדירוג 16A לכל הפחות (2.5 מ"מ) בכדי למנוע עומס יתר על הכבל בעבודה בהספק.

Theres nothing like a good brew

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

דניאל, 

בניסוי כלים, הסיר מרתיח יפה בדרגת החימום הגבוהה (5000W). אולם בדרגת החימום הנמוכה (1850W)  הרתיחה לא ערה מספיק.

העיניין נובע מהתיכנון הראשוני להשתמש בגוף החמום בדרגה הנמוכה כ"שומר הטמפרטורה" בשלב המאש.
(והושאר כך למקרה שארצה לפשט את המערכת לבסוף)

כרגע. הרתיחה בהספק של 5000W גבוהה מידי, ואני מחפש פיתרון יצירתי לויסות של ה-SSR כך שינתק/יחבר את גוף החימום בקצב הרצוי.
אשמח לשמוע מניסיונם של אחרים בנידון.

 

 

גוף החימום:

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

דניאל אלמן's picture

Location

כפר דניאל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/06/2011

ראו איזה תרמומטת יפה מכרתי לסוג'יי,
לפתרון הבעייה פשוט
אתה צריך נגד בטור לחברו לפני הג"ח, המתח על גוף החימום ירד ,ואז ניתן לכוון את ההספק לרמה הרצויה של 3000W,
יש לוודא כי הנגד חשוף לאויר שיקרר אותו, עדיף עם HEATSINK
את החיבור ניתן לבצע ע"י שני מתגים שמסיתים אז הזרם למעגל הזה על פני חיבור ישיר של הזרם לגוף החימום

הבקר מבחינתו עובד אותו הדבר,

שים לב כי הבקר לומד את המערכת ומתנהג בהתאם ולכן יש צורך בלימוד חדש בכל פעם שמשתמים בגוף החימום בהספק אחר

Theres nothing like a good brew

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

רעיון מעניין..

להפיל מתח על הנגד ובכך להוריד את המתח על גוף החימום..

אשמח לקישור לנגד שעובד בכאילו מתחים.

רעיון נוסף: אפשר לדעתך להשתמש בנגד משתנה בכאילו מתחים?

דרך אגב- בתצורה הנוכחית של המערכת, הבקר מיועד לשמירת טמפ' בזמן המאש בלבד. ולכן הSSR שלו יהיה מסוגל להפעיל את גוף החימום של מערכת הHERMS בלבד (ולא את גוף החימום.)

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

סלחו לי אבל הרעיון ממש לא מוצלח.

סיבה ראשונה, בזבוז אנרגיה נוראי, צריכת החשמל מקסימלית גם שההספק הנדרש קטן בהרבה.

סיבה שניה, פיזור החום , היטסינק יעיל לפיזור עשרות וואטים, אנחנו מדברים על אלפי וואטים, לדוגמא אם תרצה 3000W לבישול ,  תצטרך לפזר 2000W - הספק של תנור אפיה ממוצע.

 

מקובל להשתמש בבקר PWM  ל שליטה ב SSR.

בקר PWM מוציא אות ריבועי ( ON/OFF ) בתדר גבוה וע"י קביעת ה DUTY CYCLE (היחס בין זמן ON לזמן OFF) ניתן לווסת את ההספק האפקטיבי, 60% ON  יתן הספק רצוי של 3000W.

 
ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

OK.. בהנחה שאני לא רוצה לאפות פיצה בכל פעם שאני מבשל :)

רועי
נראה שזה מאפשר לי שינוי ליניארי של עוצמת החימום.
כמובן שאצתרך לדאוג לקירור יעיל של הSSR, שתדירות ההפעלה שלו תהיה גבוהה.

האם הבקר הספציפי הזה יכול להתאים? נראה שתיכננו אותו לשליטה במנוע DC.

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

עוד בעיניין הורדת ההספק של גוף החימום:
מה דעתכם על הפתרון הזה ?

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

נראה שזה יעשה את העבודה.
לגבי ה PWM , יכול להיות שתדר האות (13KHZ) לא מתאים , אנסה לבדוק בהמשך היום.

 
ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

בסופו של דבר הזמנתי את זה

זהו מחולל אותות, שניתן לכוונו גם לתדירויות משתנות (קצב) וגם למשך הזמן (אורך האות)
נראה לי שתדירות של 1HZ (כיבוי בקצב של פעם בשניה) יכולה להיות מתאימה לSSR.

ההגבלות הן: משך הזמן שהSSR זקוק לצורך ניתוק (כ10 מילי שניות, כלומר , מקסימום 100HZ)

              וכמובן ,החום שנוצר בניתוקים/חיבורים מרובים.

 

השינוי של עוצמת הרתיחה נעשה בעזרת פוטנציומטר, שישנה את משך הזמן שגוף החימום פעיל במחזור ניתוק/הפעלה. (במקור - נגד משתנה עם בורג, יוחלף לפוטנציומטר שניתן לכוונו בכפתור על הפאנל).

 

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Offline

Location

Ovadia HaNavi 12
Kfar Saba
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/26/2010

10 מילי הדלקה ו 10 מילי כיבוי, זה מביא אותך ל 50 הרץ גג. בהנחה שהמפסק לינארי בתחום ה10 מילישניות ואתה רץ ב50 הרץ, הSSR ישרוף על עצמו הספק דומה לעומס - בקירוב מחצית מהספק מקסימלי.

1 הרץ או פחות מזה עדיף, בכל מקרה הקיבול הטרמי גדול ולדעתי לא תווצר קרמליזציה משמעותית בסביבת הגוף חימום.

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

תודה יוליאן

לא לקחתי בחשבון את זמן הכיבוי. 

כלומר זמן חיבור/ניתוק של SSR הינו 20 מילי שניות.

50HZ בהספק מקסימלי. שבהחלט לא בריא לSSR. ולכן מקצר את חייו

אם הייתי יכול להוריד את התדירות לפחות מ-1הרץ, היתי שקט יותר.

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

לאחר כחודש ימים של טירטור על ידי TESCOPUMPS. המשאבה march 809 c-pl סוף סוף בדרכה.

חווית הקניה היתה מאוד רחוקה מלהיות קלה. בילבול של מחלקת המשלוחים, תירוצים מפה ועד הודעה חדשה והבטחות לא ממומשות - כמעט כמו חברות הסלולר בארץ.

עוד לפני שהמשאבה הגיעה- אני לא ממליץ.

 

האם מניסיון של רוכשים, יש מכס/מע"מ על משאבות המיובאות מארה"ב?

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

היום הגיע בקר הPID  מתוצרת SESTOS.

קריאה בMANUEL באנגלית שמצורף למשלוח גרמה לי לפקפק באנגלית שלי.

קריאה מדוקדקת הביאה אותי למסקנה שאני קורא תירגום גרוע לסינית מדוברת או שפה טכנית נישגבת מבינתי.

 

כמה שאלות :

1) שמתי לב שיש מצב אוטומטי ומצב ידני, 

לא ברור לי המצב הידני וכיצד ניתן להשתמש בו. (אולי בזמן הרתיחה?)

 

2) האם ניתן לתכנן מאשינג "אוטומאטי" בשני שלבים? (בטמפרטורות שונות)

3) האם ניתן לקבוע מראש את זמן החימום?

4) והכי חשוב- איך עושים את זה? למישהו יש הסבר באנגלית פשוטה להדיוטות או בעיברית?

 

 

עידכון- 

מסתבר שהמוכר טעה ושלח לי counter במקום בקר טמפ...

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Offline

Location

Ovadia HaNavi 12
Kfar Saba
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/26/2010

המפרט שלך "MANUEL" מצביע על מוצר אחר, מונה ספרתי ולא בקר PID ... 

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

כן ,עידכנתי, ל

צערי המוכר טעה ושלח לי מונה סיפרתי... (מה אפשר לעשות עם זה?)

בקר הPID בדרך. 

 

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Offline

Location

Ovadia HaNavi 12
Kfar Saba
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/26/2010

בלינק שציינת ה-SSR מתוכנן ל-25 אמפר. עם גוף חימום של 5KW אתה על הגבול. אפילו אם ההספק הממוצע שלך בסוף מכוון ל 1.8KW, ה-SSR חווה הספקים רגעים של 5KW. ברכיבי הספק גבוה נהוג לקחת ספייר של 50%, SSR ל-40 אמפר עדיף. לא נכנסתי לחישובי הספק של זרם חילופין, אני מניח שה-SSR מציין זרם ממוצע ומסוגל להתמודד עם ה- AC PEAKS (שורש שתיים ...)

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

כמובן שאתה צודק.

הבקר נשלח  SSR של 25A. אבל הזמנתי בעוד מועד 3 SSR של 40A בדיוק מהסיבה הזו.

האם יש הבדל באופן הפעולה של A25 ו40A מלבד הזרמים (זמן תגובה וכו')?

ואם אין, מדוע לא להשתמש תמיד בSSR המתאים לזרמים גבוהים?

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

Offline

Location

Ovadia HaNavi 12
Kfar Saba
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 10/26/2010

מן הסתם SSR לזרם גבוהה יותר יהיה יקר יותר. אין הבדל משמעותי בזמני מיתוג, רוב הפרמטרים זהים עבור 25A ו-40A.

http://www.auberins.com/SSR%20Series-RS1A.pdf

 

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

עידכון:

לאחר המתנה של יכחודש וחצי, סוף סוף הגיע המשאבה. 
היום חוברו כל החלקים. אלון כוזרי תרם לצורך הניסוי את קופסת הבקרה שלו, (תודה אלון)

על מנת לדמות מצב בישול אמיתי ככל האפשר, עשיתי שימוש בשאריות הלתת מאחד הבישולים של אלון (נשמר במקפיא עד לניסוי)

נראה שעד כה המערכת עובדת יפה מאוד: זרימה יפה של ה"תירוש", מערכת הHERMS בשילוב צילר הפלטות עובדת יותר טוב מהמצופה.בזכות הסרקולציה החזקה יש פיזור חום טוב, והמסנן לא נסתם...

תמונות יבואו בהמשך.

 

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.

ס. שמש's picture
Offline

Location

hagaon
pardes hana
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 09/18/2012

בישול ראשון במבשלת שיווה שאקטי המשודרגת:



בשלב ההרצה, חסרים לי עדיין חלקים לקופסת הפיקוד שאני בונה. אז בינתיים החלקים מפוזרים בצורה

 
"אומנותית":



התחלתי עם מתכון לפורטר עם גוף בינוני.

זה המתכון:

Type: All Grain Date: 27/11/2011
Batch Size (fermenter): 23.02 l Brewer: sujay
Boil Size: 38.31 l Asst Brewer:
Boil Time: 100 min Equipment: shiva shakti brewhouse
End of Boil Volume 24.98 l Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Final Bottling Volume: 21.66 l Est Mash Efficiency 75.1 %
Fermentation: Ale, Single Stage Taste Rating(out of 50): 30.0
Taste Notes:

Ingredients

 

Ingredients

Amt Name Type # %/IBU
3.65 kg Pale Malt (Weyermann) (6.5 EBC) Grain 1 68.0 %
0.79 kg Amber Malt (43.3 EBC) Grain 2 14.8 %
0.53 kg Caramunich II (Weyermann) (124.1 EBC) Grain 3 9.8 %
0.39 kg Carafa II (Weyermann) (817.5 EBC) Grain 4 7.3 %
42.30 g Fuggles [4.50 %] - Boil 60.0 min Hop 5 23.5 IBUs
15.38 g Fuggles [4.50 %] - Boil 15.0 min Hop 6 4.2 IBUs
1.3 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23.66 ml] Yeast 7 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1.052 SG Measured Original Gravity: 1.054 SG
Est Final Gravity: 1.013 SG Measured Final Gravity: 1.012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5.1 % Actual Alcohol by Vol: 5.5 %
Bitterness: 27.7 IBUs Calories: 506.8 kcal/l
Est Color: 58.7 EBC  

Mash Profile

Mash Name: BIAB, Medium Body Total Grain Weight: 5.37 kg
Sparge Water: 2.09 l Grain Temperature: 22.2 C
Sparge Temperature: 75.6 C Tun Temperature: 22.2 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE Mash PH: 5.20

 

Mash Steps

Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 41.59 l of water at 68.9 C 66.7 C 75 min
Mash Out Heat to 75.6 C over 7 min 75.6 C 10 min

Sparge Step: Fly sparge with 2.09 l water at 75.6 C
Mash Notes: Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a medium body beer profile


אולם המטרה העיקרית של הבישול היום ,היתה למידה של המערכת, בהנחה שצפויים שיבושים ואי דיוקים עד

לכיול המערכת. 

התחלתי בחימום 40 ליטר מים לטמפ של 72 מעלות. והתלבטתי בדרך הנכונה לעשות את המאש:

1) לשים את הלתת הגרוס ב"תוף" ולהשקיע אותו במיים החמים (בדומה ל"BIAB")

2) לשים את התוף ורק לאחר מכן להוסיף את הגרעינים בהדרגה (כמו מאש טאן רגיל)

לבסוף בחרתי בדרך השניה: פחות התאמות טמפ' של גוף התוף המאסיבי, וגם ספיגה טובה יותר של הגרעינים במיים.


החימום עצמו נעשה בעזרת גוף החימום המאסיבי (3500W) שמורכב בסיר, ולכן לאחר כרבע שעה ("נטו"), המיים כבר ב70 מעלות.


בשלב זה הפעלתי את מערכת הHERMS, לבדוק שהכל כשורה לפני הכנת הלתת. משהו לא עבד שם בהתחלה, עד שהבנתי שפשוט שכחתי לעשות פריימינג למשאבה Cool:

הפריימינג במערכת הזו נעשה על ידי הזרמת מים דרך יציאת המסנן- (שהיא הנקודה הנמוכה ביותר במערכת

 ומאפשרת לנקז את כל הצנרת ללא הפסדים). זוהי דרך שונה מהמקובל (ניקוז אויר מעל גובה המשאבה)- אבל זה עובד מצויין.



בשלב הבא חובר התותב והמערכת מוכנה להכנסת הגרעינים:




ולאחר הכנסת הגרעינים:

בעזרת בקר הPID המערכת שומרת על טמפ' יציבה. לקראת המאש האוט יש צורך להעלות את הטמפ' בכ10

 מעלות תוך 7 דק'. קצת גדול על הHERMS ולכן לשם כך אני נעזר בגוף החימום שבתחתית הסיר.

בינתיים מחבר את ב"מנוף" להרמת המאש.




עם סיום המאש, התוף עולה בעזרת הכננת:


ולאחר מכן "נח" על הסיר עד שכל התירוש יחלחל מטה.

זה גם הזמן להפעיל את גוף החימום ולהתחיל את הרתיחה.

בסיום שלב זה, הגרעינים נשארים ללא נוזלים עודפים. יש בסיר 33.5 ליטר תירוש בצפיפות 1.044

(משהו יכול לעזור בחישוב המאש אפשינסי?)



שלב ההרתחה של 100 דק' עובר ללא בעיות מיוחדות, הרתיחה ערה מאוד ובמהלכה קיים אידוי ניכר (עד כ 11 ליטר!!)

הדבר נובע מהמפתח הגדול של הסיר, כמו גם מגוף החימום המאסיבי שעדיין לא מחובר לPWM (שאמור לווסת

 את עוצמתה רתיחה).


עם סיום הרתיחה יש בסיר 24.3 ליטר תירוש הצפיפות 1.054 (שוב -עזרה בחישוב אפישנסי תתקבל בברכה)

הצילר שקודם שימש במערכת הHERMS לחימום, הופך לצילר קירור על ידי הזרמת מי ברז.

התירוש מגיע ל35 מעלות תוך 24 דק'. ונמזג  בעזרת הצינור אל חבית התסיסה שחוטאה מראש.


במיכל התסיסה יושב 23.5 תירוש אליו מוספים שמרים +300 מ"ל סטארטר.Wink



וכמובן- תודה לאלון שעזר, ייעץ, צילם ותרם את הבקר ואת שק הכשות !

בתסיסה: dark boston lager  בחבית:בירת חיטה, רובוסט פורטר. APA, סיידר תפוחים.