בוקר טוב
אני בונה מבשלה חדשה, עד עכשיו בישלתי בשיטה המסורתית של 3 כלים: מאש טאן מצידנית, סיר 27 ליטר עם מבער, ומיחם 12 ליטר.
לפני כמה ימים הצלחתי להשיג בהזדמנות עגלת נירוסטה משתנעת שכוללת סיר 50 ליטר בלון גאז מלא, ווסת ומבער במחיר מצחיק+ הובלה עד הבית.
מסתבר שהיא שימשה כעגלת "תירס חם" בעבר:
ומצד שני:
את המיחם 20 ליטר השגתי ממקום אחר.. וללא מכסה. אבל אלון הכוזרי תרם לי אחד משלו (תודה אלון על הסיור המודרך, ובירת החטיה המעולה..)
הסיר קצת גדול לנפחים שאני מתכוון לבשל (מקסימום 30 ליטר כשהמגבלה היא מיכלי התסיסה)- וזה העלה בי את הרעיון לנסות בישול בשיטת BIAB. אבל כל רעיון השק נראה לי מגושם משהו. ולכן יצאתי ל"מחסן החלומות " שלי בחצר האחורית (זה הג'אנק יארד האיכותי שלי :) וחיפשתי כלי מתכת שיחליף את השק.
בפינת החצר עמדה מכונת כביסה שנפחה את נשמתה לפני זמן מה... מיד הוצאתי את כרטיס ה"אדי" שלה. (שמתיר לתרום את איבריה למדע..), ובהליך פ"וסט מורטום" מהיר קיבלתי כמה חלקים מעניינים:
המכונה לאחר הדיסקציה:
זו המשאבה, שנוסתה בהצלחה, כולל חיבור לברזים:
(שימו לב בבקשה לפריט המעניין מאחורה.. שתסום נירוסטה איכותי שגיליתי בטעות בחנות בברטעה.. 15 שח!!- אל דאגה לקחתי את כל הארבעה שהיו לו שם).
דרך אגב. בתיכנון לקנות משאבת MARSH, אבל את ניסוי הכלים הראשוני אתחיל איתה.
זה התוף, עשוי נירוסטה איכותית, ולמרבה הפלא מתאים בדיור לסיר שרכשתי:
ולידו הקטן שלי, שגילה סקרנות רבה לחלקי מתכת מבריקים (מעניין מאיפה הוא קיבל את זה..)
ועוד כמה חלקים שיתכן ויהיה להם שימוש בהמשך (ברזים חשמליים, גוף חימום,מנוע+רצועה+פולי, מחזירי נוזלים וציר נירוסטה איכותי..
אולי ישמש לקראשר עתידי)
שימו לב להתאמה המושלמת:
בגובה ובקוטר:
כל כך מושלמת, שהניטים של הידיות מפריעים:
השחזה קטנה+ ועבודת ריקוע עדינה..
בפירוק של הפולי, ניתקלתי בקשיים זהו בורג נירוסטה עם ראש טורקס, שנתקע היטב בהברגה, הקטן ניסה לעזור:
ותמונה בתקריב של הבורג הסורר:
ותודה לאלון שנתן לי את ראש הביט המתאים:
ועכשיו זה נכנס בול!
כאן עצרתי לרגע והלכתי לבדוק מה מקדם ההתפשטות של נירוסטה לעומת אלומיום.. הדבר האחרון שמתאים לי הוא תקיעה של התוף בתוך הסיר בדיוק ברגע הלא מתאים...
לשימחתי מקדם ההתפשטות של האלומניום הרבה יותר גבוה מנירוסטה . וההשערה שלי שהחופש רק יגדל בחימום.(אשמח לאמת את ההשערה הזו איתכם..)
ובכן, אחרי שחשבתי שהמצאתי את הגלגל (או התוף..), גיליתי שמישהו חשב על זה כבר קודם, (איזה 'שפיגל' אחד, שמסתבר שכולכם כבר מכירים). להגנתי אומר שאני לא מכיר אותו, אז...
חוץ מזה, העיניין העיקרי כאן הוא ההנאה מהתהליך. לא?
ולעיניינו,מכיוון שהתוף אינו מחורר בחלקו התחתון, חיפשתי דרך נוחה לחורר את הדופן התחתונה. התיכנון הוא שחלק מהסינון יהיה מהתחתית, ורוב הסינון מהתוף המחורר בדופן הרדיאלית (החורים קצת גדולים- 5 ממ, ואצתרך להוסיף רשת נירוסטה/פלסטיק).
בעזרת המכשיר משוכלל הזה, הצלחתי לעשות את זה במעט יותר משעה:
וככה זה נראה לאחר מכן:
עכשיו אני מתלבט איך להמשיך מכאן:
די ברור שאצתרך לבנות סוג של כננת, כי להרים את הגרעינים ספוגי המיים הולך להיות כבד. בנוסף אני רוצה שתהיה לי אפשרות לעשות ספראג' למתקן כשהוא בחצי הגובה (מעל פני המיים בסיר) ולכן כל המתקן צריך להיות מעוגן היטב.
בנוסף, יתכן וה"עוגה' שתיווצר תמנע חילחול הנוזלים ואני אקבל 'הצפה' ופיזור גרעינים. רעיונות? האם כדאי לסגור את התוף מלמעלה על ידי רשת נוספת?
שאלה נוספת שאני מתלבט בה, היא כיצד ליצור חיבור למיים חוזרים בחלק העליון של הסיר. בלי שהבליטה של האום תפריע למהלך התוף מעלה/מטה. אלומיניום לא ניתן לרתך (בטח לא בעובי הזה)- אפשר לנסות לעשות חיבור בלחץ (ניפל עם פאזה קונית ש'מועך' את האלומיניום ויוצר אטימה תוך כדי)- אשמח לרעיונות ועזרה בנידון.
מה אופי הזרימה שכדאי לבצע בשלב המאש?
תחילה חשבתי להחזיר מלמעלה (חיבור לצינור גמיש בתוף עצמו, בשפה העליונה והזלפת הנוזל על ידי צינור מחורר),
אח"כ הבנתי שניתן להשתמש בלחץ על מנת ליצור עירבול תמידי של המאש בזמן המאש. (צינור חלול מחורר במרכז התוף),
אולי בכלל זרימה מלמטה?
בשלב ראשון אני שוקל להשתמש במבער לשלב ההרתחה ונחימום הראשוני. ומערכת HERMS עם מיחם ה20 ליטר. בשלב שני אני חושב להפוך את כל העיניי לחשמלי. (שלב המאש+ שלב ההרתחה עם אלמנט חימום בתחתית הסיר)
ואז עולה השאלה- האם ניתן ליצב את טמפ' המאש באצרת גוף חימום +בקר שנמצא בתחתית הסיר?
האם הסירקולציה עם משאבה טובה תמנע over heat במאש?.
זהו לביינתיים. אשמח לשמוע מה דעתכם.
סוג'יי