בירה ראשונה ואין תסיסה - זקוק לעזרה דחופה

60 תגובות [לתגובה האחרונה]

Location

Ben Gurion 99
Azor
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/20/2011

שלום לכולם,

 

שמי תומר ושלשום (יום חמישי) הכנתי את הבירה הראשונה שליץ

הבעיה שעברו כבר כמעט 48 שעות ואני לא רואה תסיסה בנשם.

עזרה? רעיונות? הכל התקבל בברכה.

 

תהליך ההכנה אם זה חשוב:

חיטי כל הציוד עם אמוניום רבעוני ל- 15 דקות לפי ההוראות.

בישול גרעיני חיטה, הוצאת השק ובישול הלתת (אבקתי).

הוספת הכישות ובישול.

קירור התירוש במי קרח (בתוך אמבט)

ההעברה למיכל תסיסה.

במיכל כבר היו מים לצורך השלמה ל- 20 ליטר - המים היו מורתחים ומקוררים.

בדקתי צפיפות: O.G. = 1050

הוספתי שמרים (WB-06) לאחר שהתססי אותם כחצי שעה עם חלק מהתירוש.

סגרתי את המכסה, הכנסתי את הנשם ומלאתי בו מים.

בדקתי אטימות ע"י לחיצה על המכסה וראיתי שמפלס המים עולה.

אפילו הקפתי את המכסה עם דבק חבלה כדי שלא יצא במהלך התסיסה.

 

מה יכול להיות?

האם זה בסדר או יש צורך להוסיף שמרים?

 

תודה מראש,

תומר

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 

למרות שהנשם הוא לא אינדיקציה מושלמת לתסיסה,במקרה הזה הייתי פותח את המכסה ומציץ, אם אין שום סימני תסיסה, קצף או שאריות קצף על דופן הדלי כדאי להוסיף שמרים.

 

Location

Ben Gurion 99
Azor
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/20/2011

תודה,

את זה אוכל  לעשות רק ביום ראשון כי אין לי עוד שמרים.

אבל גם בלי לפתוח אני רואה מבחוץ שיש שכבה של קצף מעל הנוזל.

זה בסדר?

יש לי ברז בדלי, אני יכול לקחת דגימה ולמדוד צפיפת, אם היא תרד זה אומר שיש תסיסה נכון?

 

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יש קצף - יש תסיסה.

קח דגימה בשביל השקט הנפשי. כן, אם הצפיפות ירדה העסק תוסס.

 

Location

Ben Gurion 99
Azor
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/20/2011

תודה רבה

אני אבדוק ואעדכן

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

100% , ולפני שהאחרים יתנפלו עליך, כדאי שתציג את עצמך

 
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כמו שרועי כתב - נראה שיש לך תסיסה והיעדר בועות בנשם נובע כנראה מהעבודה שהמיכל שלך לא אטום לגמרי וה-CO2 בוחר חלופות יותר נוחות לצאת החוצה.

אתה יכול לעבור עם היד סביב המיכל לוודא שהוא סגור היטב, אבל מכיוון שהמיכילים האלה הם לא מהאיכות המשובחת ביותר - קורה הרבה שהאיטום שלהם לא מושלם.

מינוחים וסמנטיקה - את הגרעינים בהתחלה "משרים" (steeping) ולא "מבשלים" (אני מקווה שזה מה שעשית) ומה שהוספת זה "כשות" ולא "כישות". חוץ מזה נראה שהחיטוי והתהליך נעשו ממש לפי הספר.

Location

Ben Gurion 99
Azor
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/20/2011

נתחיל בהתחלה:

1. שמי תומר, אני גר היום באזור והתחלתי לבשל בירה.

2. לגבי שלב הבישול כן ביצעתי steeping ולא בישול.

3. מהיום יאמר כשות.

 

לגבי האיטום, לאחר הסגירה שמתי דבק חבלה מסביב למכסה אז בריחה נראית לי קצת קשה אבל הכל יכול להיות.

יכול להיות שיש בעיה של טמפרטורה? אצלי היא בסביבות 14-18 מעלות תלוי בשעה.

דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

טמפרטורה בהחלט יכולה להשפיע אבל אם אתה רואה "כתר" של שמרים - משמע שיש תסיסה.

Location

MPO Arvot HaYarden
Bey Ha'Arava
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/10/2010

תומר,

 

ברוך הבא!

סרט חבלה מסביב למיכל?... וואו, אתה באמת לקחת את החלק של האטימה ברצינות... :-)

אני מצטרף לדיעה של קודמי. עשית תהליך לפי הספר וגם המצב שאתה נמצא בו הוא לא מצב קריטי, אלא פשוט נראה שהתסיסה תקועה.

 

כמה רעיונות:

1.סבלנות, סבלנות, סבלנות. נכון שזה בישול ראשון ואתה נלהב ורוצה תוצאות, אבל תבין שכנראה אתה במצב טוב. מקסימום התסיסה לא תארוך חמישה ימים, אלא שבוע-עשרה ימים. לא קרה כלום.

2. 14-18 מעלות זה די קר. מה סוג השמרים? חפש באינטרנט את הסוג ושם תוכל לקרוא מה הטמפ' האופטימלית לתסיסה. תכתוב כאן מה סוג השמרים. אולי יהיו עוד רעיונות חוץ משלי.

3. אתה יכול לנסות "להעיר" את השמרים ע"י סוג של ערבוב. הצבאת המיכל על הרצפה, הרם אותו ובעזרת יתמיכה של הרגליים ותנוות אגן סיבוביות, נסה ליצור סוג של ערבול קטן בתוך המיכל. לא להשתולל עם זה, כי הנוזל והשמרים לא אוהבים כניסה של אויר לוכם, אז תשתדל לא לנער וליצור גלים אלא רק ערבול. זה קצת טריקי, אז אני מקווה שהבהרתי את הנקודה הזו טוב...

בהצלחה!

בירה עמיקתא

קיבוץ בית הערבה

צפון ים המלח

Location

MPO Arvot HaYarden
Bey Ha'Arava
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/10/2010

תומר,

 

מצטער, לא שמתי לב שכן כתבת את סוג השמרים.

בכל מקרה, השמרים שלך רוצים טמפרטורה גבוהה יותר. האופטימלי שלהם זה 21 מעלות. הם יכולים להסתדר גם עם 18, אבל פחות מזה תוקע אותם.

איפה הצבת את המיכל? יש לך אפשרות לשנות את הטמפרטורה?

אם זה בסוג של קירור, תוציא החוצה לטמפרטורת החדר.

אם זו טמפרטורת החדר, אז איפה אתה גר? במערה? איפה באזור יש טמפרטורה של 14-18? :-)

 

בקיצור, זו כנראה בעית טמפרטורה.

בירה עמיקתא

קיבוץ בית הערבה

צפון ים המלח

Location

דרך חפר 143
בית יצחק- שער חפר
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/01/2010

בוקר טוב תומר,

כל עוד כמו שדגן אמר יש לך טבעת ואתה רואה קצף התסיסה מתקיימת...

הטמפרטורה האידיאלית לשמרי חיטה בד"כ עומדת על סביבות ה20-24 מעלות לערך,

אם יש לך אפשרות אני הייתי מוצא דרך להעלות את הטמפרטורה.

לגבי הדבק חבלה מיותר מאוד וסתם יכול רק לסכן, חיטאת את המיכל המיכל אמור לספק מספיק איטום דבק חבלה זה עוד משטח קרוב למיכל תסיסה שבקטריות וכל מה שלא רוצים שייכנס לבירה יכולים לגדול עליו בכיף וזה סיכון מיותר, והדבק חבלה לא יעשה את המיכל אטום.

ובהצלחה שיהיה

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תומר,

ברוך הבא בצל קורתינו.

לי יש תיאוריה אחרת. נתת תיאור מפורט של התהליך אותו ביצעת. יפה מאד.

כתבת שהרטבת את השמרים במעט תירוש למשך חצי.

אם אני מנחש נכון, התירוש המרוכז שלך לפני הדילול במים היה יכול להיות בגרביטי של מעל 1.080.

אם שמת שמרים יבשים בתירוש בגרביטי כזה, יתכן מאד מאד שהרגת באופן מיידי יותר מחצי מתאי השמרים .

לכן, אם אכן התסיסה התחילה באיחור, אולי זה בגלל שהתחלת התסיסה הייתה עם מעט מידי שמרים.

אני מבצע הרטבה של השמרים רק במים מורתחים ומקוררים.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
דגן - הדובים's picture

Location

רעננה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

יפה נועם. אני פיספסתי את העובדה שהוא הרטיב את השמרים בתירוש (-:

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

פספתי את עניין הבישול החלקי, 1.050 נשמע לי תקין.

אבחנה יפה, אם כי לא בהכרח נכונה.

 

 
Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

ואני התפלאתי שכולכם פיספסתם את זה. זה קפץ באדום בוהק ברגע שקראתי את זה.

טוב שיש חברה ממודיעין בפורום זה...

סיינט

נ.ב.: ברוך הבא תומר.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אהה.

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני משתמש בתירוש באופן קבוע להרטבת השמרים. מעולם לא היו בעיות. מאיפה הבאתם את היציאה הזאת?????

קרן's picture
Offline

Location

השושנה
מבשרת ציון
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 11/01/2010

+1

קרן

מבשלת קייס

 חובבת ציון הראשונה!

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

1-

ידע בסיסי. אפשר ללמוד על זה מהספר. הדרטציה עושים עם מים.

אם אדרש אשמח לציין את העמוד המדוייק.

סיינט

Location

Ben Gurion 99
Azor
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/20/2011

שלום לכולם ותודה רבה על התגובות.

בדיקת הצפיפות הייתה לאחר הדילול, את השמרים הרטבתי עם תירוש לא מדולל אז יכול להיות שהרגתי חלק מהם.

לא ידעתי שזה יכול לקרות - טוב לדעת.

במהלך היום הטמ' מגיעה אצלי לאזור 20-24 מעלות אבל בלילה יורדת לאזור ה- 18 (בדקתי היום).

זה מחסן וכרגע אין דרך כל כך לשמור על טמפרטורה יציבה יותר, אבל אם זה מה שתוקע אותם אני יכול להכניס לשם תנור.

זה יעזור?

 

תומר

 

Royi's picture
Offline

Location

עין כרמל
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 

למה החלטת שהתסיסה תקועה? מה הצפיפות כרגע?

 

Location

Ben Gurion 99
Azor
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/20/2011

אני עוד לא החלטתי כלום.

היום בערב אני אקח דגימה ואבדוק צפיפות

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

תומר,

   אם תסיסה או בלי, אין לי ספק שאתה במקרה די רציני של UNDERPITCHING אבל מכיוון שזאת הבירה הראשונה שלך אני בטוח שתאהב אותה כפי שהיא.

בהצלחה,

סיינט

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

 

למה UNDERPITCHING ?


נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

because half the yeast are DEAD

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

Ben Gurion 99
Azor
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/20/2011

אז כדאי להוסיף שמרים?

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תומר,

תמדוד במטותא גרביטי.

אם יש תסיסה טובה יחסית אז כבר אין טעם להוסיף שמרים בשלב זה.

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

תרגיע, אל תוסיף כלום. זה רק בץ' ראשון. חבל על הכסף, יהיה בסדר. תלמד לבץ' הבאה.

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הבנתי

אבל הייתי שמח אם קרן או יואב היו בודקים את זה במיקרוסקופ

 

כלומר הרטבה במים והרטבה בתירוש

ובדיקה בעין איך זה נראה + צילומים לחבר'ה מהפורום

 

 

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

רק לא סטאוט

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

הנה עוד משהו

יש שם גם כמה מילים על השניות הראשונות של השמרים בנוזל

http://koehlerbeer.com/2008/06/07/rehydrating-dry-yeast-with-dr-clayton-cone/

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

שחר, מאמר מעניין מאוד.

תמצית המאמר:  להרטיב את השמרים אחרי שהתחממו לטמפ' החדר במים בטמפ' של 40 מעלות ולהוסף לתירוש שקורר ל- 30 מעלות צלסיוס.

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

בהחלט מאמר מצויין.

חיפשו שמו של הדר' מניב תוצאות המאששות את הרקע שלו (כי אני לא מאמין לכל מה שמישהו כתב באינטרנט).

 

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט
Offline
תאריך הצטרפות לפורום: 08/30/2010

עוד כמה נק' ותובנות מהמאמר, לטובת אלו שלא אוהבים לקרוא באנגלית (לא מסודר לפי חשיבות):

1) הראשונה, וזאת שהעלתה את הדיון- ההרטבה בתירוש. "בכמה הדקות הראשונות (אולי שניות) מרגע הרה-הידרציה, קרום התא של השמרים לא יכול להבחין מה עובר דרכו. חומרים רעילים כמו SO2, כשות וסוכרים בכמויות גדולות, שהתא יכול לבחור לא להכניס אליו במצב נורמלי, נכנסים ישר פנימה וגורמים נזק רציני לתאים. ברגע שקרום התא נבנה מחדש, השמרים יכולים לווסת מה נכנס ויוצא מהתא. זאת הסיבה מדוע אנחנו מהססים להמליץ על רה-הידרציה בתירוש. תירוש מאוד מדולל, כנראה שבסדר.". 

2) מומלץ להגיש את השמרים "הרטובים" לתירוש עד חצי שעה מרגע הרה-הידרציה על מנת לשמר את פרץ האנרגיה שהם צברו למחזור הגדילה (גליקוגן וטראלוז).

3) על השמרים להיות בטמפ' החדר לפני ההגשה למים, מכיוון שאם הם קרים, הם יורידו את הטמפ' של המים וזה יפגע ביעילות הרה-הידרציה.

4) מומלץ שלא יהיה הבדל של מעל ל10 מעלות צלזיוס (בקירוב) בין השמרים לבין התירוש.

5) את השמרים היבשים צריך לשמור בקרור (שמרים מאבדים 20% מהפעילות שלהם בטמפ' החדר ורק 4% במקרר- במשך שנה).

6) צריך להשתמש במי-ברז ולא במים ללא יונים או מזוקקים.

7) לכל סוג שמרים טמפ' רה-הידרציה משלו, אבל אצל רוב השמרים הטמפ' נעה בין 35-40 מעלות צלזיוס.


השורה התחתונה היא, לפי המאמר, שהרה-הידרציה היא זאת שעוזרת לקרום התא להבנות בצורה אידיאלית ולכן צריך להקפיד על התנאים הנתונים אך רוב האנשים לא עושים את זה ועדיין מצליחים מכיוון שעדיין יש כמות מאוד גדולה של שמרים גם אם תהרוג 60% מהם (8 מיליארד לגרם).

 

מקווה שזה עזר,

רפאל

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

רפי, אתה צדיק!

Offline

Location

טבנקין
בת ים
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/24/2011

 

   היי רפאל

  תודה על התירגום מאנגלית לעברית

                       אשר

Location

Ben Gurion 99
Azor
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/20/2011

חברים הכל בסדר,

דיברתי אתמול עם רשף הוא אמר לי להוסיף קצת סוכר מומס,

הוספתי והיום כבר יש בעבוע כמו שצריך.

תודה לכולם

נועם - שיבולת's picture

Location

נחל שורק 18
מודיעין
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

WOW,

ממש רשף Zainasheff.

 

תסלחו לי על הציניות. זה לא נשמע לי כמו פתרון רציני.

וחוץ מזה, התברר לי שרשף מכר את אותם שמרים מקולקלים (משירשור אחר) לעוד חוב"ץ...

בתסיסה: סייזון , למביק בחבית אלון. בחבית: בלונד בלגי, בלונד סטאוט, פילס, אוקטוברפסט

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

כמה סוכר הוספת?

לקחת גרביטי לפני הוספת הסוכר? אולי לא היה צריך?

 

בקיצור - נשאיר אותך לטיפולו של איזי

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

מיסטר ברוכיאל. מצטער להודיע לך שהתירו את דמך. עכשיו אתה בידיים שלי.

 

אז ככה, שיעור ראשון בנימוסין והליכות:  

התפרצת עלינו לסלון. לא דפקת בדלת. למה אמרת למי אתה מתרים. ככה ישר שואלים שאלות? מי שלח אותך?

מי סוכר, מה סוכר? רוצה כוס סוכר? אולי תציג את עצמך?

שיעור ראשון בבישול בירה:

אם הוספת סוכר והחלה תסיסה משמע שלא היה בתירוש סוכר. אם לא היה בתירוש סוכר משמע יכולה להיות תסיסה מהיום ועד מחר , משמע בירה לא יכולה לצאת מהסיפור.

מקסימום מי סוכר מותססים משמע.

קפיש?

Location

בנימינה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

ועכשיו תענה ביושבך כעמנואל

Location

Ben Gurion 99
Azor
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/20/2011

הצגתי עוד בהתחלה, מה אתה נופל עלי, רוצה קורות חיים?

סתם, שאל אחינו, מה אתה רוצה לדעת עלי.

אמרתי שאני גר באזור וגדלתי בירושלים.

רוצה לדעת איזה קבוצה אני אוהד?

מה עוד?

 

לגבי הבירה

בדקתי צפיפות והיא ירדה מאז הבדיקה הראשונה

את הסוכר הוספתי רק ליתר ביטחון לפי ייעוץ של רשף

(למה להשמיץ - לא נראה שהשמריםפ מקולקלים)

נראה מה יהיה בסוף.

מקסיסמום לא תצא בירה

למדתי, נעשה יותר טוב בפעם הבאה

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

לא שמעניין אותי הסיפור שלך, הרימו לי להנחתה ואני פוחד מכדורים אז הייתי חייב להחזיר.

Saint's picture
Offline

Location

נילי
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 04/24/2010

הי תומר!

   טוב שהצטרפת! שוב ברוך הבא!

אני בדיוק עובד על הניירת של המועדון ולא מוצא את הקבלת התשלום של דמי החברות ל2011. תוכל לבדוק ולהודיע לי?

בכל אופן תיצור איתי קשר בפרטי כדי לסדר את זה.

 

חוסיין ופרצ'סקו,

   אותו דבר איתכם. בבקשה תבדקו ותשלחו לי את מספר הקבלה בפרטי.

 

עודד, בבקשה תבדוק עם החשבונות של תומר ברוכיאל, חוסיין ופרנצ'סקו מוגדרים "על תנאי".

 

בברכה,

סיינט

עודד's picture
Offline

Location

סמטת עופרית 11/2
אבן יהודה
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אני מתאר לעצמי שדגן שלח אליהם את החשבונית כשהוא אישר את ההרשמה שלהם.

זה בטח עניין של עוד יומיים שלושה.

קצת סבלנות

עודד
אילן - BeerBeer's picture

Location

צורן
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/23/2010

איך הוספת את הסוכר?
יכול להיות שהביעבוע נבע מפעולה כלשהי שביצעת ולא דווקא מהוספת הסוכר.
למשל: המכסה לא היה סגור היטב, ולכן פתיחת המכסה + הוספת סוכר + סגירת המכסה פתרה את הבעיה.

אפשרות אחרת היא שהתסיסה הסתיימה (לא נותר סוכר זמין) והוספת הסוכר התחילה אותה מחדש.

Location

Ben Gurion 99
Azor
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/20/2011

הוספתי את הסוכר וערבבתי בעדינות.

יכול להיות שהמיכל לא היה אטום לחלוטין

 כי כשפתחתי אותו נראה שהיתה תסיסה בעיצומה.

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אז בשביל מה הוספת סוכר?

Location

Ben Gurion 99
Azor
Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 02/20/2011

להרגשה הטובה שלא יצאתי טמבל

Offline

Location

Israel
תאריך הצטרפות לפורום: 01/13/2010

אבל התוצאה הפוכה, אתה לא מרגיש?

בעוד 30 בישולים כשתדע משהו על בישול בירה תבין.